Sverige söker rätt stämning inför premiären

Utan tävlingsnerv ingen uppgörelse värd att tala om. Att kniven på strupen den här gången dragits bort från mardrömsmötet mot Tyskland kan ändå ge positiva vibbar för Sverige.
Träning på matcharenan i Breda. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Nu är det inte vinna och försvinna på samma sätt och det kan bli lite mer avslappnat. Hoppas jag kan säga så utan att Pia skjuter mig sen, säger Caroline Seger.

– Det är en viktig match men sedan kommer två andra gruppspelsmatcher. Vi vill ha en bra start och en bra känsla i gruppen. En dröm för oss skulle vara att börja med att vinna mot Tyskland, fortsätter hon.

Lagkaptenen uttalar en hel del av meningarna och tankarna med ett leende. Till viss del efter översättning från svenska till engelska med lustiga inslag på den sista presskonferensen.

Samtidigt ska markeringen inte underskattas, Seger befinner sig i ett lag som trivs med och tyr sig till stark sammanhållning.
– Det är klart att stämningen är viktig för vår del, så har det varit under många år och lång tid, säger hon.

– Vi känner oss avslappnade och vet om när vi kan vara det och när vi måste ha på-knappen på. Att vi är tajta tillsammans är viktigt när vi går in i ett stort mästerskap med stor anspänning och håller ihop som grupp. Då är vi som starkast och kan även slå de allra bästa.

Från matchstart (20.45) måndag kväll måste samtliga mittfältare, inkluderat rutinerade Seger och Lisa Dahlkvist centralt vara på tårna och hantera bland annat rörelsemönstret hos Dszenifer Maroszan.

Som är extra bekant sedan båda tagit sig till Lyon.
– Jag tycker att Maroszan är en av de bästa spelarna i världen, vi måste naturligtvis se till att hon inte spelar sin bästa fotboll.

Pia Sundhage har helhetsblicken och en positiv framtoning fram till tungviktsmötet. Men är det älska eller hata när Sverige ställs mot Tyskland.
– Jag älskar varenda fotbollsmatch, inklusive de mot Tyskland, säger hon och konstaterar apropå tyska fixstjärnor att det måhända finns mer att slipa på.

– Steffi Jones är smart nog att coacha Tyskland så att det blir svårt att slå dem. Men det är hennes första år. Och med den erfarenhet vi har, med spelare som varit i den här situationen förut kan det vara en fördel för oss att hon är ny.

– Ser du till en spelare som Marozsán, Silvia Neid visste hur hon skulle ta vara på henne på bästa sätt. Steffi Jones gör inte riktigt det på samma sätt. Det är det vi kommer spela på, ställa upp med bra försvar och se till att hon inte dominerar matchen, fortsätter förbundskaptenen.

När det kommer till det egna laget vet Sundhage sin exakta elva, laget fick reda på den under söndagskvällen. Alla andra som följt förberedelserna ingående för nöja sig med att tro att de vet, fram till timmen före match.
– Alla vet utom ni, ler hon till det samlade pressuppbådet.

Energifyllt och engagerat med enorm fotbollspassion är Sundhages signum. Den som efterfrågar mer, på presskonferensen ville representanter för tysk media höra lite sång, får ge sig till tåls.
– Jag tror att turneringen ska börja först och främst, jag kommer att sjunga förr eller senare.

Måndag 20.45 Tyskland-Sverige
Matchen sänds direkt i SVT