Lisa Dahlkvist laddar om för slutspel

Resultatet räckte för att ta Sverige vidare och därmed jämnt. Citaten från spelarna som analyserade och såg framåt under onsdagen fyllde rummet med orangea istället för svarta färger.
Lisa Dahlkvist med blicken inställd på Nederländerna och kvartsfinal. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Skönt att slutspelet börjar, det är då det hettar till och vi måste höja oss, sade Lisa Dahlkvist.

Det var dagen efter den första svenska förlusten i ett EM-gruppspel på 16 år. Och samtidigt ett läge för omtag inför en viktigare match i slutspelet.
– Jag tror att matchen var väldigt bra för oss, att få en spark i arslet, sade Dahlkvist.

Pia Sundhage pratade om vikten att jobba med och pumpa in självförtroende direkt efter tisdagsfallet. Lisa Dahlkvist tog snarare upp vikten av att gå vidare i tankarna.
– Jag behöver inte något just så, men alla måste vara med på tåget i sin rätta sinnesstämning, sade hon under förmiddagens mediaträff.

Mindre än tolv timmar efter att förlusten var ett faktum.
– Klart att man är utpumpad, har inte samma energi som om man vunnit en match och det känns lite trögare. Man får ta hand om varandra, säga: hur är det idag och ha koll så att alla lämnar den här matchen. Vi känner att vi är kvar och har ett bra läge, fortsatte Dahlkvist som tillbringade de första 45 minuterna på bänken.

– Jobbigt så klart, man vill alltid spela och vara med. Det blir ännu värre när det trillar in ett mål.

När mittfältskämpen kom in efter paus präglade hon matchen med att lugna ner den stirriga defensiven och bidrog med att förlägga stora delar av spelet till den offensiva planhalvan.

Att vända och komma ur en nedtyngd situation på få dagar är ett måste för att överleva i ett mästerskap. Sverige gjorde just det, mitt under OS med ändring av taktik och matchplan.

Nu är det framförallt det mentala lyftet som ska till.
– Vi har väldigt bra erfarenheter från OS, det sitter med oss och alla som var med är bekväma i sådana situationer. Vi får spela taktiskt när man behöver, det blir alltid lite annorlunda när man ska slå ut varandra.

Dahlkvist har en förkärlek för utmaningar som går att hantera med huvudet. Orubblig vinnarvilja och stålblick vid straffläggningar är en del av hennes landslagsprofil. Bra att veta och bra att ha med sig när Sverige närmar sig matcher som måste avgöras och få en vinnare.
– Man har bra minnen från straffläggningar, bra självförtroende i det och behöver inte tänka så mycket. Man kan tänka tillbaka på det, försöka hitta tillbaka till samma känsla och man vet ungefär vad vi gjorde. Samtidigt är det en ny dag med nya förutsättningar nya tankar så det gäller att man är förberedd.

Under OS lade Sverige in lite straffar innan utslagsmatcherna. Två pass med full trupp, under onsdagen tränade bara bänkspelarna från senast, är det som återstår för allt som behöver slipas före duellen med Nederländerna.
– Jag har inte kört några tävlingsstraffar (efter OS, journ. anm.) så det kan vara bra att få känna på det lite. I OS körde vi någon tävling på en träning, att få ett litet tävlingsmoment är ganska kul också, sade Dahlkvist och bytte fokus till motståndet.

– De är väldigt starka, skickliga framåt så det behövs att vi spelar ett jättebra försvarsspel och det vet vi att vi kan. Sen måste vi ta vara på lägena vi kommer skapa.

Danmark hellre än Nederländerna var genomsnittskänslan i kommentarerna inför upplösningen i gruppen. När lagt kort ligger tog Dahlkvist hellre den orangea väggen på den hemtama arenan i Doetinchem än en nordisk kamp i Rotterdam.
– Det hade känts lite tråkigt att möta Danmark, det har vi gjort flera gånger. Ska man gå vidare i ett EM är det lika bra att möta värdnationen och ta det tuffa.