Bästa bortalandskampen mot Tyskland

Sverige förlorade träningsmatchen på bortaplan mot Tyskland med 0-1 sedan inhopparen Alexandra Popp nickat in matchens enda mål i den 62:a minuten. Som vänskapsmatch förrycktes förstås händelserna på planen av många byten men den bestående känslan pekade trots förlusten på en riktigt underhållande tillställning.

- En väldigt jämn och bra fotbollsmatch. Glädjande att vi kan bemästra en fotbollsmatch på bortaplan med eget spel mot Tyskland, sade Thomas Dennerby,
- Att ha självförtroende att åka till Tyskland och våga vara spelförande tyder på att vi har lyft oss självförtroendemässigt, fortsatte han.

Dennerbys första intryck delades av många av spelarna när de tog sig igenom korridoren av mediafolk efteråt.

Det var en match mellan två lag i Europatoppen som båda tog sig en del utrymme att anfalla.

Tyskland öppnade piggt, vann några bollar vid mittlinjen ¬och vållade framförallt Sara Thunebro problem på sin vänsterkant. Utmanare på yttersidan var både Melanie Behringer och Simone Laudehr, den senare var inblandad i de flesta av de lägen som hemmalaget hittade till under första halvleken. bfreund.jpg

Efter åtta minuter lurade hon i ytterkanten av det svenska straffområdet men skottet gick rakt i magen på Hedvig Lindahl.

En stund senare skapade Laudehr på egen hand, nådde in och föll i boxen. En del av publiken uppmärksammade en möjlig straffsituation men domaren friade helt rätt, både enligt första intrycket och med tillgång till reprisbilder.

Sverige hämtade sig snabbt
Efter den matchinledningen kom Sverige starkt tillbaka.

Caroline Seger och Nilla Fischer vann många mittfältsdueller och matade fram bollarna.

Energiska Antonia Göransson som fick förtroendet från start väggspelade snyggt med Madelaine Edlund efter en kvart och tvingade Nadine Angerer mellan de tyska stolparna till en snabb blockering.

Den andra kvalificerade målchansen för Sverige började med en väl timad passning av Caroline Seger, Lotta Schelin fanns redan på språng mot mål och från nära håll hindrades hennes skott bara av Nadine Angerers utsträckta arm.

Efter den första halvan på händelserna före paus sjönk spelkvaliteten något men Sverige kunde ta med sig de två giftigaste möjligheterna med sig i omklädningsrummet.
- Det är en första halvlek där jag tycker att Sverige faktiskt är spelmässigt bättre. Det är Angerer som håller dem kvar, sade förbundskaptenen i eftersnacket.

Tysklands spjutspets Inka Grings förmådde i praktiken inte göra mycket, ständigt under uppsikt av Sara Larsson som var bäst i den svenska backlinjen så långt.

Därför blev Grings den första som fick lämna över sin plats i matchen, till förmån för den kommande landlagsstjärnan Alexandra Popp vid halvtidsvilan.

Andra halvlekens första farlighet var ett långt inlägg som Lira Bajramaj nästan hann fram till.
Den situationen var ytterst oroande då det svenska försvaret hamnade helt fel i positionerna och det skulle komma mer.

Efter en frispark nickade först Melanie Behringer i stolpen och Alexandra Popp var först på returen med en språngnick som hade rätt riktning för att ge Tyskland ledningen.
- Ett insläppt mål på en fast situation igen, som vi pratade om att vi inte ska göra, beklagade thomas Dennerby.

Minuterna efter målet var chansrika, först hade Alexandra Popp en ny nickmöjlighet med ännu mer tid på sig men bollen gick högt över ribban.

Sverige var nära att utjämna sedan Lotta Schelin fått en ny elegant passning av Caroline Seger. Schelin tog crosslöpningen och höll bollen från Nadine Angerers händer, avslutet tog i undersidan på ribban.

Så långt in i matchen var byteskarusellen redan i full gång. Förutom målvaktsreserven Kristin Hammarström fick alla i truppen speltid, landslagsdebutanten Susanne Mobergs fem minuter i slutet inkluderat.

Johanna Almgren stod för ett piggt, löpvilligt inhopp och Jessica Landström försökte plocka fram kampmoralen för att ta Sverige ikapp.

Allt förgäves för kvitteringen kom aldrig hur många spelare man än lyfte fram på offensiv planhalva.
- Det är klart att det blir lite rallarfotboll på slutet, när vi trampar iväg med folk. Men fram tills att vi börjar stresspela tycker jag att vi har bra kontroll på matchen.

Tomas Dennerby förmedlade sin bild av avslutningen då sex svenska byten genomförts.

Sara Larsson var en av dem som fick gå ut, efter 75 minuter av bra täckning i defensiven.
- I första halvlek kändes det bra, det blir alltid några situationer. Sen blir det lite svårare i andra när vi blir lite mer ensamma i backlinjen, summerade hon sin insats.

Och när frågan om hela insatsen kom upp var hon slående enig med förbundskaptenen.
- Det känns som att vi gör en bra match i det stora hela. Stundtals tycker jag till och med att vi nästan spelar ut dem.

BILDEN: De båda Frankfurt-spelarna tackare varandra för matchen, målvakt Ariane Angerer och Sara Thunebro. FOTO: Rainer Hennies.

BilagaStorlek
bfreund.jpg17.07 kB
Taggar: ,
Håkis 2011-10-27 07:53

Spelade ut dom?Lotta Schelin tyckte att Tyskland var något bättre i denna match.Upplevelsen?

Martin 2011-10-27 08:14

Nog för att våra svenskor var bra i den här matchen men spelförande var man väl endå inte. Mycket bra omställningsspel dock och det hade inte varit direkt orättvist med ett oavgjort resultat.

Rainer Fussgänger 2011-10-27 12:55

Lotta Schelin var ju själv på plan, hon såg kanske inte helhetsbilden. Det är mycket märkligt att hon påstår att man spelat ut Tyskland, jag såg sista halvtimmen och då var dert snarare tvärtom. Tyskland kom väldigt farligt på kanterna både höger o vänster och den svenska backlinjen hamnade i stora problem både tekniskt och när det gäller snabbhet. Lyckligtvis för svenskt del brändes en del chanser, annars hade man åkt hem med en större förlust.
I den första halvleken rapporterades tydligen några svenska chanser och där var man på tysk sida inte nöjhd.

Rufus 2011-10-27 13:20

Stryk för A-landslaget mot Tyskland, stryk för U 23 mot Norge och stryk för F 18-tjejerna mot Tyskland, återigen. Må vara att matcherna varit "jämna" (enligt svenska ögon). Mest oroväckande är att den yngre generationen, flicklandslagen, i de flesta avseenden ligger några steg efter framförallt Tyskland - och den tendensen börjar bli till ett bestående och besvärande faktum!

Varför är de unga tyska spelarna starkare, snabbare och mognare än sina svenska motsvarigheter? Rainer - har du någon bra förklaring?

D.N. 2011-10-27 15:38

Stundtals bra passningsspel i förste halvlek där tyskorna fick jaga boll, möjligtvis det men syftade på med ett spela ut tyskorna. Jämn match i en timme ungefär möjligtvis med litet svenskt övertag, sen var det klart mer Tyskland.

En del av förklaringen till skillnaden vad gäller de yngre landslagen är väl urvalet, vi får helt enkelt inte fram lika många bra spelare i varje årskull. Att sedan seniorlandslaget ändå är bra beror väl på att många fortsätter satsa och har möjlighet att satsa i vuxen ålder.

Rainer Fussgänger 2011-10-28 13:15

@Rufus: Jag tror att det handlar om en hel del saker. Först resurserna. Det läggs en hel del pengar på flick- och damfotboll av Tyska fotbollsförbundet DFB. För ett år sen fick jag träffa Maren Meinert och hon tycker att en av anledningarna är att man har samma system i alla landslag plus att det finns en slags läroplan om vad en tjej ska ha med sig när hon fortsätter sin väg genom ungdomslandslagen upp till A-landslaget. Eller som hon uttryckte det: Jag vet precis vad en tjej har lärt sig när jag får henne från U17-tränaren och jag vet precis vad vi måste lägga på i utbildningen innan Silvia Neid tar över.
Sen tror jag att kraven är högre, man har en klar ambition att vara bland de allra bästa i världen. Att F19 vann 4-0 över Sverige nu i veckan eller att man tog EM-guld med 8-1 i finalen över Norge i somras är ett bevis på att VM 2011 snarare var ett undantag.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.