Nilla Fischer om hörnorna: Sätter vi en får vi större självförtroende

Tunga tillslag, lovvärda löpningar och spelare som nått högt i luften. En sak fattas dock i de svenska hörnplanen – målen.
Nilla Fischer vill spräcka hörn-nollan mot Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Svårt att säga vad problemet är, exakt, säger Nilla Fischer

– Vi är nästan där, fyller Lilie Persson på.

Mot Tyskland skapade Sverige i underkant från hörnflaggan. Sedan dess har bollträffen blivit bättre med flitigt ritade streck i kolumnen för chanser.

Flera bollar i den farliga ytan, ingen som förvaltats till fullo kan ändå bara bli bättre och dessutom en nyckel om man ska läsa mästerskapshistoriken som en berättelse om hörnor.

Nilla Fischer var dominant i luftrummet under EM 2013, fick träff med huvudet just vid fasta situationer.
– Senast mot italien slog vi bra hörnor och vi är där, har bra lägen. Sen skulle vi verkligen ha gjort mål på hörna, som vi gjort i tidigare matcher, men vi får träna på det imorgon, säger hon och drar ner den låga utdelningen till en fråga om feeling.

– Det är bara att vara 100-procentigt fokuserade, sätter vi en får vi ännu större självförtroende och blir ännu farligare.

Fischer stod över mot Italien men kan lugnt räkna med att kliva in i startelvan igen på lördag. Två dagar efter förlusten verkar frustrationen ha lagt sig, även hos dem som aldrig fick vara med och påverka.
– Jag är nöjd med träningen igår och kände mig väldigt fräsch så det är bättre, mycket bättre idag. Oavsett att vi gick vidare till kvartsfinal är det aldrig roligt att förlora men vi vet vad vi kan och gick igenom matchen igår, sen är det bara att släppa det och fokusera på nästa match.

Oavsett vilken backlinje Sverige ställer upp blir farten under fötterna ett viktigt element.
– Som Holland startat de andra matcherna, med full fart framåt och hemmaplan, så tror jag de kommer att starta också mot oss också. De kommer verkligen försöka göra ett mål första kvarten, sen är det risk för en böljande matchbild med omställningar på varandra hela tiden. Så vill vi inte ha det, fart men också fysiskt spel är bättre, säger Fischer och anar kraven i försvarsspelet.

– Vi behöver jobba rätt, jobba med fotställning för oss i backlinjen. Hela tiden vara beredd på den långa bollen men även hålla upp när det finns möjligt så att vi inte blir ett så långt lag.

Miedema bekant från München
Av alla Nederländernas anfallshot har mittbacken flest intryck av en ligabekant.
– Vivianne Miedema som spelade i Bayern München (snart i Arsenal, journ. anm.) innan, en klasspelare som än så länge inte kommit med så mycket i uppbyggnadsspelet men är oerhört giftig i boxen. Hon kanske inte ser så bred ut men är väldigt stark.

Åt andra hållet behöver Sverige förbättra effektiviteten, spetsa avsluten och till syvende och sist ta vara på det automatiska tryck som uppstår när domaren pekar mot hörnflaggan.
– Vi är nästan där, vi har haft bollar som snurrat på mållinjen och smitit förbi på pannan. Vi kommer rätt in i löp och slår rätt servar om man undantar Tysklandmatchen. Jag känner tro på en lösning, säger Lilie Persson om hörnorna hittills i turneringen.