Vi reder ut läget i afrikansk damfotboll

Daniel Åman i Göteborg är den svensk som har bäst koll på damfotboll i Afrika. Han vet var talangerna finns och har kontakterna framför allt i folkrika Nigeria. Daniel som är Summer Football Centres europeiska korrespondent har full koll.

Daniel du har varit involverad i ett antal spelarvärvningar därifrån till Damallsvenskan på senare år, hur är uppdateringen där?
- Många av de nigerianska landslagspelarna tillhör och administreras i Nigeria från Summer Football Centre. Summers ägare, investerare och sponsorer, bekostar viseringsavgifter, resor för provspel, cuper etc.
Jag har sedan 2007 varit Summer FC:s europeiska korrespondent och haft hand om hela den europeiska marknaden. Jag har själv varit i Nigeria tre gånger för att se spelare på plats.

Faith Ikidi som han tog till Sverige i mars 2009 är en av få som inte är direkt kopplad till Summer FC.
- Jag tog hit henne som hennes personliga rådgivare, som de dock benämner manager i Nigeria. Det fanns en massa alternativ för Faith inför detta år men det får skjutas på framtiden. Faith kör med Linköpings FC ett år till.

2007 när Daniel tog Cynthia Uwak till Falköping var Rita Chikwelu, som just skrivit på för Umeå IK, med under det första besöket i mars.
- Rita har jag känt sedan 2005, då hon spelade Gothia Cup första gången. Det var även första året jag jobbade som guide/värd för samtliga afrikanska gäster i Gothia Cup. Han som var team manager det året för laget Rita spelade med är idag president för Summer FC, berättar Daniel.

Vad är Summer Football Centre exakt?
- Ett fotbollscentrum baserat i Lagos, som i Surulere har ett stort eget 8-våningshus där många av spelare utifrån bor. Summer FC står för utbildning, boende och självklart kostnader för deras fotbollsutbildning. Spelare rekryteras från hela Västafrika. Det finns mellan 200 och 300 spelare totalt, alla rekryterade i en urvalsprocess. Till detta finns runt 20 tränare, varav en headcoach. Sedan kommer management och staff.

Majoriteten av Summer FC är lovande herrspelare, och ett av lagen vann förra året delstatsmästerskapet, där de flesta av motståndarna är fotbollsakademier. Sedan 2007 jobbar Summer FC även med damspelare och har sedan dess rekryterat många av de nigerianska landslagsspelarna, som man skrivit överenskommelser med.

Du tog tre spelare till Piteå förra året, vad har hänt sedan dess?
- Första gången jag var uppe med dem var i juli. Jag var tre gånger i Piteå och såg bl a höstmatchen Piteå IF - Kopparbergs/Göteborg FC. Jag handrekryterade själv två av de tre spelarna Ebi Onome och Sarah Michael. Summer FC bistod med Rebecca Kalu. Jag är nöjd, för Piteå IF fick en centrallinje som lyfte laget oerhört. Det är en bra referens för framtiden när jag diskuterar med andra klubbar om vilken spetskompetens jag kan hjälpa dem med, framhåller Daniel Åman.

Summer FC har även gjort upp samarbetsavtal med många andra klubbar de senaste åren, vilket betyder att man hjälper dem med rekryteringen i framtiden.
- Det innebär bl a att lag från Summer FC kan komma till Piteå Summer Games, vilket är något jag själv hoppas och har som vision, förklarar Daniel Åman.
- När det gäller de tre ovannämnda spelarna, och när vi var i Piteå i juli, vill man ju självklart erbjuda något långsiktigt mer än ett samarbetsavtal. Så i detta fall blev det att Piteå IF köpte optionsrätten inför säsongen 2010 för dessa spelare. Detta för att ge mer trygghet samt möjligheter inför kommande säsong. Speciellt i en verksamhet på spelare, som knyts upp ett år i taget. Att Piteå IF åkte ur Damallsvenskan förändrar inget när det gäller den optionsrätten.

Du nämnde tidigare om Rita Chikwelu, som skrivit på för Umeå IK? - Rita vet att jag försökte få henne till västkusten i år, men kanske möjligheten att låna ut henne första säsongen till ett annat lag. Sedan november har hon varit en del av den deal som Piteå IF diskuterat med Summer FC. Att hon varit i Umeå och visat upp sig förändrar ingenting. Jag vet att en person från Finland varit i kontakt med Summer FC:s president och på den vägen kom Umeå upp. Jag har själv inte varit i kontakt med någon av dessa klubbar som jag bara läst om beträffande dessa spelare, men min förhoppning är att de kommer i kontakt med mig i det närmaste. Precis som många andra föreningar gjort senaste åren.

Vad säger den afrikanska tävlingsagendan i år?
- Det är åter nationscupen, den sjunde i ordningen. Återstår att se om Nigeria kan ta tillbaks sin plats som nummer ett i Afrika. Senast vann ju Ekvatorial Guinea, vilket var en stor skräll. Men som jag sagts tidigare är fler och fler länder på frammarsch inom damfotbollen i Afrika. Nigeria är fortfarande högst rankat på FIFA-rankingen.

Sist, dina egna närmaste planer?
- Först blir det att göra klart med de klubbar jag nämnt, sedan skall jag till Nigeria inom de närmaste veckorna. Först skall jag dock få hit tre-fyra spelare att visa upp i Sverige. Inte hundra klart med vilken klubb dock än, men intresset för nigerianska spelare finns ju. En av dessa spelare är Afrikas Marta, för hon heter Martha. Hon är 18 år, och spelade bl a U20-VM senast. En annan har namnet ”Patience”

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.