Ramona Bachmann avgjorde på egen hand i Örebro

Inför dagens hemmamöte på Behrn Arena hade det inte undgått KIF Örebro att årets bästa spelare i Damallsvenskan heter Ramona Bachmann. Trots noggrann bevakning kunde ändå Bachmann med två mål se till att Umeå IK fick med sig tre poäng hem i en match som slutade 1-2 efter 0-1 i halvtid. Kanske inte helt välförtjänt sett till antalet chanser men ändå inget Umeå eller Ramona Bachmann behöver be om ursäkt för.

Det var hemmalaget KIF Örebro som inledde matchen bäst och under de första 10 minuterna skapade KIF Örebro inte mindre än 4 riktigt bra tillfällen till ett ledningsmål. Sarah Michael sköt över, Elin Magnusson nickade över, Sanna Talonen fick inte grepp om bollen framför Umeå-målvakten Caroline Jönsson och slutligen frispelades Sarah Michael av Elin Magnusson men skottet räddades till hörna av Caroline Jönsson.

I det läget när Umeå IK spelade alldeles för passivt tog Ramona Bachmann på egen hand tag i taktpinnen. Efter en passning från Ogonna Chukwudi på mittplan tog Bachmann fart från högerkanten, vickade sig enkelt förbi 3-4 Örebrospelare, drev in i straffområdet och placerade bollen vid sidan av Valerie Henderson i hemmamålet som bara kunde konstatera att bollen gick in vid hennes högra stolpe. En soloprestation signerad Ramona Bachmann och som förmodligen bara hon kan göra i Damallsvenskan! Matchen hade då pågått i 12,5 minut.

Nästa riktigt farliga chans stod också Umeå för. En magnifik 25-meterspassning från Emmelie Konradsson nådde så när tidigare Örebro-spelaren Maria Nordbrandt precis framför målet. Men Nordbrandt hade behövt några centimeter längre högerben eller allra helst valt att försöka nå bollen med vänstern. Totalt sett blev den första halvleken tämligen jämn sett till chanser och bollinnehav.

Inför den andra halvan hade KIF Örebros tränare Mikael Fahlén och hans spelare pratat om att ha mer folk i boxen, försöka få med Sarah Michael än mer i spelet och framförallt att hålla koll på Ramona Bachmann. Under halvlekens första 10-12 minuter hände inget särskilt men sedan började KIF Örebro skapa chanser. Först sköt Sarah Michael strax utanför och därefter, i den 59:e matchminuten, kom välförtjänt kvitteringen till 1-1. Elin Magnusson och Sanna Talonen hittade varandra med något som på hockeyspråk kallas för klapp-klapp spel. Magnusson till Talonen, vägg tillbaka till Magnusson, vägg till Talonen som sedan ur fritt läge sköt bollen förbi Caroline Jönsson och via hennes vänstra stolpe i nät. Ett riktigt snyggt mål!

Örebro fortsatte att spela samlat, tryckte på och skapade chanser. På mittfältet dominerade Marie Hammarström och framåt handlade det mycket om Elin Magnusson, Sanna Talonen och Sarah Michael. Och det saknades inte farliga chanser för Örebro. I matchminut 62 sköt Elin Magnusson i stolpen och 10 minuter senare frispelade Marie Hammarström Sarah Michael men Michaels skott gick strax utanför. Samtidigt åstadkom Umeå i stort sett ingenting framåt utan fastnade på mittplan.

- Det är så typiskt oss att inte kunna göra mål på våra chanser, sade KIF Örebro-tränaren Mikael Fahlén efter matchen. Det har som blivit vår grej i år.

En som däremot har koll på hur man gör mål är Ramona Bachmann. Under serieuppehållet har hon gjort tre mål på två matcher med Schweiz’ landslag och idag skulle hon återigen bli tvåmålsskytt. Först skapade hon ett jätteläge i matchminut 82 när hon slog bollen förbi Olina Vidarsdottir men strax utanför straffområdeslinjen fälldes Bachmann av Olina Vidarsdottir. Domare Jenny Palmqvist var obeveklig och drog fram det röda kortet för målchansutvisning. Fem minuter senare kom Umeås segermål. Ramona Bachmann blev frispelad av pigga och företagsamma inhopparen Linda Molin och lyfte bollen över Valerie Henderson i Örebromålet. En glad målskytt valde att kyssa klubbmärket på tröjan efter målet.

- Jag kom tillbaka till Umeå IK för att hjälpa klubben så det kändes verkligen bra idag att lyckas göra så viktiga mål, sade en väldigt glad Ramona Bachmann efter matchen. Under säsongen har jag haft många bra chanser utan att lyckas göra mål så det här kändes jättebra. Det var ju också så viktigt för serien med en vinst idag.

Glad med poängen var också Umeå-tränaren Joakim Blomqvist även om han var missnöjd över spelet.

- Vi hade absolut tur i andra halvlek även om vi tog över efter utvisningen. Det dröjde länge i den andra halvleken innan vi fick ut spelet mer på kanterna och det var först då som vi lyckades skapa lägen. Visst hade oavgjort varit mer rättvist men å andra sidan blev det tvärtom i hemmamatchen som vi borde ha vunnit sett till chanser men i stället förlorade, så är ju fotbollen. Trots att vi gör en av våra sämre matcher i år lyckas vi ändå vinna och nu är det verkligen bäddat för en spännande avslutning på serien. Nästa helg har vi Kopparbergs/Göteborg hemma och det tror jag blir en riktig nyckelmatch för hur serien slutar.

Efter 1-2-målet visade Umeå upp ett mycket kontrollerat spel under den avslutade ordinarie minuten och tilläggstiden +4. Örebro fick då knappt låna bollen och Umeå såg väldigt trygga ut i sin ledning.

Örebrotränaren Mikael Fahlén var av naturliga skäl inte särskilt nöjd efter matchen.

- Det var dubbelt tungt att förlora idag eftersom det har så stor betydelse för slutet av serien. Den stora skillnaden idag var Ramona Bachmann, hon är Damallsvenskans bästa spelare. Nu behöver vi inte möta en spelare av den kalibern i de andra lagen så det är bara att ge allt vi har i de avslutande matcherna.

Det ser ut att bli en rafflande upplösning på årets Damallsvenska. I och med dagens vinst ligger Umeå på 38 poäng, Kopparbergs/Göteborg på 39 och LdB FC och Tyresö i tabelltoppen på 40. Dock har LdB FC kvar att möta Linköping borta i morgon söndag i denna den nittonde omgången av tjugotvå.

Text: Britta Åkerlund

The Observer 2011-09-26 19:34

Aldrig medalj för KIF? Hade det funnits en titel för stabilt och kompetent mittenlag hade KIF vunnit varje år!

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.