Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.

– Jag känner mig helt säker på att det här är de 23 spelarna vi ska ha med. Frågar ni mig efter en vecka i Kroatien kan det troligtvis vara några andra och inför Danmark kommer det att vara några andra med, sade han under presskonferensen.

Fotbolls-Sveriges blickar riktades mot Solna för den mest spännande uttagningen på länge.

Varje val från den nye förbundskaptenen skulle öppna för samtal, varje namn noteras som iallafall ett liten riktning för framtiden.

VM-kvaltruppen är till storlek samma som fick följa med till EM, Gerhardsson kunde knappast göra annat än överraska och gjorde också nio förändringar jämfört med mästerskapstruppen.

Nya är bland annat Zecira Musovic som målvaktsval, Rosengårdskeepern klarade nålsögat trots en del bänktid i klubblaget.

För Mia Carlsson i backlinjen har två och ett halvt år gått sedan senaste chansen i blågult, Johanna Rytting Kaneryd längre fram i planen åker till Kroatien med första A-landskampen i sikte.

Och Marija Banusic, i svensktoppen av den allsvenska skytteligan tog plats direkt när landslaget byter regim.

Alla som varit involverade och följt landslaget de senaste åren fick först och främst upp ögonen för att Lotta Schelin inte kom med. När Gerhardssson fick frågan pekade han på skadeskäl.
– Bedömningsmässigt kommer hon inte vara 100 procent till Kroatien. Hon kommer att vara hemma och förhoppningsvis vara igång och träna ordentligt. Jag hoppas att hon är helt och fullt tillgänglig mot Danmark.

Lisa Dahlkvist var nästa uppenbara namn, självklar stöttepelare tidigare men i Gerhardssons premiärtrupp kom andra före i listan.
– Vi har fyra centrala mittfältare. I nuläget bedömer vi dem, när man väger in allt, som bättre alternativ.

Hedvig Lindahl, Nilla Fischer och Caroline Seger bryggar över med massor av rutin. Vilken väg, speltänk och angreppsmetoder Sverige ska ta i bruk fortsättningsvis ville Peter Gerhardsson spara först och främst till det drygt veckolånga träningslägret i Kroatien där han ser alla spelare i samlad trupp.
– Det är en sak att se spelarna i deras klubbmiljö. Det ska bli spännande att få se spelarna i landslagsmiljön. Det är 23 nya spelare som vi ska ha i träning och vi får möjlighet att titta på deras egenskaper i den här gruppen, i träningsmiljö och utifrån de träningsidéer vi har. Det behövs lite tid för att sätta det så det känns bra att vi har så pass många dagar innan matchen spelas, sade han.

Den första VM-kvalmatchen spelas tisdag 19 september i Varazdin.

Målvakter
Hilda Carlén, Piteå IF
Hedvig Lindahl, Chelsea FC
Zecira Musovic, FC Rosengård

Backar
Jonna Andersson, Linköpings FC
Nathalie Björn, Eskilstuna United
Mia Carlsson, Kristianstads DFF
Magdalena Eriksson, Chelsea FC
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
Amanda Ilestedt, Potsdam
Jessica Samuelsson, Arsenal
Linda Sembrant, Montpellier HSC

Mittfältare/Anfallare
Tove Almqvist, Linköpings FC
Petra Andersson, Eskilstuna United
Marija Banusic, Linköpings FC
Mimmi Larsson, Eskilstuna United
Stina Blackstenius, Montpellier HSC
Kosovare Asllani, Linköpings FC
Hanna Folkesson, FC Rosengård
Lina Hurtig, Linköpings FC
Fridolina Rolfö, FC Bayern München
Johanna Rytting Kaneryd, Djurgårdens IF
Caroline Seger, FC Rosengård
Julia Spetsmark, KIF Örebro