Malmö såg rött i toppmötet

Efter dagens toppmatch mellan serieledarna LdB FC Malmö och Tyresö FF kan vi konstatera att det är liv i Damallsvenskan. Toppmötet bjöd inte bara på många mål utan också på rekordmånga utvisningar. Tyresös vinst med 5-3 över Malmö öppnar för en grymt spännande avslutning i Damallsvenskan där plötsligt flera lag är inblandade i toppstriden.
Thora Helgadottir kunde inte rädda straffen som gav Tyresö 2-1 i en enormt händelserik seriefinal. FOTO: Fredrik Hasselgren.

LdB FC får möblera om i nästa omgång då man fick hela tre spelar utvisade som inte får spela i nästa match. Men i dagens match började man piggast och tryckte tillbaka Tyresö som såg avvaktande ut. Dock skulle det bli Tyresö som tog ledningen. Det var Madeleine Edlund som i den 8: onde minuten höll sig framme och nicktouchade in ett inlägg ifrån Kirsten Van de Ven.
Ledningen blev inte långvarig utan fem minuter senare kvitterade Caroline Seger på en passning serverad från vänsterläge av Manon Melis som sprungit ifrån de uppvaktande Tyresöbackarna.
Därefter höll de båda lagen ett bra tempo och ett varierat spel där dock Tyresö såg vassast ut i avsluten. Malmö har fortsatt problem med att skapa på sista tredjedelen. Manon Melis hotade i djupled men hamnade ofta ute på kanten och när man sen inte hinner fylla på med folk inne i boxen haltar Malmös anfallsspel betänkligt.manon.jpg

Tyresö hade mer folk med i anfallen och när Madelaine Edlund och Josefin Öqvist hotade i djupled fyllde mittfältarna på så det fanns alternativ bakåt att spela. Tyresö kanske inte är ett lika bollskickligt lag som Malmö men man spelar enklare och effektivare. Något som gav utdelning i toppmötet.
I den 26:e matchminuten kom en omdiskuterad situation där Malin Levenstad smällde ihop med två Tyresöspelare. Malin for i backen och vid landningen rörde hon bollen med handen/armen och här dömde domaren Paula Thörn straff. Den självklara påföljden blev också ett gult kort för Levenstad, ett ödesdigert sådant skulle det visa sig senare.
Straffen den satte Kirsten Van de Ven och Tyresö hade återtagit ledningen med 2-1.

Malmös tränare Martin Sjögren tyckte inte att det var ett rättvist domslut.
– Nej, jag tycker att Malin trycks emellan två Tyresöspelare och det istället är Malin som borde få frisparken med sig.

Bara minuten senare kom ytterligare en kalldusch för Malmö. Efter en snabb Tyresöomställning hamnade bollen hos Madelaine Edlund på vänsterkanten. Madde avancerade och slog ett precisionsinlägg efter marken. Bollen nådde fram till en helt fri Josefin Öqvist som resolut tryckte in den bakom Malmös målvakt Thora Helgadottir.annica.jpg

Utvisningarna duggade tätt
I andra halvlek ändrade Malmö i laget. Caroline Seger gick ner på mittfältet och Sara Björk Gunnarsdottir gick upp som forward och inledningsvis såg Malmö ut att ha fått bättre balans i laget. Med ett tvåmålsunderläge kunde därför inte utvisningen av LdB FC:s målvakt Thora Helgadottir kommit sämre. Thora sprang ut för att försöka hinna först på en långboll fram till Madelaine Edlund, hann inte och hennes utsträckta ben fällde ”Madde”. Utvisningen i den 55:e minuten var helt korrekt eftersom det var en målchans för Tyresö.
Malmö tvingades ta ut en utespelare och danskan Katrine Veje fick lämna plan för att ge plats åt nyförvärvet Pamela Tajonar Alonso som fick göra debut i målet.

Utvisade med inte uträknade
Nu trodde väl inte många på att det skulle finnas någon chans för Malmö att reda upp underläget men som vanligt när ett lag får en utvisad, händer det grejor som är ologiska. Snabbt ställde Malmö om och efter vägpass mellan Seger och Fischer slog Seger ut bollen till Sara Björk Gunnarsdottir på högerkanten. Sara tog emot drev in mot straffområdet och sköt ett skott i närmsta krysset helt otagbar för Carola Söberg i målet.
2-3 kom i den 62:a minuten, bara tre minuter efter att Thora blivit utvisad. Tyresö skulle få en chock till. Fyra minuter senare fick Malmö en frispark. Frisparken gick Carola Söberg upp och boxade bort men efter lite turer i luften hamnade den vid målvaktens vänstra stolpe där flera attackerade och där oturligt en Tyresöspelare, troligen Elaine Moura, nickade in bollen i eget mål.
Trots en spelare mindre på plan hade Malmö utjämnat och publiken visste inte till sig av glädje men säg den glädje som varar länge. Tyresö reste sig igen och på en hörna två minuter senare höll sig Katrin Schmidt framme och stötte in bollen efter dåligt försvarsarbete i Malmö.
Manon Melis som hade dragit på ett sig gult kort i matchens 53:e minut blev arg på linjedomaren och protesterade när hon blev avblåst för offside. Den protesten gav ett nytt gult kort och Manon Melis fick lämna planen. Två spelare utvisade, hur skulle Malmö klara det här?
Tyresö slog om och började spela på säkerhet något som också innebar ett lågt tempo. Det gav ändå Malmö chansen att sticka upp då och då, något som oroade tränaren Stefan Fredriksson.
– Ja vi blev lite väl rädda om bollen och såg ängsliga ut i våra aktioner. Antar att spelarna tänkte på det tre poängen. Det var först när vi lyckades sätta det femte målet som jag började känna mig lugn erkänner han.

Schmidt satte punkt
Det femte målet kom i matchens slutskede men långt innan det skulle Malmö få en spelare till utvisad. Kirsten van de Ven kom i fart, Malmöbacken Malin Levenstad kom sent in i situationen och då valde att gå in med kroppen för att stänga vägen för Kirsten. En solklar obstruktion av spel och ett gult kort till var solklart som bestraffning. Ett plus ett ger rött och dagens tredje utvisning var ett faktum med cirka 20 minuter kvar att spela.
Tjugo minuter där LdB FC Malmö visade stort fighterhjärta och trots tre spelare färre klarade av att hålla spelet uppe på en hyfsad nivå. Katrin Schmidt punkterade matchen på allvar när hon kastade sig fram på ett inlägg ifrån höger av inbytta Emilia Appelqvist och nickade in slutresultatet 5-3 till Tyresö.madde.jpg

Seger sågar domaren
Matchens eftersnack rörde sig förstås om det tre röda korten som Malmö åkte på. Själv kan jag inte låta bli att fundera över spelarnas agerande. Har man ett gult kort innebär det att man inte kan gå ut och satsa lika hårt på allt framöver under matchen. Har laget dessutom redan en spelare utvisad måste man som spelare kunna behärska sig även om man tycker att man blir förfördelad. Det handlar om att agera proffsigt i de här lägena och göra allt för att inte laget ska drabbas ytterligare.
En som tyckte att domaren Paula Thörn inte har på den här nivån att göra var Malmös Caroline Seger.
– Jag är inte rädd för att kritisera domaren som i mitt tycker inte håller måttet idag. Hon håller alldeles för låg nivå och förstör för båda lagen, publiken och TV-tittarna. Pallar man inte trycket ska man inte döma på den här nivån.

LdB FC:s tränare Martin Sjögren var bedrövad efter matchen och kunde inte se att mer än ett av de röda korten var befogat.
– Att Thora ska ut är helt klart men i övrigt undrar jag om bedömningarna som renderade de gula korten till Malin Levenstad och Manon Melis är korrekt dömt. Men i skenet av hur det hela utvecklade sig kan jag inte annat än att vara stolt över hur tjejerna som var kvar på plan hanterade matchen. Jag tycker att de gör en smått heroisk insats.

Märklig match
På andra sidan bänken satt Tyresö tränare Stefan Fredriksson och även hans tankar om matchen blev av det udda slaget.
– Ja det här är nog den märkligaste matchen jag har varit med om. Att se tre röda kort i en och samma match delas ut till ett och samma lag, har jag i alla fall aldrig varit med om. Att det sen utvecklar sig till en dramatisk match kändes också märkligt. Vi borde ha kunnat stänga matchen tidigare men Malmö gav allt trots det till synes ointagliga försprånget vi hade med tre spelare mer på plan. Jag är nöjd med våra tre poäng och med att vi lyckades slå mästarlaget på deras hemmaplan, även om det skedde i en match av det märkligare slaget, säger Stefan avslutningsvis.

_ÖVRE BILDEN: Två gula blev ett rött för LdB Malmös Manon Melis.
MITTBILDEN: Tyresös landslagsback Annica Svensson tar ner bollen.
UNDRE BILDEN: Madelaine Edlund på väg runt Emma Wilhelmsson.

Foto (samtliga): Fredrik Hasselgren._

Läs mer
BilagaStorlek
manon.jpg34.54 kB
annica.jpg41.84 kB
madde.jpg39.17 kB
The Observer 2011-09-10 19:46

Som sagt på annan plats:

Domaren ++ (trots allt och utan ironi!), TFF + och LdB - i betyg!

Det var väl LdB som "inte pallade för trycket" Seger! Även om "sinnet rinner till" kan man nog begära mer av professionalism av malmöiterna.

RobInTheHood 2011-09-12 13:28

Helt ärligt kan inte en domare som missar att man gett gult kort tidigare till en spelare, och därigenom skall visa det röda efter gult nummer två, ++ i en match... det finns inte på kartan, speciellt inte om man skall kalla sig FIFA domare...

Rainer Fussgänger 2011-09-11 00:54

Det var en mycket märklig match. Katrin Schmidt var planens gigant, hon spelade härligt på små ytor, skapade chanser och avgjorde matchen med 4:e och 5:e målet.
Tre röda kort i en match för ett lag är nytt rekord i Damallsvenskan. Men att Caroline Seger pratar om att domaren höll inte måttet och förstörde allt (det sa hon i SVT) borde få konsekvenser.
Det var nämligen LdB FC Malmö som inte höll måttet idag. Jag är lite osäker angående straffen nu i efterhand, om Levenstad verkligen rör bollen med flit och ska få gult, men tyvärr är alle gula i andra halvleken helt ok.
Manon Melis blev arg och visade domaren att hon borde använda kikare. Helt klart ska hon se gult för detta. Och det andra gula kortet betyder rött.
Malin Levenstad hade sett ett diskutabelt gult kort i den första halvleken. Lagkapten Levenstad verkade dock ha glömt bort detta och kapade Kirsten van de Ven. Helt klart får hon gult och domaren märker att det är det andra och visar rött.
Sedan avstod domaren från att visa både Nilla Fischer och Caroline Seger gula kort. Fischer brottade ner Josefine Öqvist med ett grepp som borde intressera lagledningen för brottningslandslaget - Öqvist fick frispark, men Fischer ingen konsekvens.
Jag förstår inte riktigt vad som hände med Malmö idag, inte heller att tränaren Sjögren i efterhand ifrågasätter korten medans han kanske borde ha försökt att få inverka på sina spelare för att få de förstå att de agerade osportsligt och rentav oproffsigt och riskerade utvisning. Åtminstone Levenstads utvisning borde man ha kunnat undvika om man talat sitt lag till rätta.
Nu får Malmö klara sig utan Helgadottir, Levenstad och Melis och vi får se om disciplinnämnden inom SvFF intresserar sig för vad Seger sa efter matchen.
Men Malmö har en tillräckligt bra trupp för att kunna vinna i Linköping även utan syndarna.

Per 2011-09-13 01:30

Madeleine valde att sparka bollen ganska hårt ut mot sidlinjen långt utanför målet och valde sen att springa på Thoras utsträckta ben. En målchansutvisning förutsätter att det finns en målchans och eftersom hon hade sparkat iväg bollen alldeles för hårt för att hinna upp den innan den gick ut över linjen så fanns det inte någon målchans kvar när hon sprang på Thoras ben, och det borde Paula Thörn ha sett.
Och beträffande Manon Melis andra gula kort så såg jag en besviken, men inte på något sätt arg, Manon gående upp mot mittplan efter att ha blivit (felaktigt?) avblåst för offside. När hon ser att linjemannen tittar på henne sätter hon upp sina händer till ögonen som om hon höll i en kikare, för att visa att hon tyckte att han gjort fel. Det var allt. Inget skrik, inget prat, inga fula gester eller grimascher, och om linjemannen blir så stött av det att han måste vifta till sig mamma Paula och be henne dela ut ett till gult kort, då ska inte vara domare. Tyresö-spelarna protesterade med skrik och kroppsspråk mot många domslut under matchen utan så mycket som en tillsägelse.
1 rött och 5 gula kort bara till det ena laget i en match där båda lagen spelar lika "fult" är inte ok, och att påstå att Paula Thörn gjrde en bra match är skrattretande.
Och, NEJ, jag är definitivt inte LdB-fan, snarare tvärtom, men när jag går och ser på fotboll så vill jag se att båda lagen bedöms på samma sätt. Att domare gör felbedömningar ibland hör liksom till, men i slutändan bör dom felen ha fördelats hyffsat jämnt mellan lagen.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.