Pia Sundhage tar OS-bilder till hjälp under EM

Ett gruppspel med ingredienser av att Sverige släppt till chanser och blivit straffat, senare utslagsmatch mot värdnationen. Känns det igen? Pia Sundhage gör gärna OS-kopplingen för att trigga landslaget i och inför Nederländerna.
Pia Sundhage sköt över favoritskapet till Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Vi gör en brasilianare på det sättet, då jobbade vi oss fram till en bra känsla och en tro på det vi gör. De scenarierna kommer de att få höra, vi har varit där och kan övervinna detta, säger hon.

Att förbundskaptenen aldrig sover dåligt för fotbollens skull har Sundhage tidigare gett uttryck för. Om förlusten mot Italien, försvarsmisstagen som tillskrevs en icke samspelt fyrbackslinje var svårsmält och iallafall gav störd nattsömn kapar hon av vidare Italien-snack, tar på sig backlinjen och vänder blad.

– Idag mår jag bra. Trots förlusten och att folk var griniga med all rätt är vi i kvartsfinal.

– Jag vill gärna tro att vi tog ut det bästa laget, sett till friska ben. Jag tror ju att vi ska vinna kvartsfinalen och vi tror ju på att det behövs pigga ben.

Positiva bilder är ett av Sundhages recept som motivationshöjare. Inför det som kan bli hennes final som svensk förbundskapten tar hon fram den största succén, OS-silvret inklusive vändningen från en stor förlust till ett sammansvetsat lag med en och samma uppgift.

Och lägger samtidigt över favoritskapet på den orangea motståndaren.
– Vi får väl se Holland som lite favoriter så att vi kan slå ur underläge.

– De har ju tre vinster och har gjort en massa mål och har en publik då. Det vill vi gärna vända till att de har stödet innan matchens men vi hoppas att vårt spel ger ett sådant stöd att vi vinner matchen.

Mötet med Nederländerna, inför förmodat fullsatta läktare innehåller också en faktor som Sverige ännu inte stött på under EM. Övervägande sympatier för motståndaren.
– Det är en fördel för dem så länge det går bra, går det dåligt så kan det bli stressat. Många lag som får grus i maskineriet försöker göra det på egen hand och de har många ett antal spelare som verkligen skulle kunna göra det själv. Vi tar gärna den matchbilden, som lag betraktat och med vårt försvarsspel i de tidigare två matcherna skulle vi kunna stoppa vilken enskild försvarsspelare som helst.

Att bemöta Nederländernas tempo, i synnerhet anstormning med rappt spel före paus blir en av de taktiska dispositionerna som Sverige behöver gå igenom grundligt.
– Det viktiga är att inte utsätta sig för en mot en, vårt försvarsspel i all ära men vi behöver se till att vi inte tappar bollen på fel ställen, säger Sundhage och vill ha två karaktärsspelare i bättre slag på lördag.

– Under andra halvleken (mot Italien) gick det snabbt och det ger självförtroendet att se det. Men vi behöver en sak som vi inte såg så mycket av igår, Kosovare Asllani och Caroline Seger inblandade i mycket. De var inte lika dominanta och vi behöver en blandning av de två sakerna. Får vi det slår vi vilket lag som helst, säger hon.