Landström återvänder till Hammarby

Jessica Landström värmer upp med två träningsmatcher med Hammarby IF innan hon lämnar för proffslivet i USA. I bästa fall kan Hammarby IF räkna med att Jessica spelar för dem i slutomgångarna till hösten.
Foto: Fredrik Hasselgren

Hammarby IF har skräddarsytt en lösning som gör detta möjligt. I vår flyttar Jessica "Landis" Landström till USA för att spela för mästarlaget Sky Blue Soccer. Men i en skräddarsydd lösning blir också Hammarby "hemma" under 2010 och nu är försäsongsträningen i full gång.

Före flytten hinner hon bland annat möta Tyresö och Djurgården i träningsmatcher och när säsongen i USA tar slut i höst hoppas hon hinna hem till damallsvenskans sista omgångar. Tidpunkten för detta är dock lite oklar, tills dess att alla TV-avtal är på plats.

Alva Nilsson 2010-01-24 18:48

Känns inte alls ologiskt.
Frågan är vart de andra "svenskamerikanskorna" spelar i höst? Någon som vågar sia om det?

Martin 2010-01-24 19:04

Hoppas förstås att framförallt Seger kommer 'hem' till LFC. Är dock lite tveksam till det här med att ta hem spelare för en handfull matcher på slutet av säsongen. Ett Hammarby med Landström är ju t ex något helt annant än ett Hammarby utan densamme och vill det sig illa kan det bli spelschemat som avgör vilket lag som tillslut tar hem Damallsvenskan 2010.

Med det sagt så är det naturligtvis alltid roligt att få se så bra spelare som möjligt på planen, men ur 'rättvisesynpunkt' så blir det problematiskt.

daniel 2010-01-24 19:49

Just för Linköping har ju korttidskontrakt alltid varit en del av strategin. Jag har svårt att se att det är ett rättviseproblem att också andra klubbar nu skriver sådana kontrakt. Om man sen förlägger kontraktstiden till början eller slutet av säsongen har jag svårt att se skulle ha betydelse.

Sen tror jag att de flesta av ex-allsvenskorna i USA kommer att söka sig hemåt för att förlänga säsongen. Sen är ju frågan vad hem är. För Ramona Bachman är det tydligen Umeå, inte Zürich. För Marta var det Sao Paolo, inte Umeå. För Landström är det naturligt att promenadväg till Kanalplan väger tungt. Seger har nämnt Malmö som tänkbart höstlag, på pendlingsavstånd från föräldrarnas Rydebäck. Hem, tror jag, blir långt ifrån alltid det lag spelaren hade kontrakt med när man bytte liga.

Madde 2010-01-24 21:36

Skulle ju vara en väldigt bra "värvning" för Hammarby om så blir fallet. Men i sånna fall tror jag det blir mer än 1 säsong i USA för Landström, har svårt att se att Hammarby skulle vara hennes klubbadress en hel säsong...

Alva Nilsson 2010-01-24 22:22

Visst skulle det vara en grym "värvning" för Hammarby. Och nej, jag tror inte heller att Landis blir långvarig i klubben - därmed inte sagt att hon spelar mer än ett år i USA. Några matcher under hösten i hammarby lär knappast göra till eller från för klubbadressen 2011. Och 2011 är ju trots ett år bort. Mycket kan hända innan dess.

För övrigt har jag skrivit om just etta "hemvändarproblem" på min blogg. Men inte berört spelschemat och detta kan komma att avgöra guldstriden. För jag tror inte att det spelar så stor roll.

Madde 2010-01-24 22:46

Nä det är ju sant. Men känns endå som att LFC skulle varit första alternativet om det inte blir en fortsättning i USA. Närheten till kanalplan till trots... Men som sagt säsong 2011 är ju långt bort.

Läste detta. Går det inte att fixa så att man kan kommentera bloggarna med? Ser inte det som ett problem i största allmänhet, men kan tycka att det måste vara lite surt om man spelat 18 matcher från start för att sedan bli petad från en "hemvändare" vid slut tampen.

Alva Nilsson 2010-01-25 10:33

@Madde: Att Jessica nu under några matcher denna säsong väljer Hammarby känns minst sagt väntat. Eftersom det bara handlar om ett fåtal matcher är det inte lika viktigt att spela i det "bästa laget som utvecklar en mest", då blir lärheten till familj, lägenhet mm viktigare. Sen Landström gör nästa säsong är svårt att spekulera i. Men jag tror inte hon hämnar i Linköping.

Om du klickar på rubriken på ett blogginlägg är det fritt fram att kommentera.

Anders funderar 2010-01-26 11:58

Men visst är detta också ett tecken på att Hammarby är ett starkt varumärke med en stark klubbkänsla. Kicki Bengtsson är ju en annan storsspelare som valde att återvända till Hammarby och Pia Sundhage ytterligare en stor personlighet som ju gjort allt och varit världen över - och som ofta säger att hon kommer återvända till Kanalen till sist.

Ja, ja. Nu är Landis mycket yngre och detta kanske ett snabbt stopp, även om ingen utom Landis kan veta säkert vad gäller det. Men ändå, klubbkänsla är nog inte så dumt för en klubb att ha i rockärmen.

Gäst fotbollsälskare 2010-02-06 17:48

Min första reaktion på detta upplägg är bra.men tänker man över en hel säsong så
känns det helt fel i matchning.att spelaren tränar med allsvenska lag är helt okej , och dom höjer säkert nivån ett snäpp.men att sedan låta spelare spela träningsmatcher och seriematcher på hösten känns helt fel.hur ska andra spelare kunna bli bättre när dom "sk" stjärnorna kommer hem och puttar undan dom.
jag tycker att man måste tro på den trupp man har och ge den förtroende under
hela säsongen. USA spelarna har valt detta själv och då ska man inte komma hem
för att knuffa bort spelarna som har slitit en hel säsong.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.