Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.

Österrike tog sig till semi via just straffläggning, satte alla fem mot Spanien men fick helt annan motgång med tre brända avslut när det skulle avgöras och dessutom en bom under ordinarie tid. Istället blev Nadia Nadim, Pernille Harder, Simone Boye Sörensen och inte minst Stina Lykke Petersen danska hjältar med viss revansch i glädjen.

I genrepsmatchen, 4-2 för Österrike misslyckades Danmark kapitalt med att spela sig ur motståndarens press.

Den här gången mötte man ett lag med låga utgångspositioner och fick slita med att luckra upp försvaret, Österrike har varierat strålande mellan försvarsalternativen, nu lågt och kompakt.

Danmark var mer distinkt i duellerna men gick in för tufft och fick domaren emot sig.

Österrike var farligt på kontring och en fick stor möjlighet på straff redan efter drygt tio minuter. Hands på Maja Kildemoes men Sarah Puntigam skickade bollen högt över.

Danmark blev något bättre, började leta instick och lyfte utan att nå rätt adress i boxen. Sanne Troelsgaards ribbträff gav bäst klang av chanserna i första halvlek.

Mittfältaren Nicole Billa fick bryta matchen för Österrike. Strax efter paus gjorde Danmark två förändringar, Cecilie Sandvej och framför allt Fredrikke Thøgersen gjorde skillnad med väl tajmade inlägg.

Det tredje bytet var oplanerat. Line Sigvardsen Jensen vred till knäet och grimaserade illa, fick inte vara med i den böljande, men mållösa avslutningen.

Förlängningen passerade med få initiativ, innan kamp och vilja tog över hade Danmark några plusbetonade crossbollar och de bästa tillfällena till ett spelmål.

Av de sex första straffarna gick bara två i mål, Nadia Nadims högt och precis till 1-0 och Pernille Harders till 2-0 även om Manuela Zinsberger valde rätt håll att kasta sig åt. Målvakten stoppade en men kollegan Stine Lykke Petersen dubbelt upp. Simone Boye Sörensen gick fram för att skjuta Danmark vidare och valde bort låg- och mellanhöjd som var förödande tidigare. Otagbart och träffsäkert, stort jubel och sjätte gången gillt – Danmark är i EM-final.

Det var utsålt i Enschede där Nederländerna slog England på samma sätt som Sverige knäcktes i kvartsfinalen, ett hyfsat tidigt mål och punkterad match kvarten efter paus. Fem raka segrar och 8-1 tog värdnationen till final.

Alla nederländska spelare hade inte en perfekt kväll. Shanice van de Sanden var exempelvis stundtals för ivrig i passningsspelet utan att tappa publikens stöd. Hemmalaget hade ändå tillräckligt många i perfekt slag för att komma i farliga anfallsvågor.

Jackie Groenen var en av kreatörerna, ett lysande inlägg efter halva halvleken som Vivianne Miedema mötte med huvudet, lyckades hålla balansen trots viss bakvikt och skicka i mål.

England blev bättre fram till paus, kom upp i press och fick oftare upp bollarna till sina anfallare. Bland annat hade Jade Moore ett skott som Sherida Spitse fick avvärja via stolpen. Om laget blev berövade på en straff när Ellen White föll i duell med Desiree van Lunteren är öppet för diskussion.

Klart är att kvitteringsjakten fick ett plötsligt slut efter ett försvarsmisstag, rutinerade Fara Williams fick fel träff på en tillbakanick, Danielle Van den Donk hann före målvakten och tryckte in 2-0 och stängde matchen en dryg kvart in på andra halvlek.

Det som återstod var kvalitet blandat med desperation från England, Jodie Taylor skapade en jättechans på egen hand för att komma in i matchen men Sari van Veenendaal räddade avslutet från nära håll och Taylor själv väntade någon sekund för länge på att lägga returen vidare till Toni Duggan.

Jackie Groenen fortsatte sin starka turnering, jobbade starkt defensivt efter paus. Spitse stoppade ett av Englands sista försök på mållinjen när hon inte ägde mittfältet tillsammans med Groenen.

Milie Bright blev olycklig när hon styrde Lieke Martens kontringsavslut i mål och slutsiffrorna 3-0 med matchens sista spark. Fortsättning följer i Enschede där finalen spelas 17.00 på söndag.

EM 3 augusti
Danmark–Österrike 3–0 e. str. (0–0, 0–0)
Nederländerna–England 3–0 (1–0)
(Miedema, Van den Donk, självmål)