- Kanalplan borde inte ha godkänts

För andra gången på mindre än en vecka blev det bortaseger 1:0 på Kanalplan. KIF Örebro vann genom finska landslagsspelaren Sanna Talonens mål i den 53:e matchminuten mot dagens hemmalag Tyresö FF

.

Medan några få åskådare kom lite för sent eftersom de hade åkt till Tyresö och Bollmoravallen var Richard Holmlunds lag med på noterna från början. Det syns att KIF Örebro är ett mycket strukturerat och välorganiserat lag. I motsats till matchen mot Djurgården fick Tyresö väldigt lite ytor att spela på i en rätt så jämn match.

Första halvleken bjöd inte direkt på farliga situationer. Tyresös lagkapten Azra Durakovic hade ett skott förbi Kristin Hammarströms mål medan Maria Nordbrandt på andra sidan sköt direkt på målvakten efter en av flera hörnor.
Åtta minuter in på andra halvleken föll matchens enda mål - Marie Hammarström slog ett vältajmad inlägg från vänster in i straffområdet och Sanna Talonen fick en bra träff. Örebro ledde med 1:0 och när KIF är i ledning är det vanligtvis mycket svårt att komma tillbaka. Tyresö försökte dock sitt bästa. På mittfältet slet Azra Durakovic och Elin Ekblom Bak och framme sprang Kirsten van de Ven, Jennifer Egelryd och Lisa Klinga mycket.

- Vi var inte tillräckligt heta, framför allt i boxen. Mot slutet gick vi ned på en trebackslinje och vi har några chanser, bland annat ribbskottet av Sofie Persson, men vi klarar inte riktigt fajten, säger Tyresös tränare Tino Katsoulakis.
Ribbskottet bara tre minuter innan domaren Jenny Palmqvist blåste av matchen, var Tyresös i särklass farligaste chans. Skillnaderna lagen emellan var dock få. Elin Ekblom Bak sade efteråt att laget behöver fortfarande några matcher för att spela sig in och det är kanske där den avgörande skillnaden mot just KIF Örebro fanns i dag.

- Vi mötte ett fantastiskt bra lag, troligtvis den bästa nykomlingen på många år, säger KIF:s tränare Richard Holmlund.
- Fram till slutet var det en jämn match där vi spelade efter våra resurser. Jag kan tycka att vårt spel haltar fortfarande så här dags, men det blir bättre framöver. Varken plan eller anläggning borde ha godkänts för allsvensk fotboll, sa Holmlund och när det gäller planen fick han medhåll av sin lagkapten Sanna Valkonen,
Om KIF Örebro fortsätter att spela efter sina resurser som tränaren säger kan det räcka rätt så långt i år. Tyresö kommer att bli ännu bättre om några veckor, man kan mycket väl ha sett två lag som slutar på den övre halvan i tabellen i år i dagens match.

Text: Rainer Fussgänger

Gäst 2010-04-10 17:34

Vad handlar rubriken om?!

Love 2010-04-10 17:38

Holmlunds Örebro och Tyresö borde skriva ett öppet brev till idrottsbrogarrådet Madeleine Sjöstedt om sin upplevelse av planen/anläggningen idag.

Inte minst borde de göra det för Hammarbys skull - så som de sliter för att få den här staden att ta damelitfotbollen på allvar.

Det är för sorgligt.

Gäst 2010-04-10 17:41

...också var det Sofie Persson som sköt i ribban, inte Kirsten Van de Ven.

HMG 2010-04-10 18:11

Vore det inte ett möjligt alternativ för Hammarby att spela på Zinkensdamms IP under sommarhalvåret? Där finns det i alla fall ordentliga läktare och planen är förmodligen bättre än den på Kanalplan. Alternativet att få Madeleine Sjöstedt att vilja bidra med att fräscha upp Kanalplan är nog näst in till omöjligt.

Gäst-mamman 2010-04-10 19:44

Stockholms politiker diskriminerar damfotbollen helt öppet.

Det är skamligt att de inte ens sätter upp en entrékur så att att de kan ta betalt. Det är som natt och dag om man jämför med tex Solna eller Tyresö.

GÄST 2010-04-10 20:24

Va fan snackar ni om? Kanalplanen är omlagd för några år sedan. Zinkensdamm har ett konstgräs som passar för att lägga is på under vintern. Det gräset är definitivt inte bra för fotboll på högre nivå då gräset är av ett annat slag. Kortare stån bl.a. Skriv vad problemet gäller istället eller håll k....
Var det för blött eller. KIF spelade där förra året och då gnällde dom inte.

GÄST 2010-04-10 20:26

Om ni inte visste det så håller dom på att bygga en idrottshall där och då kan det bli lite oreda. Spela fotboll istället och gnäll mindre.

HMG 2010-04-10 20:59

Jag menar bara på att Kanalplan i sig inte ens är en arena, för att allsvenskan ska fortsatt hålla en hög klass krävs det även att man gör arenorna publikvänligare, på Kanalplan har min inte ens en läktare med tak och sittplatser, den behöver inte vara jättestor, men 1000 platser under tak på ena långsidan skulle inte alls vara en omöjlighet med lite satsning från sponsorer och Stockholms stad, tyvärr finns det alldelens för få här i Sverige som ser potentialen i vår allsvenska och alldelens för få satsar därför pengar inom damfotboll - tråkigt läge.

Milan Nevojevic 2010-04-13 17:26

Mycket går att skylla på Stockholms Stad MEN när inte ens Hammarby Damfotboll själva vill ha publik till sina matcher, borde kanske övriga förstå att de inte är läktare med tak man prioriterar inom föreningen som sköter damföreningen på div.5 nivå!

Vad har hänt med Hammarby Damfotboll?

Gäst 2010-04-10 21:38

Såg att Hasse plånbok skrev att det var 450 pers på Kanalplan idag. Var ar de nånstans?
Kom precis innan avspark å då var det 150 pers där.....

GÄST 2010-04-10 21:45

Ja du HMG och det upptäckte du i dag när du var där för första gångren. Grattis. Alla kan inte spela på Behrn Arena eller liknande, Tyresö har ju inte fått klart gräset än. Hur proffsigt är det? Du får väl vänta några år sen spelar kanske bajens damer på nya stockholmsarenan då slipper du ta med dig paraplyet. Herregud vilka problem vissa har.

HMG 2010-04-11 14:02

Jag har varit på Kanalplan tidigare, Bajen är mitt favoritlag.

Gäst 2010-04-11 15:17

Precis, Kis spelade där förra året och då drogs två korsband av i matchen. Jävligt bra plan.

GÄST 2010-04-11 21:26

Heter dom inte KIF? Det hade nog med planen att göra.

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.