Jessica Samuelsson utmanar Tyskland med inlägg

Få dagar kvar. Stämningen på och kring den svenska träningsplanen i Zevenaar har skiftat från tempo i rena övningar till märkbart matchfokus inför måndagen.
Jessica Samuelsson bör spela mot Tyskland, LFC-kollegan Magdalena Eriksson lär få hoppas på inhopp. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Jag tänkte på det när jag pratade med ”Kosse”, det har gått så snabbt. Lite pirr i magen blir det allt när man säger att det är två dagar kvar, säger Jessica Samuelsson.

Två hyfsat lugna träningar, en till största delen stängd på den svenska basen under lördagen och en på matcharenan i Breda söndag kväll avslutar uppladdningen inför EM-äventyret.

Där Jessica Samuelsson kommer att få en betydande roll som startspelare och ytterback med rätt att gå framåt i planen. Om hon hållit sin defensiva kvaliteter, duellspelet och brytsäkerheten vid liv under hela landslagskarriären har den senaste tiden inneburit en skillnad i attackerna.

Hennes vassa inlägg har blivit en följetong från högerkanten, ett vapen som anfallarna bör ta til vara för bästa möjliga utfall i mästerskapet.
– Jag vill vara med och bidra mer offensivt, det är den största utmaningen att skapa målchanser och vara bra den sista tredjedelen, säger Samuelsson som månne fick in lite anfallskänsla när hon flyttade fram i en seriematch med Linköping under våren.

Men det är kantlöpningarna, forceringen och framåtandan från spelaren som bäst utnyttjat sin potential i landslaget på slutet som räknas först och främst.
– Jag har fått erfarenhet, känner mig säkrare i mig själv och har tagit kliv offensivt för att bli en bättre passningsspelare även fast jag har lite kvar att jobba med där också, säger hon och berättar om hur träningen för att få spets nära straffområdet ser ut.

– När man tränar extra själv så blir det mycket inlägg, det är de situationerna man oftast hamnar i. sen är det svårt när man tränar själv att få in det matchlika, eftersom det är så hög hastighet. Det blir mer hur jag vill tänka under match, coola ner när jag får chansen och kunna växla tempo.

Samuelsson är konstant i matchslag, har fått speltid i alla tio landskamper under året. Framför henne har Kosovare Asllani och Olivia Schough alternerat och fått byta kant i EM-förberedelserna.
– De är lite olika spelartyper, Olivia är lite mer framåt med aggressiv press och djupledshot. ”Kosse” är lugnare och lite mer följsam i anfallsspelet, kommer in lite mer i planen och vill ha mer boll på fötterna, säger hon och ser fram emot ännu en träningstimme.

Så är det nämligen, Samuelsson är förmodligen den i truppen som har minst behov av en start och stopp-knapp för aktiviteterna i Nederländerna.
– Det är något som ligger i blodet sedan jag var liten. Det är därför jag har min fysik och kondition, för att jag sprungit och gett allt på alla träningar. En positiv egenskap, ler hon.

Lika traditionsenligt dyker fler blågula tröjor med namnet Samuelsson upp på läktarna varhelst Sverige spelar. Familj och vänner har följt hennes mästerskapskarriär på plats, från debuten i hemma-EM till Kanada och Brasilien.
– Mamma, pappa, killen och syrran är här, det blir bra stöd, säger hon och sätter EM 2017 i perspektiv.

– EM för fyra år sedan var mitt första mästerskap, så sjuk känsla och man tänkte är det så här varje mästerskap fantastiskt med folkfest och allt. När man kom till VM var det en knackig känsla innan i laget, det gick dåligt i defensiven. OS var en helt annan känsla med allt runtomkring, OS-byn och att bo därinne med andra idrottare och sen att ta silver, fortsätter högerbacken och pejlar in sin status.

Två dagar före öppningsmatchen.
– Jag är i bra form, det var jag redan till OS förra sommaren, kan ösa så mycket man verkligen vill. De två sisa dagarna som är kvar behöver vi bara toppa fräschheten.