LdB FC Malmö guldjublar igen!

Att semifinalen i Svenska Spels F17- serie blev en maratonmatch samt avsaknaden av flera A-lagsmeriterade spelare såg ut att fälla LdB FC Malmö i finalen mot Kristianstads DFF där de senare hade en motiverad 2-0 ledning efter första halvlek Men LdB FC Malmö-tjejerna ville annat.
För tredje gången står LdB FC Malmö som vinnare av Svenska Spels F17-serie.
Foto: Anette Börjesson

Kristianstads ledningsmål kom efter bara tre minuter när Frida Olsson snodde boll på mittfältet och passade den i djupled till Mathilda Olsson som påpassligt löpte sig fri emellan två LdB backar och kallt satte bollen efter marken, helt otagbar för målvakten Maja Bolinder.

Kristianstad spelade metodiskt och enkelt, sökte Lisa Gustavsson och Mathilda Nilsson på topp. Dessa två understödda av främsta Frida Olsson och Amanda Persson oroade hela tiden Malmös försvar medan det omvänt handlade mycket om snabba Felicia Karlsson som gång på gång utmanade Kristianstads backlinje utan att lyckas göra något mål.

En av förgrundsfigurerna i Kristianstads DFF Lisa Augustsson fick hjälpas av planen när hon i ett fall skadade axeln. Man befarar att nyckelbenet är skadat. Trots tappet av henne var det Kristianstad som fortsatte spela bra och även öka på sin ledning i den 35:e minuten.

2-0 målet kom på en frispark ifrån vänster. Den slogs av Amanda Persson och Frida Olsson höll sig väl framme och skarvade in bollen i mål. Stor glädje i Kristianstad medan huvudena sjönk en aning i malmölägret.
– Då såg det inte bra ut men vi brukar klara att reda ut underlägen och i pausen snackade vi oss samman och kom ut med hög motivation och ville gärna revanschera oss för första halvlek, säger Max Gregerstedt, tränare i LdB FC Malmö.

I andra halvlek visade Felicia Karlsson vägen med sitt reduceringsmål i den 57:e minuten.
Ett inlägg ifrån mycket kreativa Sofie Anker på vänsterkanten hamnade hos Felicia som styrde bollen i mål. Målet gav stor energi åt malmötjejerna samtidigt som glöden började falna något hos Kristianstadslirarna.
Efter reduceringen handlade mycket om LdB FC som tog kommandot i matchen och KDFF ägnade sig mest åt att jaga boll och försvara sig. Felicia Karlsson drogs ner i straffområdet, det luktade straff men domaren Helena Ögren friade.
Strax efter kvitterade Isabelle Pollner till 2-2 när hon efter ett snabbt inkast fick bollen, drog en back flöt in i straffområdet och avslutade med att sätta bollen i bortre hörnet otagbar för målvakten Louise Holmqvist.

Modet sjönk ytterligare i Kristianstadlägret medan LdB FC Malmö nu verkligen gasade på för att ta ledningen. I den 65:e minuten lade Sofie Anker en ny hörna ifrån vänster och lite slumpartat hamnade bollen till sist vid Felicia Karlssons fötter och i gröten av spelarben tvekade hon inte utan slog till och fick in bollen i mål. Om målet som visade sig bli vinstavgörande säger Felicia själv till damfotboll.com.
– Vi lovade oss själva i pausvilan att jobba bättre och när jag slog in ledningsmålet blev jag så himla glad. Jag är jättestolt över att vi i hela laget lyckades resa oss ifrån underläge och vinna och nu är jag bara så himla glad över att vi vann.
I slutminuterna gjorde Kristianstad ett ryck och lyckades äntligen etablera lite spel på motståndarnas planhalva. I den 80:e minuten kom Mathilda Nilsson fri men Maja Bolinder i målet avvärjde.
majabolinder200web.jpg
– Den tog här, sade Maja och pekade på vänstersida av magen, efter matchen.
– Det var skönt att få göra en räddning som också visade sig bli så viktig, tillade Maja och sken som en sol efter matchen.

Kristianstad fortsatte trycka på och man ordnade ett par hörnor och ytterligare en situation som luktade straff när Anna Persson var igenom såg ut att fällas, men precis som i första halvlek så friade domaren.
– Det såg ut som straff men domaren stod bra placerad och dömde säkert rätt, sade Pierre Persson, Kristianstadtränaren som blev uppvisad på bänken under lördagen och därför såg matchen från läktaren.
– I första halvlek spelade vi stabilt men vårt spel kollapsade lite när Lisa Gustavsson blev skadad och inte kunde fortsätta. Självklart unnar man tjejerna en vinst i en sådan här match men samtidigt vet vi av erfarenhet att man aldrig kan räkna ut LdB FC Malmö. Idag visade de åter som ett lag med mästartakter.

Malmötränare Max får sista ordet.
bucklanweb.jpg
– Tjejerna som vann idag är det spelare som spelat mest under hela seriespelet. Vi har hög lagmoral och är bra tränade inte minst visade vi väl det idag när vi vände underläge till vinst. Jag är både glad och stolt över att LdB FC Malmö för tredje gången lyckades vinna Svenska Spels F17-serie.

Foto: Michaela Bengtsson lyfter guldpokalen.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.