Caroline Seger: "Har anpassat oss bra"

Pia Sundhage visar stor tillit till en given krets med centrala spelare, nyckelrollerna under EM 2017 är tillsatta med landslagsikoner sedan lång tid. Spelsystemet är en annan sak, där Sverige bytt taktik år från år för att landa nästan där det började.
Caroline Seger i närkamp med Mimmi Larsson. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån

– Mycket är lek med siffror, man kan kalla spelsystem för vad man vill. Till syvende och sist är det fotboll vi ska spela, säger Caroline Seger.

– Jag tycker att vi har anpassat oss bra, hängt med på det som Pia och Lilie vill.

Lagkaptenen som utnämndes av Sundhage är en av de tyngsta markörerna för att få ord till handling och ordning i leden så att linjerna i spelet kommer ut som de blev uppritade.

Men det är inte bara Seger. Närmast sig har hon ett intuitivt samarbete med en nästan lika erfaren landslagsmittfältare, Lisa Dahlkvist.
– När man funkar bra tillsammans är det lättare att veta var man har varandra, behöver inte snacka så mycket och rörelsemönstren sitter för att man har spelat så länge ihop.

Dahlkvist har förvisso haft en motig vår sett till resultaten med Örebro, Caroline Seger har haft sin kamp för speltid i Lyon. I landslaget ger duon ändå uttryck för en starkare grund än klubblagsformen.
– För min del har jag satt stopp för snacket med de två senaste landskamperna, det känns bra formmässigt och fysiskt. Och jag tycker inte det syns på ”Dala” heller, hon vet var hon står och är trygg så att vi funkar bra ihop, säger Seger som också ser spelsystemet an med lugn framförhållning.

Efter 4-1-3-2 som hamnade i papperskorgen precis före VM för två år sedan, 4-4-2 med försvarsblottor i Kanada, 4-3-3 över OS-kvalet som blev 4-5-1 för att sy ihop framgången i Rio och lite blandning med 4-3-3 som anfallstänk under höst och vår ser Sverige ut att avsluta Sundhage-eran med 4-4-2 som EM-plan.
– Det känns bra och stabilt för ett svenskt landslag, det kan vi allihopa, säger Seger och siktar in sig på att rubba en annan konstant.

Tyskland i mästerskap har varit en mindre mardröm för blågult.
– Never ending story känns det som. Pia och Liliie försöker förbereda oss optimalt och siktet är väldigt inställt på den matchen. De är skickliga, har det lilla extra och man kan spela bra i 90 minuter men ändå kommer det ett mål när de straffar en. Vi måste minimera det och tro på spelet vi har.

Tyskland har ägnat sig en del åt förnyelse efter OS-guldet, Sverige har satsat på trygghet och kontinuitet på spelarsidan sedan silvret.

Påverkar det förutsättningarna inför duellen som inleder EM?
– Det är klart att de har en ny förbundskapten (Steffi Jones), som inte är lika hård som Silvia och nya spelare med ett nytt sätt att spela men det ska bli intressant att möta dem. Ibland spelar det ingen roll vem de byter, de vet vad de ska göra och har gjort det under lång tid, den röda tråden finns igenom hela U-verksamheten, säger Caroline Seger.