Jonna Andersson: "Nu är det mer på allvar"

Det må ha varit det väntade valet efter veckans träningar i Göteborg. På vänsterback-platsen fick Jonna Andersson och de övriga i konkurrensen en viktig signal efter Pia Sundhages nominering, LFC-försvararen spelar från start igen.
Jonna Andersson under en träning i Göteborg. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

24-åringen från Mjölby kom först till landslaget efter ett återbud i början av 2016. Via inhopp under OS tog hon över som förstaval på vänsterbacken och ersatte Rio-vikarien Elin Rubensson förra hösten.
– Nu är det mer på allvar, jag vill ju fajtas om en plats och ge allt på träning. Men det handlar också om att hjälpa mig själv och de runtomkring (på planen, journ. anm.) mer och mer, öka kommunikationen för de andras skull men också för att jag ska komma till bättre situationer, säger Andersson.

Hon glänste allra tydligast under klubblaget Linköpings FC.s succésäsong, frenetisk som ytter längs hela kanten och ofrånkomlig assistdrottning i den annars skeva passnings-statistiken för Damallsvenskan.

I årets alla landskamper utom en har Andersson breddat spelet och vaktat vänsterytan.
– Jag har varit med på alla läger sedan jag kom med och fått mer och mer förtroende. Det ger så klart mer erfarenhet när det gäller situationer i matcher. Men jag har absolut inte tagit något för givet, är oerhört glad varje gång jag kommer med.

Förvisso har försvararen också startat 2017 starkt i Linköping och borde aldrig ha varit orolig för sin EM-plats.
– För egen del har det fungerat bra, med ett nytt spelsystem som innebär lite annorlunda anfallssmetoder jämför med förra året. Det är bara att se det positiva, gå nya vägar och inte helt offensivt, jag ska vara med i uppspelen också vilket är lärorikt, säger hon.

Väl i landslaget, i de två hemmakamperna i juni stämde det dock inte helt för Andersson. Mot USA fick hon bära en del av ansvaret för baklängesmålet, hamnade på efterkälken mot målskytten Rose Lavelle.

I Skottlandsmatchen blev hon ersatt i paus efter en smått osynlig halvlek, Hanna Glas som tog över blev direkt mer inblandad i offensiven och servade bland annat med assisten till segermålet
– Jag försöker alltid göra mitt bästa, sen finns det sekvenser i vissa matcher som an inte kommer in i. Det är bara att gå vidare och ta nästa situation, kolla och analysera vad man kan göra för skillnad.

Var ligger din utmaning offensivt?
– Det blir mycket att försöka våga, har mycket med trygghet att göra. Visst, det är mycket nytt i Linköping men innan visste jag utan och innan vilka spelare jag hade runtom. Jag vill ta för mig mer, gå på lägen och inte hålla i handbromsen, säger hon.

Pia Sundhage uttrycker tydlig tro på Andersson till vänster. Först efter USA-matchen:
– Jag tycker inte att man kan stirra sig blind på den enskilda situationen, det finns många andra saker hon gör bra. Vi tänker spela Jonna Andersson där väldigt mycket. Vi tänker pumpa upp henne med självförtroende.

Förbundskaptenen fyllde på efter en direkt fråga om vänsterbacksplatsen vid Skottlands-segern:
– Jonna Andersson och Hanna Glas har ju spelat på den positionen. Det kan nog bli bra det där.

Uttagningen mot Mexiko visar att Andersson fortsatt har första tjing på sin position.