I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.

Värdlandet Frankrike

Årets VM kommer att bli det mest populära någonsin och hettan lär stiga löpande, inte minst hemma i Sverige. All action kan enkelt följas med ett komplett VM-spelschema hos tvmatchen.nu och många kommer nog även att bege sig till Frankrike för att uppleva stämningen på plats. Frankrike är för övrigt en av favoriterna när de ska försöka att en gång för alla överträffa deras bästa VM-placering från 2011, då man slutade på fjärde plats. I Frankrikes grupp finner vi Nigeria, Sydkorea och Norge. Inte helt tokiga lag, där framförallt Norge har oerhört starka meriter som VM-guld 1995. Men dagens Norge är inte lika vassa som föregående upplagor, däremot lär de vara favoriter att ta sig vidare strax bakom Frankrike.

USA är alltid favorit

USA är som vanligt bäst rankade och dessutom en stor favorit till slutsegern. Med imponerande tre VM-bucklor (1991, 1999 samt 2015) i bagaget, vilket även gör dem till regerande mästare. I gruppspelet ställs de emot Sverige vars bästa placering är ett silver 2003. VM-kvalet gick relativt enkelt och för de svenska tjejerna handlar det nu att överträffa förväntningarna på plats i Frankrike. Som nionde rankade krävs det en prestation utöver det vanliga för att nå till en semifinal, vilket får betecknas som skillnaden mellan en godkänd insats i form av en kvartsfinal och en succé. I gruppen i övrigt finns VM-debutanterna Chile och de kanske inte alltför skrämmande motståndarna Thailand som gör sitt andra VM någonsin. Det bör bli en enkel resa genom gruppspelet för Sverige och USA.

England \- intressant outsider

England är en intressant outsider som kommit starkt på senare år. För närvarande rankade som trea i världen och med ett mycket intressant lag tog de sig igenom VM-kvalet obesegrade och möter faktiskt rivalen Skottland, vilka också vann sin VM-kvalgrupp på ett övertygande sätt med sju segrar och en förlust. Dessutom finns där Japan, som för närvarande är rankade på sjunde plats och nästan alltid är att räkna med när det drar ihop sig till VM. England lyckades knipa tredjeplatsen senast (2015) medan Japan har VM-guldet 2011 som främsta merit. Skottland gör debut i ett VM-slutspel. Det fjärde laget – Argentina – ska vara rätt så chanslösa i en annars stentuff grupp.

Stormakten Tyskland

Bakom USA står Tyskland som den näst starkaste stormakten i fotbollens historia. VM 2019 är inget undantag, vilket innebär att de vill uppleva en tredje VM-seger efter triumferna 2003 samt 2007. De spelar i en – för Tyskland – enkel grupp med kombattanterna Kina, Spanien och Sydafrika. Nu dominerade Spanien kraftig i VM-kvalet där man blev det enda laget som inte tappade en enda poäng. Kanske kan detta bli deras VM? Kina kan man heller aldrig räkna bort.

Kampen mot Australiens kvartfinalspöke

Australien får ses som en favorit till segern i grupp C. De går in i turneringen med målet att besegra kvartsfinalspöket, som gäckat dem 2007, 2011 och 2015. Nu är det dags att ta steget till semifinalernas finrum. Brasilien ska dock inte underskattas, då de alltid har en hög högstanivå, men lär kanske i huvudsak kämpa om andraplatsen i denna grupp med starka Italien. VM-slutspelets sämst rankade lag är debuterande Jamaica, vilka nog får vänja sig vid tanken att se och lära i detta VM.

Kan Nederländerna skrälla?

Kanada är en av favoriterna till slutsegern (eller åtminstone en stark outsider), vilket också gör att de har favorittrycket på sig i gruppspelet i ett sammanhang där Nederländerna tycks bli den starkaste utmanaren. Nya Zeeland ska inte räknas bort medan Kamerun lär få det svårt. Nederländerna är väl värda att följa lite extra. Högre rankade än exempelvis Sverige, men hade det inte superlätt i kvalet och tog sig vidare genom en play off-plats. I sommar lär vi få svaret på vem som får lyfta den åtråvärda bucklan, men också vilka som överraskar, vilka som sviker och all den dramatik som följer med ett VM-slutspel.