Guldet blev till silver för Tyresö?

Tyresö FF kom till Örebro med vilja och krav på sig att vinna för att behålla greppet i guldstriden av Damallsvenskan. Laget gjorde mycket rätt, drev på för ett segermål i en länge mållös match. Men 0-1 kom aldrig, istället kunde hemmalaget utnyttja en av sina få chanser efter paus till 1-0 och tre poäng

- Just nu är det riktigt jävla tungt, det får det vara ikväll, sade lagkaptenen Johanna Frisk sammanbitet i en kommentar efteråt.

Att gå långt som att påstå att Tyresö chans försvann helt vore en överdrift. Däremot blev det blev så oerhört mycket mer otroligt att laget som gör sin andra säsong i Damallsvenskan får höja Kronprinsessan Victorias pokal nästa lördag.

När KIF Örebros Sanna Talonen nickade in det avgörande målet i den sista ordinarie spelminuten var det samtidigt som ett regnvått streck drogs för att understryka matchbilden och vad som skiljde Tyresö från seger och ett betydligt större hopp om att kunna göra det på egen hand i den sista omgången.

I den näst sista omgången, på Behrn Arena hade Tyresö bollinnehavet och passningsspelet för att ordna ett flertal chanser. Men man förmådde inte få bollen förbi den kompententa Örebro-keepern Valerie Henderson och inte heller den önskade vinkeln på skotten alla gånger.
- Vi sätter inte våra chanser, så enkelt är det. Det sista lilla vill sig inte riktigt idag, det blir tyvärr avgörande, konstaterade en missmodig Johanna Frisk.

Många var de som sällade sig till målsumparnas skara.

Kirsten van de Ven skickade bollen via Örebro-försvarare i stolpen en kvart in i matchen.

Innan lagen fick gå in i de värmande omklädningsrummen hade Tyresös vänsterflankspelare med ytterligare en ramträff.

Emilia Appelqvist skickade bollen i rätt riktning tio minuter efter pausvilan men Valerie Henderson täckte undan i sista stund.

Josefine Öqvist sprang sig fri och sköt över efter ett annars utmärkt samarbete med Kirsten van de Ven och Emilia Appelqvist fem minuter senare.

Lägg därtill otaliga andra skott (Tyresö hade sammanlagt nio på mål), att Madelaine Edlund fick många långbollar att arbeta med och kunde göra mycket för att arbeta in bollen stressande nära Örebros straffområde.

Tränaren Stefan Fredriksson kunde bara instämma i att det var ineffektiviteten som fällde laget den här gången, i den första förlusten på 14 omgångar.
- Vi skapar tillräckligt många chanser för att sätta åtminstone en, sade han.

Hur lyder din analys av vad som fattas?
- Vi tar för lång tid på oss i och kring straffområdet, vårt beslutsfattande var för långsamt och vi visar inte tillräcklig killerinstinkt.

Örebro vann utan sin landslagsspelare
Till matchen där bara seger var gott nog för Tyresö gjordes en förändring i startuppställningen, Whitney Engen in istället för Karin Lissel. Men den förändringen har man testat flera gånger under hösten.

KIF Örebro tvingades däremot till en mer kännbar förändring.

Marie Hammarström höll ett värmande och fint tal till Richard Holmlunds minne före matchstart där hon bland annat påminde:
- Jag vet vad du skulle ha sagt i omklädningsrummet: På dom bara.

Ute på plan kunde emellertid landslagsmittfältaren inte vara med. Med lunginflammation i kroppen fick hon för första gången på flera år stå bredvid.
- Det går inte att komma ifrån att vi spelar annorlunda utan henne. Hon och Elin (Magnusson) brukar ju vara navet, sade tränaren Mikael Fahlén.

Balansen på mittfältet var rubbad - men hemmalaget löste uppgiften ändå.
- Idag gör vi en fantastiskt bra match, jag tycker inte att Tyresö heller är dåliga. Efter det som har hänt i veckan är det ännu mer imponerande att spelarna samlar sig, summerade Mikael Fahlén.

- Det var en respekt och en arbetsinsats som var värdig.

KIF Örebro hade de första riktiga chanserna, spelade sig igenom centralt och gav Emelia Erixon dubbel möjlighet i den sjunde minuten.

Det var nära men när hon skulle överlista Carola Söberg kom hon för nära sedan Tyresö-målvakten blockerat undan det första avslutet med foten.

Sarah Michael som genomgående var svår att ta bollen ifrån, stack upp med flera möjligheter också när Tyresö tryckte på som mest.

Dessutom var Marie Hammarströms kollega på det centrala mittfältet, Elin Magnusson riktigt pigg med ett gott öga för bra passningsalternativ.
- Elin älskar det och Kim (Ekebom Arodin) gör en fantastisk första halvlek, berömde Mikael Fahlén.

I spelupplägget till 1-0 bidrog Edda Gardarsdottir med en fint slagen frispark i sin comeback och Sanna Talonen hade koll på bollbanan och sin egen förflyttning i straffområdet.

Hemmalaget kunde komma med ett par spelvändningar, framförallt i andra delen av andra halvlek när man tog vara på det stora utrymmet mellan lagdelarna i måljagande Tyresö.
- Det är tacksamt att de är lite rädda för oss. Så fort vi vann bollen så föll de, då blir ytan framför deras backlinje ännu större.

Örebro ser fram emot att påverka mer
Efter det lyckade försöket att sabotera för Tyresö har Örebro i den sista omgången (borta mot LdB Malmö) ytterligare en möjlighet att påverka i kampen om SM-guld och Champions League-platser.
- Vi har varit tydliga med att vi håller på Göteborg, enbart för att vi hade Malmö och Tyresö kvar att möta.

Tyresö får avvakta Kopparbergs/Göteborgs möte med Kristianstad imorgon och tisdagsmatchen mellan Hammarby och LdB Malmö innan man fullt ut vet hur kostsam förlusten i ett gråkallt, småblåsigt och regnigt Örebro blev.

I sista rundan väntar just Kopparbergs/Göteborg, en match som i det minsta gäller andraplatsen och deltagande i Champions League nästa år.
- Nu måste vi ladda om och försvara vår Champions League-plats. Det får bli målet nu, sade Stefan Fredriksson.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.