Semifinaldags – håller Jodie Taylors målform mot Nederländerna?

Åtminstone en av semifinalerna blir en publikfest, i storleksordningen 27 000 supportrar och orange så det svämmar över på läktaren. Men det finns ett motståndarlag med en effektiv målskytt som gärna ställer till det på den utsålda arenan.
Jodie Taylor (t.v.) och Stephanie Houghton tränar inför semifinalen. FOTO: Toussaint Kluiters/Reuters/Bildbyrån

– Att få tyst på publiken vore fantastiskt, säger Jodie Taylor.

Turneringens okrönta skyttedrottning har fem fullträffar med sig till den mest besökta matchen hittills. EM har flyttat in på De Grolsch Veste, FC Twentes ordinarie hemmaplan för en semfinal och finalen på söndag.

Där finns antingen Nederländerna som aldrig spelat en guldmatch tidigare eller England med två tidigare finalförluster.

I semifinalen 2009 vann England, när lagen möttes senast, i november slutade det på samma sätt. Med storpubliken inräknad blir torsdagsupplevelsen annorlunda och de engelska spelarna hämtar stöd från en annan match i ett annat land.
– Jag kan inte vänta på att få spela semin, vi har sagt allihopa att vi gärna tar oss an Holland, det blir som att spela mot Kanada i VM, säger Jodie Taylor om kvartsfinalen för två år sedan där en annan värdnationen föll bort för Englands målskytte.

– Ett av de bästa minnena jag har som spelare. Inför 52 000 åskådaren i en knock-outmatch och vi tystar publiken när vi gör mål.

– Det har gett oss mycket erfarenhet och jag tror det kommer att göra skillnad mot Holland. Att få tyst på publiken vore fantastiskt, det är de ögonblicken vi har arbetat hårt för.

Om Nederländerna står för det frenetiska tempot med sin anfallstrio har England hållit sig till sin taktik och starka omställningar för att nå semifinal.

Taylor på topp har briljerat, inte så att svämmar över med avslut men med en imponerande kyla i skottläget.
– Jag vill bara vinna, sen får det se ut hur det vill. Men kvaliteten på passningarna har varit så bra att det räckt med en chans i de senaste matcherna och jag har varit i form för att näta.

Förbundskaptenen Mark Sampson får möblera om, utanför grundplanen där hela startelvan minus en spelare vilade från den sista gruppspelsmatchen. Målvakten Karen Bardsley missar resten av turneringen med brutet ben, Siobhan Chamberlain som hoppade in i i kvartsfinalen får nu stå från start.

Jill Scott som står för balansen på mittfältet är avstängd, men målspottaren Taylor är kvar i leken och Sampson vet att uppskatta hennes förmåga att förvalta lägen.
– Det handlar inte om tur, inte bara om hennes förmåga. Jodie är besatthet av att göra mål och vi är så, så stolta över henne. Hon lägger ner så mycket jobb för laget också, vi är lyckligt lottade som har henne.

I semifinalen väntar en duell med målvakten Sari van Veenendaal. Taylor och England är bekant med flera nederländska spelare från ligan i hemlandet. När det gäller van Veenendaal går kontakten längre än så, båda finns i Arsenal när landslaget inte kallar.
– Jag har tränat med och mot henne mycket, det kommer att bli ett mentalt spel, säger Taylor som har för vana att specialstudera de målvakter hon möter. Det har gett resultat i EM, menar hon själv.
– Det hjälper mig i varje match, mot Spanien visste jag att hon kommer ut snabbt från linjen och var redo att hantera det. Det var samma sak mot Frankrike, även om hon gick ner för tidigt (vid 1-0-målet, journ. anm.)

EM torsdag 3 augusti
18.00 Danmark–Österrike, sänds direkt i SVT
20.45 Nederländerna–England, sänds direkt i TV12