Fanny Hjelm Rönnlund: "Ofta stolpe ut"

Förra året var Umeå IK laget som åkte ur, en 19 år lång relation i högsta serien var över. En division ner i seriesystemet är den forna storklubben alltjämt ett hett villebråd.

– Spelmässigt är det en jämnare serie och man känner lite press på sig att spela i Umeå. Lagen är sugna på att slå oss, men det gör också att det blir matcher som jag gillar, säger Fanny Hjelm Rönnlund.

Efter bortasegern mot AIK i premiären har resultaten mest gått emot, det stolta Västerbottenlaget ligger nia med sju poäng.
– Vi har haft många tunga skador, fått byta ut spelare och det påverkar vårt spel. Med en såpass ny trupp har vi gjort det bra men också haft stolpe ut ofta, säger lagkaptenen Hjelm Rönnlund.

– Vi har ändå hittat vårt spel, kan rulla fina kombinationer men har otroligt svårt att göra mål. Det lägger vi mest fokus på, står det 0-0 i matchen gäller det att kunna få till det.

Många skador låter som en otäck repris av fjoråret?
– Vi hade en bra försäsong, sen har de kommit. Men så är fotbollen, man får inte alltid som man vill.

För att råda bot på den långa skadelistan har laget plockat in Mariehems SK:s back Lina Vikner som är spelklar till helgen. Nyss, så sent att Fanny Hjelm Rönnlund vid samtalet inte ens hunnit med ett första möte, landade Lauren Wade som kan få speltid redan i Nationaldagsmatchen.

Den nordirländska anfallaren fyller en lucka i truppen.
– Elin Bäckström drog ju korsbandet. Jag vet inte så mycket om henne (Wade), hur hon passar in i vårt spel men det är bra med bredd.

När UIK slet under nedflyttningssäsongen hade Hjelm Rönnlund precis återvänt från utbildning på annan ort, mittfältaren fick dra ett rejält lass men hade svårt att uppskatta sin egen insats.
– Även om jag fick vara skadefri och spela alla matcher är det psykiskt tungt. Sen fick jag erfarenheter som jag kan dra nytta av idag.

– Vi är ett ungt lag, sedan har många spelat i allsvenskan men jag är äldst och 25 år. Klart det är viktigt med rutin, jag vill förmedla det jag kan.

Hur gör ni för att slippa stämpeln av laget som åkte ur?
– Vi pratar inte mycket om förra året, blickar bara framåt. Målsättningen är att vara tillbaka inom tre år och jag tycker det känns positivt från klubbens sida, vi har kommunens stöd så det är en rimlig målsättning.

Umeå släpper emellertid inte koppling till historiken. Den 9 augusti arrangeras en jubileumsmatch där dagens lag möter tidigare (guld-)hjältar.
– Man får spela mot de som varit ens idoler, det blir en rolig tillställning, säger Hjelm Rönnlund.

Och den närmaste matchen, vad kan du säga om Holmalunds IF?
– Helt ärligt vet jag inte så mycket om dem, ett fysiskt starkt lag som spelar rätt rakt och vill gå framåt. Det ska bli kul att få möta dem och hemmaplan bör gynna oss.

Att inte veta lika mycket om motståndet känns som en omställning, i Damallsvenskan hade ni väl bättre koll?
– Vi har ju bra scouting från tränarna, sen är det klart att det skiljer sig från förra året. Det är både fördelar och nackdelar, vi kan lägga mest kraft på vår egen prestation. Jag ser det som ett sätt att bli bättre på det vi ska göra, säger Hjelm Rönnlund.

Tisdag 15.00 Umeå IK - Holmalunds IF Alingsås