Lieke Martens: Otroligt stort för oss

Sveriges EM är över, innan det roliga ens hann börja. EM-festen fortsätter dock i Nederländerna, med värdnationen som katalysator. De orangea visade enorm glädje, både över 2-0-segern och triumfens betydelse.
Lieke Martens och Shanice van den Sanden firar. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Vi här i Holland har kämpat så hårt för att komma närmare toppen. Nu vinner vi mot ett topplag, det är otroligt stort för oss, sade Lieke Martens.

Innan matchstart var Martens i samspråk med flera av sina tidigare klubbkollegor. Efteråt var hennes svenska kamrater upptagna av tårar, men utbytte iallafall några ord och blickar med anfallaren som vandrar vidare i turneringen efter en insats med mycket spring i benen.
– De gratulerade mig men de var jättebesvikna. Om det var tvärtom skulle jag också ha gråtit, sade hon.

Hennes teknik och spelsinne låg bakom fina prestationer vid de båda målen och enorma problem för det svenska försvaret utöver det. Vid fullträffen som punkterade matchen lade Martens den långa, precisa passningen som hennes anfallskollegor van Shanice de Sanden och Vivianne Miedema kunde jobba in via kvickt samspel.

Matchens första mål påverkade ännu mer.
– Det var tufft i duellerna, men vi hade bra timing med 1-0. De tappade lite självförtroende och vi kunde ta över matchen lite, sade hon och fick också orda om sin frisparksträff.

– Jag såg luckan, tänkte att jag måste skjuta där. Den gick in, log Martens med ett ännu bredare leende när hon räknat ihop resultatet.

– Vi är väldigt glada, gör två mål och håller nollan. Det var en bra dag.