Kvartsfinalen "kritisk punkt" för Sverige

Vinnaren får bronskänsla och chans att spela om något ännu bättre. För förloraren tar det roliga slut innan det knappt hunnit börja. Tuffare förutsättningar att bolla med än en kvartsfinal i EM får man leta efter.
Hedvig Lindahl och Pia Sundhage på presskonferensen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Det skulle vara en skön vägbula att komma över kvartsfinalen. Då infinner sig ett lugn och man vet inte vad som kan hända sedan, sade Hedvig Lindahl.

Målvakten satt på podiet, resonerade med rutin och har lärt att sig vinna energi av atmosfären.
– Personligen kommer jag att gilla det, jag har kommit till en punkt i karriären där jag kan vara lugn och lyftas av stämningen. Vi spelade mot Brasilien på Maracana, det ger oss en bra plattform för att vara lugna.

Av maximalt drygt 12 000 läktarplatser har 1 500 distribuerats till blågula händer, resten har varit hett villebråd i hemmanationen.
– Jag ser framför mig att vi kommer ut till ett största delen orange folkhav. Det kommer att dåna på nationalsångerna, åtminstone en av dem. Nerverna kommer att vara påtagliga, det kommer att bli en folkfest, sade Lindahl.

Isåfall en folkfest med abrupt slut för ett av lagen.
– Kvarten är den kritiska punkten. Men det är därför man spelar, för att man vill vinna någonting. Det skulle betyda otroligt mycket, Pias sista turnering och det gör det ännu lite viktigare än innan.

Pia Sundhage lyssnade men drog ner sin egen roll i sammanhanget.
– Visst, jag har väl fattat i skallen att blir det förlust är det min sista landskamp med det här gänget, men mitt hjärta tillåter inte att känna så. Det är en fotbollsmatch och för att respektera Holland och matchen vore det förmätet att spela för någon person. Vi spelar i blågult och jag coachar för landet, att ge tillbaka en semifinal till Sverige vore fantastiskt. Jag får så många sms och e-mejl från flickor, pojkar, morsor och farsor, ett stöd som är innerligt. Vinner vi är det en present till dem och några till, sade hon och gick sedan över från om till hur.

Den första kvarten, med förväntad nederländsk anstormning och den avslutande halvtimmen där Sverige ska vara starkare är två tidsperioder som hamnat i blickfånget sedan gruppspelet gick i mål och nästa motståndare blev känd.
– Vi kommer pumpa in i laget att det står 0-0 i början, ju längre det går och Holland inte ger mål, de har en publik som stöd men vi har trygghet och det resultatet vore ett gott scenario. Risktagandet kommer att bli litet i början och kanske lite mer i slutet av matchen, sade Sundhage.

Hon öppnade för en del omställningar, men inte enbart fram och tillbaka-spel.
– Vi vill inte bli för långa i laget när Holland varit långa har de varit bättre än många andra lag, mycket tack vare mittfältare som återvinner boll. Vårt försvarsspel handlar om att vara kompakta och hjälpas åt.

Hur den defensiva uppställningen kommer att se ut i siffror fick också sina funderingar. Där förbundskaptenen först uteslöt 4-5-1 som i OS ”där vi var väldigt låga” men sedan korrigerade sig till att 4-5-1 iallafall kan bli en lösning, isåfall utan de väldigt tillbakadragna positionerna som gav Sverige medalj men också en tråkig stämpel förra året.

Kanske var det sista gången som Pia Sundhage satt på en presskonferens och resonerade inför en match med det svenska landslaget. Förberedelserna är snart över, att uppfylla orden om ”ett privilegium att spela under press” som hon också nämnde i försnacket återstår.
– Jag hoppas verkligen att våra spelare kommer gilla det här och att det kommer bli spännande. Det kommer bli nerver, att man ska gilla att den här matchen betyder så mycket för så många, sade hon.