Linköpings FC säger upp "Kosse"

Kosovare Asllani hade vid återkomsten i år till Linköpings FC svårt att lyckas så väl som gjorde att hon i fjol värvades till den amerikanska proffsligan. Hon tappade även sin plats i Sveriges damlandslag. Och nu har LFC sagt upp optionen i hennes kontrakt om förlängning av detsamma.
Kosovare Asllani. FOTO: anders h.nu (arkiv).

- "Kosse" hade ett tvåårsavtal med option för det andra året, som klubben valde att säga upp. Därefter har vi resonerat en hel del, både i klubben och med "Kosse" och gett henne ett nytt erbjudande om ett ettårskontrakt som hon valt att tacka nej till, förklarar Linköpings FCs klubbdirektör Anders Mäki på klubbens hemsida.

Dessutom kommer trion Elin Borg, Hanne Gråhns och Dafina Memedov inte heller att spela för LFC 2012.
- För dessa tre unga spelare är det tyvärr de borttagna utlåningsavtalen som är boven i dramat, förklarar Anders Mäki.
- Vi måste se individuellt på dessa unga utvecklingsbara spelare och eftersom de inte kommer att ha möjlighet till att få spela matcher alls om de är kvar i LFC och inte tar plats i startelvan så är det bättre för dem att komma till en klubb där de får mycket speltid. Jag tycker fortfarande det är märkligt. Man säger att UEFA inte tillåter några sådana regler för proffsspelare vilket alla spelare i Damallsvenskan kategoriseras som. Samtidigt har man det till och med i (männens) Premier League i England. Liverpool tog nyligen hem en spelare som varit utlånad till Blackpool.

Rainer Fussgänger 2011-12-06 16:00

Det blir spännande att se var hon hamnar. Även om 2011 inte var hennes år återstår faktum att hon är en mkt begåvad fotbollsspelare med god utvecklingspotential. Som sportchef i en damallsvensk klubb skulle jag slå en signal till henne.

Martin 2011-12-06 19:13

Ett tråkigt men tyvärr väntat besked. Som LFC-supporter har ju "Kosse" varit en favorit med sitt tekniska kunnande och offensiva spel men det har som sagt varit på G under en längre tid. När Lundh värvades och LFC offenliggjorde att det bara ska finnas rum för en till forward så kändes det i princip klart att "Kosse" inte skulle bli den forwarden.

Som LFC-supporter vill jag tacka henne för allt hon gjort i Clubben (så här långt) och önska henne lycka till. Jag är övertygad om att hon kommer återfinnas hos en konkurrent i Damallsvenskan då det är en duktig spelare som har spetskvalitéer.

Rufus 2011-12-06 20:53

Det är säkert med en viss saknad och klump i halsen som Linköpings FC och Kosovare Asllani nu går skilda vägar. Och visst har hon spetskvaliteerna kvar därinne, någonstans... Nu gäller det bara för" Kosse" (som är en unik personlighet med många andra talanger) att hitta en omgivning där hon i lugn och ro kan bygga upp sin kapacitet till minst den höga nivå hon var på tidigare.

Jag tror inte att Kosse är färdigutvecklad som fotbollsspelare. Det gick nog lite för fort från Vimmerby till Linköping,.sedan kom SM-guldet, USA-sejouren och skadorna, och sedan blev säsongen 2011 ett "pissigt" år (som hon själv uttryckt det) i alla bemärkelser. Nej, jag är säker på att vi får höra av denna sköna lirare förr än vi anar, och inte bara för att hon är så bra på att marknadsföra sig själv...

The Observer 2011-12-06 21:42

Tja, säkert en hel del våndor inblandad i det beslutet, både från hennes och klubbens sida. Undrar om det som nu gjordes var ett sätt från klubbens sida att åtminstone ge sken av att man ville ha henne kvar, men med mycket stor tveksamhet. Gissar att ett ettårskontrakt signalerade det också och att det bidrog till hennes beslut att lämna.

Tråkigt på flera sätt, främst för Asllani själv. När hon kom från Vimmerby var hon både bra och offensiv. Däremot fick hon, när hon kanske var som bäst dvs innan guldåret 2009, inte spela så mycket. Brasilianskorna Daniela och Christiane (varav den senare inte imponerade alls) skulle ju ge valuta för pengarna?

Hon kommer säker igen sportsligt. Med en skadefri säsong och 5-7 kilo muskler till så kan hon åter bli en toppspelare. Förutom det som sagts i inläggen ovan tror jag också att hennes största fiende är hon själv - myten om Asllani som damfotbollens Zlatan (usch och fy - bättre förebilder finns det väl???). Att lipa i dagspressen (DN) "De har slutat tro på mig" (Dennerby m fl) eller att vägra spela i U23-landslaget och istället åka på semester när hon inte blev uttagen till VM är inget att bli imponerad av - nu eller i framtiden.....

För inte var det väl stolthet och uppodlade divalater som fick henne att tacka nej till Linköping 2012???

Martin 2011-12-06 23:38

Tror nog att The Observer är helt rätt ute vad gäller LFC:s agerande i frågan om kontraktet, man ska ju veta att "Kosse" hade ett 1+1 kontrakt förra säsongen som LFC valde att säga upp. I o m att det bara återstod 1 år på det kontraktet när det revs och att LFC sedan erbjöd ett nytt 1 års kontrakt så kan man anta att det handlade om en lönesänkning, någon annan anledning kan inte jag se, vilket då inte Kosse var beredd att godta.

I ÖC (Östgöta Correspondenten) skrevs det redan för flera månader sedan att förhandlingarna stod still och att "Kosse" mer eller mindre redan då hade bestämt sig för att lämna. Jag tror inte att Emma Lundh hade blivit kontrakterad om LFC hade haft intentionen att försöka behålla "Kosse" då man behöver få in en "garanterad" toppmålskytt i truppen om man på allvar ska kunna hota vad gäller SM-Guld.

Nillan 2011-12-07 08:25

Kosse har varit bra i damallsvenskan, men i landslaget så tycker inte jag att hon har
tillfört något. Skulle vilja se henne lägga på sig lite mer muskler för att inte väga för lätt för stora starka backar.
Hoppas att 2012 blir ett bättre år

GambitSWE 2011-12-07 20:21

Jag undrar om inte gbg är i kontakt med henne...enligt en artikel i gp, så talar kopparberg med 6-7 spelare, och samtliga är landslagsspelare...kan hon vara en av dem?...

artikeln i gp finns här: http://www.gp.se/sport/fotboll/1.788277-landslagsspelarna-flyr-gfc

Mark 2011-12-13 18:10

"."

heja tjejer 2011-12-10 08:46

Jag vill sätta Kosses prestation 2011 i lite perspektiv. Var det någon av Linköpings spelare som utvecklades mycket under 2011. Mitt svar är NEJ. Kanske är detta snarare en ledarfråga. Vi lär nog få svar under 2012. Kan Jörgen bygga ett välfungerande team och få talanger att blomstra?

Martin 2011-12-10 17:17

@heja tjejer

Du har defenitivt en poäng där men det som varit tråkigt vad gäller "Kosse" är ju inte bristen på utveckling, sånt händer ju alla spelare, utan snarare att hon tog flera steg bakåt jämfört med tidigare säsonger.

2011 var ju helt klart ett "skitår" för LFC som helhet där framförallt en miserabel forwardsvärvning (Gill) och skadbekymmer på de viktigaste offensiva spelarna (Sällström och "Kosse") bidrog till att man blev närmast ofarliga på motståndarnas planhalva.

Jag är precis som dig inne på att det kan vara en ledarfråga men LFC:s tyngsta värvning så här långt, Nilla Fischer, menade ju att Jörgen var en bidragande orsak till att hon valde att flytta på sig och hon har ju faktiskt haft honom som tränare tidigare så helt fel kan han ju inte vara.

heja tjejer 2011-12-11 08:13

Visst Martin!

Men att enstaka tjejer gillar en tränare säger inte så mycket om hans förmåga att bygga lagkänsla och skapa vinnarmentalitet......kanske till och med tvärtom ;-) ....att växa eller gå bakåt är också mycket mentalt.

Tre Ess 2011-12-15 22:32

Bra på att marknadsföra sig själv?!
Rufus det var väl skrivet med ironi, antar jag?

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.