Umeå biter ihop trots motgångarna

Att Umeå IK har motvind i spelet just nu har inte undgått någon. Att se UIK på åttondeplacering i tabellen känns ovant. Nestorn i laget Frida Östberg betonar att det inte är någon kris i laget trots läget.
Foto: Fredrik Hasselgren
Frida Östberg

-Nej, vi har ingen kris, vi drar åt envist och målmedvetet åt samma håll men visst förstår jag att många reagerar när vi förlorar och när man ser på tabellplaceringen. Det är ju inte helt vanligt att hitta Umeå IK i den nedre delen av tabellen.

Varför går det som det går just nu då?
-En del av det ligger väl i att vi inte lyckas göra mål på våra chanser. Annars tycker jag att vi är väl så bra som motståndarna i de flesta matcherna, men vi har ingen medflyt. Söndagens match mot Djurgården möte var en sådan där jag absolut tycker att vi var klart bättre än men utan att ha marginalerna på vår sida, säger Frida.

Ni letar en ny målgörare i frånvaron av vårens överraskningsspelare, i alla fall i Champions League, Hanna Pettersson?
-Så är det väl. Hanna ska visserligen ta bort skruvarna i det opererade benet den 1 juli, men jag tror inte någon vill stressa henne att bli fort klar efter uppehållet och att det är därför vi letar ett alternativ.

Du har ju varit med mest i medgångar då Umeå varit Sveriges mest framgångsrika lag på 2000-talet. Funkar du som en klippa för de övriga något yngre och mindre rutinerade spelarna att luta sig mot?
-När jag skrev på var det för att laget skulle ha några som fortfarande hade upplevt de goda åren med UIK och för att vi skulle kunna förmedla vidare den vinnarkultur som finns i klubben. I dagens lag är alla med och drar åt samma håll och målsättningen är att bli bra på sikt. Självklart att det alltid är roligare att vinna än att förlora men vi kommer säkert att vända trenden och göra Umeå IK till ett vinnarlag igen. Det får ta lite tid, säger Frida.

Västerbottens-Kuriren skriver att det återigen är tufft för UIK att betala ut lönerna och för någon veckan sedan slutade sportchefen Britta Åkerlund , hur påverkar det laget?
- Vi är hela tiden informerade om läget gällande ekonomin. Att Britta slutade var tråkigt. Hon har jobbat hårt för att få allt att flyta och jag förstår om det till slut blir för mycket. Jag och de övriga spelarna tror på det nya konceptet men det är klart att det kommer att ta lite tid innan allt börjar flyta på bästa sätt.

Frida du jobbar som expertkommentator på SVT, kan vi till sist få ett experttips om vilket lag som vinner herr-VM?
-Jag har sagt Spanien ifrån början och håller mig till det tipset. Dom är ju en bit på väg nu, säger Frida.

Gäst 2010-06-30 10:49

Det var som attan? Var ni klart bättre mot djurgården? Själv såg jag mest distansskott, döende svanen-dykningar i straffområdet och en Rita som jobbade utan att få någon hjälp.

en järnkamin 2010-06-30 11:08

ja dom dyker i straff om rådet för dom så gärna vill ha straff för dom kan inte göra mål på nogot anat sätt mot dif det borde vara skärpta regler för sådant med poäng av drag för umeå så dom hammnar på samma platts soma ik det färtjänar dom

Alva Nilsson 2010-06-30 14:23

Jag håller nog inte med Frida om att laget hade otur mot Djurgården. Umeå gjorde ingenting speciellt. Spelarna gav inte det där lilla extra som krävs. Kanske saknade de Jakobsson? Jag vet inte, men jag tyckte också det såg ut som att Umeå sökte straffar (även om det nuvar Djurgården som fick, och bommade, en straff som jag inte förstår vart domaren hittade den). De spelade inte fotboll mot Djurgården, de skottade fotboll. Det duger inte. Ett långskott kan gå in ibland - men då måste skotten gå på mål, det gjorde de inte mot Djurgården - men när ska Umeå börja LIRA fotboll igen? Har de materialet till det?

en järnkamin 2010-06-30 19:50

dom har material till det men orkar inte tror jag. ja och att dom söker straffar menar jag mer på matchen som var i cupen och den som var uppe i umeå men difs straff var för någon drog ner sarah michael sa. Ebi Onome till mig jag var själv inte där men jag tycker på det stora hella om man såg boll inehavet för dif i första halvlek var matchen rätt vis att dif vann för dif var med i matchen från start och uumeå stod och sov

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.