Hammarbys ordförande förklarar fiaskot

Damfotboll.com har träffat styrelseordföranden i Hammarby DFF Annika Vikander och det första vi ville veta var varför Hammarby slutade på en elfte plats och var mer eller mindre chanslöst att rädda sig kvar i högsta serien?

–Bajen kan inte åka ur, skrev f d tränaren En Perlskog i en krönika på Svenska Fotbollförbundets hemsida i våras.

Drygt åtta månader senare blev det otänkbara ett faktum. Hammarby DFF har fått lämna Damallsvenskan för första gången. Istället för Umeå IK kommer Umeå Södra FF på besök till första hemmamatchen nästa år.
–De senaste åren har vi huserat på den nedre halvan av tabellen, säger Annika Vikander. För att hävda sig i Damallsvenskan i dag behöver man flera proffs i truppen och våra spelare har för det mesta jobbat eller studerat vid sidan av fotbollen. Vi har inte riktigt haft ekonomi för att möjliggöra för spelarna att satsa helt på fotbollen men vi har vi ändå satsat mer än tidigare under 2011. Spelare som Mami Yamaguchi och Kelly Eagan spelade för oss som heltidsproffs men totalt sett var truppen var ändå ganska tunn under året, konstaterar Annika Vikander.

–När sedan vår nyckelspelare Mami Yamaguchi drogs med skador, först i ljumsken och sen i knät, blev det väldigt svårt. I ett tidigt skede av säsongen slet Jessy Sharro, en annan viktig kugge i truppen, av korsbandet. Inte heller vår målvakt Minna Meriluoto var förskonad från skador och fick vara borta i flera matcher.

Värvningarna
Hammarbys ordförande tycker alltså att truppen inte klarade av dessa skador plus att klubben inte har de ekonomiska musklerna för att kunna kompensera med likvärdiga spelare från bänken. När transferfönstret öppnades i augusti hade Hammarby gjort tre mål på tolv matcher och många förväntade sig att nu skulle man hämta någon som kan öka målproduktionen avsevärt.
Istället för en forward blev det en defensiv mittfältare i Katie Kelly och en offensiv sådan i renommerade Becky Edwards som kom direkt från WPS-mästarlaget New York Flash. Men där hade Becky inte varit målgöraren utan en av dem som ständigt försörjde Marta, Christine Sinclair och Alex Morgan med bollar.

Varför blev det alltså ingen forward?
Annika Vikander svarar att dessa beslut fattades inte av styrelsen utan av de sportsligt ansvariga.
– Det var väl så tänkt att Becky Edwards skulle ta Mami Yamaguchis plats på mittfältet och att Mami sedan skulle spela forward.

Mami blev dock aldrig riktigt frisk igen efter sin knäskada och Hammarby slutade 11:a.

Alla som lämnat
Efter nedflyttningen har dessutom många spelare lämnat klubben: Minna Meriluoto, Leena Puranen, Matilda Agné, Anna Lindblom, Matilda Eriksson och Madeleine Tegström har alla redan hittat nya klubbar och man kan inte förvänta sig att Mami Yamaguchi, Kelly Eagan, Helen Nottebrock eller Katie Kelly fortsätter i grönvitt.
Tränaren Tino Katsoulakis som skulle bygga det nya Bajen har skrivit på för Arameiska/Syrianska Botkyrka och kommer att jobba med herrar i div 3.

Klar för nästa år ur den trupp som tappade sin plats i Damallsvenskan är än så länge endast reservmålvakten Emelie Ekman. Hon har spelat en match i landets högsta serie. Samtidigt har många ungdomsspelare och ett antal ledare lämnat föreningen.

Upprörda fans
Ett upprop har startats på Facebook där Stefan Sanneskär, f d anställd på kansliet, kräver styrelsens avgång. Det stormar kring den anrika föreningen och man gillar inte snacket om att det kommer att ta 3-5 år innan Hammarby är tillbaka i Damallsvenskan.

Måste en så anrik klubb inte satsa allt på att komma tillbaka på en gång, Annika Vikander?
– Det ska självklart inte ta fem år för oss att komma tillbaka. Jag syftade mer på att det tar 3-5 år att bygga upp ett lag och en organisation runt omkring som klarar av att etablera sig åter igen i Damallsvenskan. Kraven på organisation har höjts på senare år och där har vi inte kunnat hålla jämna steg med klubbar som till exempel Piteå eller Tyresö som dock har en annan bakgrund utanför storstaden. Nu tappar vi till exempel en miljon i stöd av EFD som klubbarna i Damallsvenskan får. Vi måste nu jobba långsiktigt, vi har även ett ansvar för alla ungdomslag i vår förening. Men visst vill vi komma tillbaka snabbt, understryker Hammarby-ordföranden.
– Vår tränare Pär Lagerström har så klart höga sportsliga målsättningar.

Hade ni inte behövt satsa och rentav våga lite mer. Förra året var det nog endast Hammarby och Sunnanå som hade helsvarta siffror i motsats till röda i bokföringen, men bägge finns inte kvar i Damallsvenskan?
–Vi måste agera försiktigt med de pengar som vi har. Även om vårt A-lag är vårt elitlag och vårt skyltfönster utåt så har vi även en stor verksamhet med flickfotboll som vi har ett ansvar för, säger Annika Vikander.
–Nu ska vi försöka värva fler spelare till vårt A-lag, en hel del samtal är på gång.

Senast i slutet av mars 2012 måste Hammarby damfotboll ha hållit sitt årsmöte, det lutar åt att det kan bli ett ganska livligt sådant. Om inte klubben lyckas att få åtminstone två etablerade spelare med damallsvensk bakgrund ser det ut som om man kommer att börja första och sista året i Norrettan med ett mycket ungt lag som inte på allvar kan konkurrera med storsatsande favoriter som Sundsvalls DFF och Sunnanå SK.

Text: Rainer Fussgänger

The Observer 2011-12-27 18:34

Tack Rainer för en, återigen, bra artikel!

Kräva styrelsens avgång? Jag vet inte hur supporterkulturen på djupet ser ut i Hammarby, men nu om någonsin är det kanske läge att sluta upp kring föreningen och gilla det nya läget? Kanske man rent av får dra till med ett gammalt citat från en krigare: "When the going gets tough, the tough gets going" (General McArthur).

I övrigt, men risk att bli ûbertjatig: Stockholm united??? Vem vågar vara visionär?

Sanneskär 2011-12-27 18:35

Det är skrämmande och djupt tragiskt att styrelsen i Hammarby Damfotboll hittar alla fel och misstag som har begåtts hos andra personer eller beroende ditten och dattens omständigheter.

En relevant fråga är också VARFÖR Tino lämnade Bajen. Styrelsen ville först inte uppfylla de löften som man hade gett honom inför 2011 och sedan vägrade man att lova någonting överhuvudtaget inför 2012.
Då återstod inget annat för Tino och resten av ledarteamet att lämna föreningen.

När det gäller de sena värvningarna av Katie Kelly och Becky Edwards så var styrelsen och framförallt Annika Vikander personligen engagerad i varje detalj. I artikeln skyller man på sportansvarig som också har lämnat föreningen pga djupt missnöje.

Hammarby Damfotboll har idag en styrelse som inte kan ta till sig att man har tagit fel beslut gång på gång och man försöker inte ens rätta till någonting. Istället tycks man mena att Stefan Sanneskär har uppviglat hela fotbollssverige emot dem. Det är otroligt sorgligt, frustrerande och tårfyllt att se vår anrika förening förfalla i händerna på en helt inkompetent styrelse.

Sanneskär 2011-12-27 18:37

Till The Observer:

Det finns ingenting att "gilla läget" kring. Det behövs en nystart med helt andra krafter bakom ratten.

Sanneskär 2011-12-27 18:39

Länk till uppropet och namninsamlingen:
http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=6107

The Observer 2011-12-27 20:30

Till (Stefan) Sanneskär:

Nog anade man som utomstående damfotbollsintresserad att klubben hade problem - under säsongen genom tystnaden och efter säsongen genom spelarflykten. Ett framsynt ledarskap och alla goda krafter inom HIF hade sannolikt kunna få flera spelare att tänka om och stanna.

Nu återstår att se vems verklighetsbeskrivning som ska gälla i framtiden - namnuppropets eller sittande styrelses. Tyvärr är det väl som i alla organisationer (inklusive fotbollsklubbar) att många har synpunkter, men inte officiellt. Man vill hellre se "matchen" från läktarplats...

Efter att ha läst ditt inlägg ovan och uppropet står det klart att ditt engagemang är djupt. Att bli "visselblåsare" kräver en hel del mod. Ibland blir det lättare när man ser det som enda möjligheten. Tufft gjort Stefan - "when the going gets tough"!

Olle 2011-12-27 22:27

Kämpa på Stefan.
Vi är många som står bakom dig.

Sanneskär 2011-12-28 02:29

Till The Observer: Du har helt rätt i analysen om ledarskap och goda krafter. Faktum är att jag personligen vet att en så enkel åtgärd som att behålla ledarteamet kring a-laget och att ge Tino de verktyg han behövde, hade gjort så att flera av spelarna hade stannat kvar, trots nedflyttningen. Genom att göra det omöjligt för honom att stanna kvar så lyckades man skapa en situation som utåt sett såg ut som om "Hammarby Damfotboll och Tino Katsoulakis är överens om att avbryta kontraktet"

Gällande verklighetsbeskrivningen och framtiden har du återigen rätt. Jag skulle önska två saker; en kristallkula och att många fler vågade utsätta sig för obehaget att officiellt uttrycka sina åsikter. Samtidigt förstår jag dem som har barn som spelar i flicklagen samt de som har resterande fotbollskarriärer att tänka på, antingen som spelare eller ledare. De ser allt skit som öses över mig och vem skulle någonsin vilja byta plats? Tack för dina uppmuntrande ord.

Till Olle: Tack för ditt stöd och din underskrift. Det värmer.

Fotbollsfilosofen 2011-12-28 13:57

Först vill jag uttrycka mitt stöd till Sanneskär, mycket starkt att ta" fighten". Min underskrift har du sen länge!

Jag var en av de som hoppades att styrelsen skulle avgå efter allt som de har ställt till med i föreningen både i A-laget och på ungdomssidan och värre kommer det att bli.
När A-laget inte kommer att spela elitfotboll 2013 kommer inte heller ungdomarna att spela i flickallsvenskan och då blir det svårt att locka till sig och behålla talanger.

En sida av mig hoppas att styrelsen, jag menar Annika V och speciellt vice ordförande Lena B (som det skrivs allt för lite om) verkligen sitter kvar och inte avgår eller tar andra uppdrag i föreningen vid årsmötet. För att de ska motbevisa alla skeptiker.

Å andra sidan så är det skrämmande och se vilket ryckte bland spelare på elitnivå de har och då inser man att det blir näst intill omöjligt att bygga en elitförening igen.

le méchant 2011-12-28 14:17

Stefan,

Du har fått min underskrift på ditt upprop idag 28/12 .

Skulle vilja be dig kommentera hur situationen blir för nuvarande tränarduo, och de spelare som finns med i A-laget, om de förändringar du arbetar för går igenom?

Dessutom ett stort tack till Rainer för en intressant artikel ovan.

Coach 2011-12-28 14:20

Att div1laget inte klarar topp5 behöver man inte vara raketforskare för att lista ut i nuläget. Då åker man ner till trappstege tre som fotbollsfilosofen så riktigt beskriver.
Hemska tanke med allt vad det innebär. Ryktet bland elitspelare fotbollsfilosofen, vad grundar det sig på, vad vet man som gör att man inte går dit? Intressant vad ryktet har för substans och verklighetsförankring.
En fråga till er som är insatta, vad ska man göra för att förändra den badwill som omger Bajen just nu. Finns det någon ljusning på kort sikt. Eller lång?

Sanneskär 2011-12-28 15:47

Fotbollsfilosofen:
Tack för ditt stöd och underskrift. Detta med att föreningen riskerar att förlora sin rätt att spela i flickallsvenskan är en mycket viktig aspekt som är väl värd att diskuteras. Det blir som att dra ur proppen ur badkarsbotten om det händer.

Jag håller också med dig om att det skrivs för lite om Lena Bülow. Framförallt mot bakgrund av att hon är den drivande och dominerande i styrelsen. Annika Vikander har jag och många med mig alltid sett som en marionettdocka.

Jag förstår hur du menar med att man kan tänka att ordföringarna borde sitta kvar och verkligen få motbevisa mig och andra men eftersom det redan finns en överhängande risk för att föreningen kommer att tvingas lägga ned och spelar/ledarflykten fortsätter så har föreningen inte råd med dessa typer.

le méchant:
Tack till dig också för ditt stöd.
Jag tror inte att förändringarna för nuvarande tränarduo och nuvarande spelare i a-laget behöver bli speciellt annorlunda om ett helt nytt och sportsligt och ekonomiskt kompetent styre får ta över den löpande driften av föreningen. För det första så ligger det kontrakt skrivna som säkert inte är fördelaktiga att bryta i förtid. Och för det andra så har jag personligen ingen kritik att framföra mot tränare eller spelare personligen. Jag känner de inte och jag vet inte vad de presterar.
Däremot har jag framfört kritik mot att man rekryterar spelare med knappt någon erfarenhet av damallsvenskan. En eller ett par av spelarna kan säkert blomma ut och bli en enorm tillgång på vägen tillbaks till damallsvenskan men i övrigt måste jag nog konstatera att man hittills har rekryterat ett gäng bänkspelare.

Coach:
Helt riktigt. Hemska tanke att halka ner ytterligare steg men tyvärr fullt realistiskt med nuvarande omständigheter.
Ryktet som det talas om tror jag ligger på en personlighetsmässig nivå. Jag tror att kvinnliga fotbollsspelare är mycket bättre på att väga in sociala och känslomässiga aspekter än manliga fotbollsspelare. Dvs. Hela stämningen kring laget och föreningen blir viktig på ett mycket påtagligare vis.

När då spelarna känner att ex.vis styrelsen agerar utifrån okunskap och att inget stöd ges "uppifrån" så blir hela situationen olustig. Sammanhållningen i ett damlag är bland det viktigaste som finns och när man börjar, att utifrån, rubba den sammanhållningen så skapar man oro och missnöje på ett sätt som skapar ännu fler problem och konflikter.
I just Hammarby DFF:s fall så har styrelsen aldrig ens försökt att skapa positiva kontakter med spelare och ledare. I en del fall har man aldrig ens hälsat och presenterat sig från styrelsens sida.
Det som styrelsen rent konkret gjorde fel när degraderingen var ett faktum var att genast tro att lösningen skulle vara att byta tränare. Man underskattade grovt den fantastiska sammanhållningen och det förtroende som fanns mellan spelarna och ledarna. När så Tino lämnade föreningen pga bl.a. svikna löften från styrelsen så var vi många som förstod att nu lämnar större delen av, om inte alla spelarna det som i ett slag sågs som det sjunkande skeppet.

Jag kan säga att jag förstår dem helt och hållet.

Olle 2011-12-28 19:34

Topp 6 "räcker" Coach.
Läs på.

Coach 2011-12-28 22:44

Nu är det långt kvar, men spelarmarknaden har ju dammsugits på de bästa spelarna och div1 trupperna i n:a serien är ju satta, till mycket stor del efter en snabb granskning.
Som Damfotboll skriver så måste Bajen få in 2/3 riktigt starka namn, men för vilka pengar då, skulle man vilja veta, för dom kostar, om dom finns.
Inget ont om dom som kommit, men etablerade spelare är dom inte, det är därför dom sökt sig till nya jaktmarker då de inte fått ngn speltid, förra säsongen. Å denna jaktmark stod öppen, vidöppen på kanalplan med alla flyende före detta alagsspelare.
Spännande förtsättning.

Olle 2011-12-29 00:35

tycker inte att trupperna är klara.Titta på Stockholms lagen. rågsved skriker efter spelare och Bollstanäs har väl tappat dom 6 7 bästa. vasalund visar heller inget nytt. tyvärr kan det bli en riktig fiasko säsong för Stockholms lagen i ettan. då blir det riktig kris i Stockholm.

Olle 2011-12-29 00:35

tycker inte att trupperna är klara.Titta på Stockholms lagen. rågsved skriker efter spelare och Bollstanäs har väl tappat dom 6 7 bästa. vasalund visar heller inget nytt. tyvärr kan det bli en riktig fiasko säsong för Stockholms lagen i ettan. då blir det riktig kris i Stockholm.

Sanneskär 2011-12-29 04:20

Som ni kloka skriver ovan. Det finns fortfarande trupper som inte är klara men där man åtminstone värvar aktivt bland de fåtal spelare som finns att tillgå.

Jag håller med Coach om att det behövs 2/3 riktigt starka namn och jag vill tillägga att det bör vara spelare med meriter från damallsvenskt spel. Om styrelsen i Hammarby DFF är kapabel till sådana tunga och namnkunniga värvningar så ska jag genast omvärdera mina nuvarande tankar och min massiva kritik mot allt som händer (men oftast INTE händer) inom föreningen.

Johan Larsson 2012-03-22 17:23

Vilken vettig människa som helst fattar att Stefan Sanneskär har en skruv lös.
Googla på Stefan Sanneskär så får man upp alla hans hatkampanjer, alla personer som har sagt emot eller inte tyckt som han. Som tur är är nu denna fistel svulst borta från Bajen. Portad från fotbollen, bandy, friidrotten och jag antar även från damfotbollen. Det säger väl en del till er oäkta eller äkta personer som kommenterat.. Pinsamt!!!!!! Om nån av er är på riktigt så borde ni ha kollat vad det här är för en gök. En liten patetisk människa som har sånt stort behov att få vara i centrum och att alla ska tycka synd om han. Man snackar inte skit om sitt lag och skriver en massa trams om alagsspelare ledare styrelse. Det skulle vara väldigt intressant att höra vad den nu avgångna styrelsen har att säga om herr Sanneskär. Nu har de inget som håller dom tillbaka så har vi tur så får vi kanske veta sanningen om Sanneskärs hatkampanj och vad som egentligen hände. Det skulle också vara intressant att höra om det Sanneskär spridit om förra tränaren i stämmer. Gör det det jag då fattar man varför det gick som det gick och varför det var så tyst.

Det är väldigt tråkigt att en sån seriös sajt sjunker så lågt att man tillåter en sån person som Stefan Sanneskär att förtala människor på detta vis. Gäller inte bara Bajen utan en massa andra lag också.

Kolla här om Sanenskär, blow whistler, in my as!
http://lennartregebro.wordpress.com/personangrepp/
http://aqurette.com/2005-2007/2006-05.html

Johan Larsson 2012-10-09 13:42

Om det nu är någon som fortsatt läser detta så vill jag bara tala om att laget tog sig till nya Damettan, trots Stefan Sanneskärs illa luktande kommentarer och hans massiva hat-förföljelsekampanj. Dom andra av er som kommenterat nedsättande om klubben bör be laget, ledarna och även tidigare styrelse om ursäkt.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.