Pia Sundhage höll tacktal till spelare och ledare

Sen fredagskväll på spelarhotellet. Ett nedstämt landslag fick några timmar och en middag tillsammans innan hemresan. Då tog Pia Sundhage till orda inför gruppen.
Pia Sundhage blev intervjuad på en pressträff. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Klart det var jobbigt, till sista meningen höll jag tillbaka tårarna. Egentligen ska det vara mellan mig och spelarna men jag kan säga såpass mycket att jag har naturligtvis tackat dem, försökt uttrycka det med så mycket värme som möjligt.

– Vi fick någon form av avslut som vi kan vara stolta över, sade hon.

Söndagen var avskedens dag. Redan under de tidiga morgontimmarna tog sig stora delar av truppen mot flygplatser och hemtransport. Styrkan var halverad när Pia Sundhage med flera mötte media. För sista gången under mästerskapet, för sista gången som svensk förbundskapten.

– Det är ett tomrum, jag vet inte riktigt hur jag ska hantera situationen. Jag får hantera mina känslor först och främst, jag är väldigt ledsen över att vi inte kunde bjuda upp mer, komma längre och få spela två matcher till, sade Sundhage som går in i en fas av funderingar när EM-utvärderingen är klar.

– Jag har fått tid av fotbollförbundet, behöver intre bestämma mig för nästa sig tills sista december. Jag känner ingen stress över vad ska jag göra nu, sade hon dagen efter uttåget.

Fem år av framgång och medaljer, nederlag och kritik tog slut i de nederländska landsbygsstäderna Doetinchem och Duiven.

Det skar sig med företrädare för de damallsvenska klubbarna följde henne i en konflikt om spelarnas tillgänglighet för landslaget inför VM 2015. Med jämna mellanrum har röster höjts om att Sundhage inte släppt fram nya spelare och testat tillräckligt. Alltsammans en ny verklighet att hantera när hon bytte USA:s färger mot Sverige.
– En del blev inte så som jag hade tänkt mig, jag hade ju fler vinster. Men för det första blev det fem år, för det andra visste jag att det skulle gå upp och ner så klart. Men jag hade inte förväntat mig att ni är så många, det är jag jätteglad för, sade hon till media-uppbådet.

– Sen har det varit en och annan förlust som jag blivit irriterad på. Det som kommer upp i skallen nu är när vi förlorar mot England med 4-0 (i augusti 2014). Även om det är träningslandskamper har vi gått in med största vilja, där fallerar vi rejält. Det lärde mig mycket, sättet att uttrycka sig till spelare och sättet att hantera en förlust.

Fotbollen går vidare, många landslagskarriärer likaså. Pia Sundhage avslutade med sin framtidssyn för blågult.
– Den är naturligtvis ljus med tanke på att vi har en historia bakom oss och att vi är i ett slutspel och åker ut i en kvartsfinal. Det är en del som skulle gilla det läget om jag säger så.

– Förutsättningen är man gör en omvärldsanalys, det händer så mycket just nu. Det är bara att se på hur Frankrike ser ut i sin match, de hade det svårt. Och det är bara att se på Österrike. Man måste göra den analysen och bestämma sig för vilken väg man ska ta.