Ramona Bachmann kanonvärvning för LdB FC Malmö

För mindre än ett dygn sedan kom beskedet att hon avböjde att förlänga kontraktet med Umeå IK. Sedan tog Ramona Bachmann, 20, resvägen via Stockholm, Fotbollsgalan och två priser innan hon presenterades som ny spelare i LdB FC Malmö.
Ramona Bachmann i LdB FC:s tröja. Foto: Fredrik Hasselgren

- Malmö är en väldigt bra förening, har en organisation som jag tycker är jätteimponerande. De har byggt upp det under flera år, har mål som de vill uppnå, det passar riktigt bra för mig, säger hon.

- Jag tycker det ska bli kul att spela Champions League och hjälpa dem till att försvara guldet.

De senaste spelarnyheterna kring guldlaget LdB FC Malmö har handlat om de som valt att lämna klubben. Nu börjar ersättarna dyka upp, Ramona Bachmann var först ut som spektakulär och namnkunnig värvning som ska hjälpa till att ta fler titlar.

Med undantag för ett år i Atlanta Beat har hon tillbringat större delen av sitt fotbollsliv som proffs i Sverige - och det var heller inte aktuellt den här gången att ordna en övergång till exempelvis en klubb i Bundesliga.
- Just någon är jag inte så jättesugen på att spela i Tyskland, I Sverige finns ett bra spelsystem med en bra, jämn liga.

Finns det något speciellt som passar dig i Damallsvenskan?
- Säsongen är bra uppstyrd och man har det bra socialt i klubbarna.

Om bara ett par dagar lär LdB FC Malmö spela sig vidare till kvartsfinal i Champions League och behöver en bred trupp för att hålla nivån i matcherna både internationellt och på hemmaplan nästa spelår.

Att få årets allsvenska spelare att skriva på är en del av lösningen och dessutom ett styrkebesked av de svenska mästarna.

Malmö har 16 spelare klara
Klubbdirektören Niclas Carlnén konstaterar att Bachmann blir den 16:e spelaren som kontrakterats inför 2012.

Inte oväntat - spekulationerna om ett klubbyte till Malmö fanns redan inför säsongen som nyss avslutades, när hon till slut valde att gå till Umeå.

Nu stämde ryktena bättre, den bollbegåvade mittfältaren är klar för två år i LdB FC.
- Ramona har vi sett hela tiden, men vi var inte konkreta i diskussionerna förrän hon var på väg hem i fjor. Vi var långt i diskussionerna då och den bilden gjorde att hon kände till oss.

Som vid många andra övergångar var det en helhetslösning som hjälpte till att avgöra saken. Förutom sina prestationer på plan kommer mittfältaren att börja på en utbildning till tränare.
- Vi har pratat om det som kommer efter, vad hon kan tänka sig att göra utöver fotbollen.

Att få möjlighet till internationella matcher var ytterligare en anledning till att Ramona Bachmann klev in i LdB FC:s färger mitt under den pågående spelarkarusellen.
- Jag spelar i Schweiz´ landslag och vi har aldrig spelat någon stor turnering, det har gjort det svårt för mig att visa upp mig internationellt. Och det behöver göra med min talang, säger hon till damfotboll.com.

Säsongsfinal med landslaget rb_ldb_2.jpg
Det är just i landslagströjan som hon avslutar den här säsongen. På de tre första EM-kvalmatcherna har Schweiz en seger, tre nödvändiga poäng står på spel mot Kazakstan om två och en halv vecka.

Tyskland är förstås en riktigt svår kvalmotståndare, den andra fullpoängaren i gruppen Spanien blev också för svåra första gången lagen möttes.
- Vi har inte gjort det bra. Men det är inte kört än, vi möter dem ju igen.

D.N. 2011-11-08 20:23

Grattis Malmö. Bachmann, Veje o Gunnarsdottir blir kul att följa, en vass, ung offensiv och utvecklingsbar trio.

Johnte 2011-11-08 21:31

Det är bara att gratulera LDB Malmö till en kanon värvning i Ramona Bachmann.
kan bara hålla med dig D.N. det är tre unga förmågor som ska bli intressant att se både i dam allsvenskan och champions league spel.Men skulle Melis försvinna till USA som det ser ut just nu att hon gör. Så måste man värva en anfallsspelare till och det av Europeisk klass om man vill försvara sitt guld en tredje gång i dam allsvenskan
och så ska man gå långt i champions league.helst all the way till finalen.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.