Ida Markström - backen som bröt familjemönstret

I Sundsvalls DFF är Ida Markström försvararen som håller ihop laget också när poängplockandet går trögt. Favorit i repris mot Östersund skulle iallafall betyda en vunnen placering i bottenstriden och mittbacken får chansen att fullfölja kampen.

– Det här är en lite speciell match, både för att det är derby och för att det är väldigt viktigt i tabellen. De ligger också där nere, precis före oss, säger Ida Markström.

Prestigen får kliva åt sidan i prioriteringarna, Sundsvall och Östersund är vana sedan förra hösten att följas åt. Även då slutade Jämtland före Medelpad, på de sista placeringarna ovanför strecket.

Ännu mer kittlande inför nästa möte, i den sista omgången ifjor fick Sundsvall ge allt för undvika nedflyttning och var tvingade att ta poäng borta mot laget från grannlänet.
– Vi har en förmåga att ändå kunna prestera när det gäller lite mer. Nu bestämmer vi själva hur vi vill gå till sommaruppehåll.

SDFF vann övertygande, 4-1 i novembermötet. Lagkaptenen gav så mycket att hon blev förhindrad att fullfölja. Efter en smäll mot huvudet spelade hon vidare i försvarslinjen men tvingades till slut att avbryta för ambulansfärd till sjukhuset.
– Jag har försökt se matchen efteråt för att förstå vad som hände. Bollen försvann i solen och jag nickade ihop med deras anfallare, säger Markström som snart kunde ta emot de glada nyheterna och slapp stå vid sidlinjen länge.

Som mittback är hon defensiv dirigent, gillar att ta för sig – utan onödiga smällar.
– Jag tycker om att spela tufft och det blir mycket dueller. Framförallt i höjdspelet, jag brukar vara stark i nickdueller, säger hon.

Från klassisk idrottsfamilj
Att 23-åringen hamnade någon annanstans än mellan stolparna och inom fotbollen innebar dock att hon fick bryta sig loss en smula. Ida Markström kommer från en klassisk idrottsfamilj där alla nått långt.

Föräldrarna höll till i fotbolls- och handbollsmål, de båda bröderna, Jakob (Vancouver Canucks i NHL) och Tim (Hammarby i Allsvenskan) valde också målvaktsbanan men det var inget för Ida.
– Vi har redan många sådan i familjen, säger hon.

Istället började hon som utespelare i Gävlelaget IK Sätra, gick vidare lokalt till Huge. I Sundsvall gör hon sin fjärde säsong med de två senaste i Elitettan.

Dessvärre har den gångna våren varit minst lika poängkall som premiärsäsongen, SDFF ligger näst sist men har åtminstone säker mark inom en segers marginal. För två omgångar sedan kom den enda segern hittills, mot Böljan.
– Skönt att vi vann den matchen och visade att vi är starka på hemmaplan. Annars är det frustration utan att man vill säga det. Många säger att det är en besvikelse att vi ligger där vi ligger. Det känns ungefär samma spm förra året, vi kommer att göra allting för att förändra det, säger Markström.

– I år har vi en lite mer ordnad spelidé, när vi väl satt vår defensiv och fortsätter att jobba hårt kommer offensiven också att lossna. Men jag ser ju gärna att vi klarar kontraktet lite tidigare.

Söndag 15.00 Sundsvalls DFF - Östersunds DFF

Norrlandsderbyn i Elitettan 2017
Östersund - Assi 0-3
Assi - Sundsvall 4-2
Östersund - Umeå 2-1
Assi - Umeå 2-1
Umeå - Sundsvall 2-1