Pia Sundhage i forwardsfunderingar

Startelvorna bygger på ofta trygghet och starka band, Pia Sundhage överraskade heller inte i uttagningen av de 23 namnen i EM-truppen. När den sista träningsveckan på hemmaplan dragit igång brottas förbundskaptenen med namn för sina anfallsplaner.
Pia Sundhage och Sverige är igång med de sista EM-förberedelserna. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

– Det är inte alldeles säkert att vi måste hitta ett forwardspar, säger hon.

Samspelta aktörer på topp som hittar varandra och skapar lägen, alternativt anpassning till olika konstellationer som spetsar konkurrensen. Någonstans där emellan ska Sundhages tankebanor göra Sverige vassare till mästerskapet.
– I de senaste matcher har vi ställt upp utifrån att motståndarna får svårt att läsa oss. Sen är det också bra att hitta ett forwardspar som 2013 med ”Kosse” (Asllani) och Lotta (Schelin). Men just nu vet jag inte, säger hon och öppnar för en uppgörelse om platser eller iallafall platsen bredvid Lotta Schelin under passen framöver.

– Där ser vi vilka som går in i närkamper och vilka som är på gång.

Helt given som frisk och laddad djupledslöpare är förstås landslagsveteranen med målrekordet. Schelin får också en del av lagledningens stöd i arbetet att formera anfallsspelet i stort.
– Tittar man på hur man har spelat är hon med i startelvan, just nu har hon steget och är bra. Sen ställer vi krav att hon är tydlig med vad skillnaden är när till exempel ”Frido” (Fridolina Rolfö) eller Mimmi Larsson är inne. Eller Stina Blackstenius som kom in och gjorde mål i OS-finalen, vi påtalar för henne (Schelin) då och då vilket ansvar hon har för att det ska bli ett par. Hon är själv bra, men det är lag och i par som man kan bli bättre.

Mer än anfallsplanering
Sverige har en knapp vecka och en träningsmatch, Mexiko på lördag på sig att sköta finslipningen på hemmaplan. Väl på plats i Nederländerna återstår bara en handfull dagar innan sommarens höjdpunkt sätter fart.

Pia Sundhage har således mer än anfallsplanering på agendan de närmaste dagarna i Göteborg.
– Först vill jag se friska spelare, sen får det gärna smälla som det gör där ute, säger hon efter den inledande träningen.

– Vi körde lite repetition i försvarsspelet, vill fortsätta vinna bollen på mittfältet som vi gjorde mot världsettan (USA) och gjorde det så många gånger dessutom, säger hon och fortsätter:

– Vi spelar bra försvar som lag betraktat, sen kan vi förbättra det på vissa positioner. I anfallen har vi två sätt, antingen går det väldigt fort eller så spelar vi oss fram oftast med fart och runt kanterna. Så många målchanser som vi skapar mot Skottland, sen ser jag gärna att fler ramlar in. Men så länge vi spelar oss fram och fortsätter göra det mot Mexiko kommer vi sitta lugnt i båten. Om det slutar 1-0 i varje match går det bra det med.

Det mesta Sundhage tar sig för den kommande tiden gör hon för sista gången som svensk förbundskapten. Först på samma plats, boende och träning på Hisingen som också fungerade som bas under hennes första mästerskap. En återkoppling är påkallad.
– Känslan jag hade 2012 med USA tangerar den jag känner nu. 2013 träffade jag Seger (Caroline), Lotta och flera för första gången. Många av dem träffar jag idag också. Det finns ett förtroende som man får och förtjänar, sedan har det gått ganska mycket upp och ner spel- och resultatmässigt. När vi gått igenom dåliga saker, en match mot England 2014 och 1-5 mot Brasilien i OS har vi kunnat relatera till det för en bra prestation.

Jakten på detaljer för att nå framgång är inledd, förbundskaptenen är inte främmande för att använda hotellväggarna på Hisingen för sköna vibbar.
– Kommer du ihåg är det första vi säger när vi kommer in här. Det är en bra känsla, att säga jag kommer ihåg, ler Sundhage.