Caroline Seger: "Tron i gruppen har varit stark"

I 278 minuter varade den blågula måltorkan under vår och försommar. Sedan lyftes bollen in i boxen och en av tisdagskvällens många nickar nådde nät genom Caroline Segers huvud.
Caroline Seger i sittande läge under målfirandet. FOTO: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

– Skönt att ha med det till ett break, det ser bra ut och vi kan ladda om batterierna, sade hon efter 1-0-jublet där hon själv hamnade underst i högen.

– Jag såg inte så himla mycket, men det är otroligt skönt att göra mål när vi har försökt under 85 minuter.

Segers träff löste långt ifrån alla bekymmer med effektivitet och utdelning från nära håll, 22-3 i avslut och 90 minuter där Skottland mest oroade med några fasta situationer efter paus. Sverige hade hörnfest, eller iallafall småputtrigt party tills Magdalena Eriksson och förbättrade kvaliteten på servarna.
Huvudspelet kom till användning mycket mer än bara vid målet.
– Vi vet att våra hörnor kommer att bli bra anfallsvapen. Det är lite häftigt när Magdalena Eriksson kommer in och drar till med vänsterdojan. Med lite fler träningar på hörnor och lite fler träningar på avslutsögonblicken så, sade Pia Sundhage.

Caroline Seger som var utomordentlig och bra lite varstans på planen hade fler möjligheter, i den förgjorda delen av matchen då bland annat målramen, blockerande försvarare, en alert keeper och ett antal sämre skottvinklar hindrade Sverige.

För lagets självförtroende var det efterlängtat och betydelsefullt att måla och spräcka nollan i en match nära det stundande mästerskapet.
– Det är klart att det har varit mycket frågor om det, man börjar fundera själv varför den inte går in. Men tron i gruppen har varit stark, vi skapar fler målchanser och några är nära innan de stoppas på mållinjen, sade Seger som drog nytta av en offensiv rusch mot slutet.

När Sverige gjorde mål hade Sundhage nyss skiftat positioner och spelupplägg.
– Jag hann fundera lite grann, vi gick över till 3-5-2 först. Sedan, för att det är stor skillnad mellan 0-0 och 1-0 i en match i EM skiftade vi till 3-4-3 för att avgöra med kniven på strupen några minuter. Bollen skulle knös in, hade det blivit 0-0 hade vi hanterat det också men det är lättare att sitta här och prata om målet, sade förbundskaptenen som kunde lämna Växjö och nio dagars samling med ett slags slutsummering.

– Jag är väldigt glad att vi följer upp USA-matchen med ännu en bra match. Vi kan leva på spelet och fortsätta göra fler mål mot Mexiko, sade hon.

– Vi spelar bra fotboll men har det sista kvar, för att komma in i flytzonen måste man vara förtjänt av det.

Återstår att göra de definitiva valen till EM-truppen, 20 utespelare och tre målvakter.
– Det finns fortfarande frågetecken och det bli jättesvårt att ta ut truppen. Jag får se matcher (i Damallsvenskan) både lördag och söndag, men alla som fått minuter mot USA och Skottland har gjort det bra.