Kristianstads "jätte" drar åter västerut

Förra helgen gjorde hon mål för Kristianstads DFF soch var med att hjälpa laget fram till oavgjort mot Kopparbergs/Göteborg. Men det blir inte mer än högst en match till för Katrin Omarsdottir i rödsvart. Beslutet att lämna Kristianstad och Sverige under sommaruppehållet står fast.
Katrin Omarsdottír lämnar snart Kristianstad och Vilans IP

- Det är trist, men jag visste ju om det redan när jag kom hit, säger Katrin Omarsdottír som till hösten fortsätter sina universitetsstudier i USA.

Kristianstad DFF:s fjärde isländska anslöt till truppen i början av maj - lockad av att få spela i Damallsvenskan.

- Jag hade hört att det var en av världens bästa ligor tillsammans med de i USA och Tyskland, många isländska tjejer började spela här för två år sedan. De talade mycket varmt om Damallsvenskan och sa att alla matcher var jämna och att alla lag kan vinna sina matcher. Jag visste att det var en bra serie och när jag kom hit var det som jag hade förväntat mig, säger Katrin.

Två mål är de uppenbara statistiska fakta som finns att hämta från Katrin Omarsdottírs matcher med Kristianstad. Men hennes prestation har varit större än så. Som stadig mittfältare med ett kraftigt, fysiskt spel har hon tillfört balans centralt. Lägg därtill många välriktade bollar fram till anfallarna, otaliga vunna luftdueller och en ohämmad vilja att ge allt för sitt nya lag.

Du verkar ha kommit in i matchtempot riktigt bra, känns det som det har gått bättre och bättre?

- Både ja och nej, det som gör det svårt är att hela laget spelade så bra när jag kom hit. Därefter var det tre matcher när vi inte spelade så bra. När man bara stannar under en kort tid vill man göra mer för laget och vinna mer matcher. Förhoppningsvis har jag gjort vad de förväntade sig att jag skulle göra.

Din bästa match så här långt?

- Det var mot Djurgården, då spelade hela laget riktigt bra, vi vann med 5-1 och jag gjorde mitt första mål samtidigt som vi dominerade mittfältet, säger Katrin Omarsdottír.

Skada kan stoppa ”sista” matchen

Ytterligare en match i Stockholms-området, mot AIK på lördagen, avslutar Katrin Omarsdottírs tid i Sverige för den här gången. Men det återstår att se om hon kan vara med på plan då.

- Jag fick problem med en muskelskada i baksida lår under VM-kvalmatcherna med Island i förra veckan, avslöjar hon.

Tiden i Kristianstad har heller inte varit skadefri, du missade matchen mot Sunnanå med ljumskproblem.

- Jag brukar inte ha tur utan får småskador, tillägger Katrin.

Oavsett vilket kan det bli aktuellt med nya landslagsuppdrag för Katrin innan höstterminen börjat . En storseger mot Frankrike på hemmaplan i augusti är vad som krävs för att Island ska ta ett stort steg mot VM. Och Katrin som spelat över 30 A-landskamper finns gärna med på plan igen.

- Vi måste vinna med 3-0. Allt är möjligt, vi kommer att göra vårt bästa. Chanserna är inte stora men de finns där.
KATRIN_OMARSDOTTIR_2.jpg

Inga nackdelar i Damallsvenskan

Med sin internationella fotbollserfarenhet och spel i både Island och USA borde Katrin Omarsdottír kunna peka ut både fördelar och nackdelar med den svenska seriemodellen. Men några större minusposter hittar hon inte.

- Det är tolv lag, ett bra antal. De långa resorna är förstås ett problem, men man vänjer sig. Planen här (i Kristianstad; reds. anm.) är fin men på några av de andra arenorna var det långt ifrån lika bra. Jag ser faktiskt inte många nackdelar.

Hur summerar du din tid i KDFF?

- Jag har verkligen blivit bra omhändertagen här och kommit in i laget bra. Det har varit en fin upplevelse, det öppnar nya dörrar för mig att få komma hit eftersom den här ligan är mycket bättre än den isländska. Jag har insett att jag är tillräckligt bra för att spela i den här ligan.

Många talar om dig som ”mittfältsjätte”, hur vill du själv bli ihågkommen i Kristianstad?

- Ja, de kallar mig för en jätte, det tycker jag är konstigt för jag är ju inte längre än de andra spelarna. Antagligen är det för att jag vinner många luftdueller som spär på ryktet. Jag försöker göra mitt bästa i varje match det hoppas jag att de kommer ihåg mig för. Jag är här under en kort tid, kanske tror folk att jag inte gör mitt bästa eftersom jag inte kommer att slutföra säsongen. Men jag kom inte hit för att spela och ha kul, jag kom hit för att hjälpa laget att bli bättre och vinna matcher.

BilagaStorlek
KATRIN_OMARSDOTTIR_2.jpg123.47 kB

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.