Carola Söberg redo för seriefinal

Efter fyra omgångar leder LdB Malmö Damallsvenskan, tätt följda av Tyresö. Lagen tillhörde också favoriterna i förhandstipsen så man kan verkligen tala om seriefinal när de möts på söndagen. En match som glöder, också för de som ska vara med på plan.

- Jag tycker att det ska bli väldigt spännande, det är ett sjukt bra motstånd, säger Tyresö-målvakten Carola Söberg till damfotboll.com.

Några lag som stått för positiva överraskningar i seriestarten är med och hugger i toppen. Både Kristianstad och Umeå har bjudit till mer än vad man trott, drivit bollen framgångsrikt från försvar till anfall.

Men TV-matchen på Tyresövallen rör två lag som mer eller mindre byggt vidare på tidigare framgångar. LdB Malmö har det efterlängtade SM-guldet i ryggen och Tyresös satsning med brons redan under comebackåret i allsvenskan gav mersmak.

Klubben har värvat till sig massor av skickliga spelare – men också fått det att fungera på kort tid.
- Vi är ett väldigt starkt kollektiv men har också spetskompetens på flera spelare, säger Carola Söberg.

28-åringen med Värmlandsbakgrund gör sin andra säsong och har fått vad hon kom för i lagbygget Tyresö. Hon lämnade guldlaget Umeå IK för en position som klar förstamålvakt.
- Självklart är speltiden viktig, men även här är det hård konkurrens- mellan mig och Maja (Åström), menar hon.

Backlinje med självtillit
Som målvakt under de fyra första seriematcherna kan Carola Söberg i alla fall inte klaga på det laget visat upp av försvarskompetens. Framför henne, en backlinje som utstrålar självtillit och lurar bollen av snabbfotade anfallare.

Annica Svensson, nyförvärv med landslagsmeriter på kanten; Karin Lissel, slitvarg som gör grovjobbet som inte alltid uppmärksammas; Line Röddik Hansen, som gärna tar bollen med framåt och Johanna Frisk, hårdför spelartyp och möjligt VM-val som mittback är den samspelta fyran som oftast ger Carola Söberg mindre att göra.
- Det har sett bra ut, vi har inte släppt till så många lägen.

Enda undantaget var premiären mot Göteborg där hon fick göra ett antal svettiga räddningar men klarade alla bollar. Senast mot Jitex klarade man också förändringen att spela utan Johanna Frisk. Elaine flyttade ner i position och övertygade direkt.
- Hon är en fantastisk bra spelare som kan spela i många olika positioner. Johanna Frisk är en av våra bästa spelare.

Carola Söberg berömmer sina lagkamrater, i det här fallet bekanta från Umeå-tiden. Dit hör också anfallaren Madelaine Edlund.
- Hon kommer att göra en jättebra säsong.

Själv har Carola Söberg hållit nollan två gånger och bara blivit överlistad på ett spelmål.
- Jag släppte ett på straff också. Jag är nöjd, en bra början är alltid skönt.

Du har massor med rutin från allsvenska matcher med dig. Betyder det något för insatsen på plan?
- Det är mera att man har annat lugn och kan spela mer stabilt, säger Tyresökeepern.

Bredvid plan gör hon sitt för att stödja sina lagkamrater. Laget har trots allt en och an annan som inte är van vid till exempel seriefinaler.
- Det är en del som inte varit favorittippade heller, vi hjälps åt och har en bra sammanhållning.

”Fullt upp på söndag”
Tyresö har tveklöst spelat bra men i någon match har det gått vägen att spela på topp bara i perioder. Det lär inte räcka mot LdB Malmö.
- De har startat jättebra, leder serien och är regerande mästare. Vi kommer ha fullt upp på söndag, säger Carola Söberg.

Tyresös tränare Stefan Fredriksson såg LdB:s match i tisdags på plats i Malmö. Han borde ha gjort ordentliga anteckningar om effektiviteten i anfallsspelet.

Precis som Tyresö har LdB Malmö snabba anfallare som producerat mål i varje match hittills. Men Carola Söberg överarbetar inte matchförberedelserna bara för att serieledarna finns på andra sidan plan.
- Jag tror inte att jag förbereder mig nåt speciellt, det blir som inför vilken match som helst.

Vad blir avgörande för er del?
- Det viktiga är att vi vågar, gör vad vi är bra på.

Söndag 17.00 Tyresö FF – LdB FC Malmö

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.