Stina Blackstenius: "Spännande år med stor förändring"

Vid årsskiftet tog hon beslutet, lämnade tryggheten hos den svenska mästaren för den franska trean. Med Stina Blackstenius i laget vann Montpellier ytterligare mark, anfallaren anslöt till landslaget efter triumfen som tvåa i ligan.
Stina Blackstenius har hittills nätat tre gånger i landslaget. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

– Lite oväntat kanske från andra, men det var målet med säsongen. Det är kul att kunna sitta här och säga att vi tog en andraplats och är i Champions League, säger hon.

Tvålagsracet mellan Olympique Lyonnais och Paris Saint-Germain, med poängavdrag inblandat fick en extra krydda när Montpellier HSC blandade sig i tätstriden. Åt segerstaplande Lyon fanns inget att göra, men utmanaren visade klassen i ett jämnt dubbelmöte med PSG. Efter säsongens sista möte med någon av kanonerna gick Montpellier rent, 36-0 på sju matcher.

Avgörandet om andraplatsen hade viss blågul färg, Blackstenius nätade fyra gånger när laget säkrade internationellt spel och nya omgivningar till hösten.

Mitt i alltihop pågick ett annat miljöombyte för Vadstenatalangen.
– Det har varit ett spännande år med stor förändring – nytt kultur, nytt lag, tränare och språk med allt vad det innebär, säger Blackstenius.

Och fotbollsmässigt?
– Jag fick en bra start men tar ett tag att lära känna lagkompisarna och för dem att lära känna vilken typ av spelare och människa jag är. Sen gick det bättre igen på slutet, jag fick göra några mål, det var några matcher innan där jag kom till lägen men inte riktigt fick till avsluten.

Efter elva matcher och sju mål summerar Blackstenius en lovande start, de första månaderna av sammanlagt två och ett halvt år i sin första klubb utomlands.

Vilka kvaliteter behöver en forward i den franska ligan?
– Jag tycker generellt att det är rakare och snabbare spel, lagen sätter högre press och lämnar ganska mycket yta bakom sig.

Vad innebär det för dig?
– Ibland kan det vara oorganiserat men det passar bra för mitt djupledsspel. Man måste ta snabba beslut, använda sin tekniska skicklighet. Det har jag försökt utveckla.

Hur jobbar du med tekniken?
– Det är väldigt varierat, avslut och inlägg och det mesta. Det är lite nytt, alla forwards jobbar ihop och kan ta hjälp av varandra.

Perfekt inhoppare
I landslaget har Blackstenius tagit plats med god förmåga att förändra matchbilder och nerver som håller när det gäller som mest. 21-åringen fick fart när det började gå bra för Sverige i OS, kastades in tidigt i kvartsfinalen mot USA och gjorde mål, precis som i guldmatchen mot Tyskland.

När EM närmar sig behåller hon rollen som perfekt inhoppare i landslagströjan.
– Man är viktig som inhoppare också, jag har fått spela många matcher så och oavsett känns det väldigt bra. Sen vill jag så klart utvecklas till startspelare, säger Blackstenius.

Som en av sex spelare har hon figurerat i sju av sju landskamper under 2017. Därmed inte sagt att hon känner sig helt hundra på en plats i EM-truppen.
– Det känns som att platserna är öppna, vi har stor konkurrens och många går väldigt bra i sina klubblag. Jag är här för att visa för att jag vill vara med i laget som spelar EM men jag känner mig inte säker på något sätt, säger hon i upptakten till USA-matchen.

– Ett bra genrep och ett bra test för att se var vi står.