De Vanna till Linköping

Det blev Linköpings FC som drog det längsta strået och som nu har kontrakterat den australiensiska landslagsspelaren Lisa de Vanna. Lisas speed är väldokumenterad inte minst sen året i AIK 2008 då hon gjorde 15 mål på 19 matcher.Flera allsvenska klubbar har varit ute efter henne och förhandlingarna med Linköping har dragit ut på tiden men i början av mars kommer Lisa till Linköping.
Lisa de Vanna. Foto: Anders Henriksson

En av damfotbollens snabbaste forwards har valt Linköpings FC. 27-åriga australiensiskan Lisa De Vanna ansluter till truppen första veckan i mars.
- En spelartyp och målskytt i världsklass som passar oss perfekt, säger managern Jörgen Petersson.

Lisa De Vanna blir ett mycket spännande nyförvärv i Linköpings FC och dessutom blir hon en efterlängtad comeback i Damallsvenskan.
- Jag vill gärna bidraga till att Linköping vinner titlar, säger Lisa själv.

Lisa De Vanna har stor internationell erfarenhet med ligaspel i USA, England, Australien och Sverige bakom sig. Dessutom har hon varit en av landslagets viktigaste spelare i OS 2004, Asiatiska Mästerskapen 2006 och 2010, och i VM-turneringarna 2007 och 2011.
- Efter spel i USA och WPS under 2011 tog jag beslutet att spela i Europa detta år, det kändes mer seriöst, säger Lisa och fortsätter:

- Jag hade många förfrågningar men efter samtal med Kate Gill som var i Linköping ifjol bestämde jag mig. Hon pratade varmt om organisationen, drivkraften och faciliteterna i Linköping och det övertygade mig.

Vid VM 2007 togs Lisa ut i FIFA:s All Star Team och nominerades dessutom till en av världens bästa spelare. Hon har på 75 landskamper gjort 26 mål.
- Lisa De Vanna är en spelartyp som passar oss perfekt. Tekniskt skicklig, tuff, enormt snabb och stor erfarenhet av matcher på absolut högsta nivå, säger Jörgen Petersson i LFC.

Förhandlingen drog ut på tiden men i början av mars kommer Lisa till Linköping.
- Det har tagit lite tid att få allt klart, men tålamodet betalade sig och vi får in en spelare som definitivt kan göra skillnad. Vi har sökt offensiv kraft och det får vi definitivt med Lisa i laget, säger klubbdirektören Anders Mäki på Linköpings hemsida.

FAKTA LISA DE VANNA
Född: 1984-11-14 i Perth Australien
Position: Forward
Moderklubb: Western Waves, Australien
Landskamper/mål: 75/26

D.N. 2012-01-31 14:07

Linköping känns riktigt starkt i alla lagdelar nu, har abslout möjlighet att utmana om guldet tycker jag.

Två riktiga klassmålvakter, stabilt försvar som vanligt, en mängd alternativ på mittfältet och två hypersnabba anfallare.

Martin 2012-01-31 18:53

Ja nu lär LFC bli att räkna med på allvar den kommande säsongen.

Ett målvaktspar som håller världsklass. Lundgren bäst i Damallsvenskan och Bardsley verkade stabil under det hon visade upp förra säsongen.

Backlinjen håller världsklass med Rohlin (kanske världens bästa mittback) som nav och trygghet tillsammans med kompromisslösa Holstad-Berge. På ytterbacken finns massor av alternativ och de förväntade förstahandsvalen Samuelsson samt Krantz tillhör de bättre i serien.

Ett mittfält anförda av Fischer med Lollo som kreatör med massor av alternativ beroende på hur matcherna gestaltar sig.

Slutligen ett anfall som kommer bli fruktansvärt jobbigt att 'kontrollera' för motståndarna då både Sällström och De Vanna som sagt är vindsnabba.

Tre Ess 2012-02-04 03:04

Raderad

D.N. 2012-01-31 19:26

En spelare till ska in tyckte jag jag läste också.

Men mittfältarna Fischer, Gajhede, Larsson, Fors, Heimersson och Schjelderup är allihop riktigt bra när de är i form. Schjelderup känns lite underskattad, tycker hon var riktigt vass i slutet av förra säsongen.

The Observer 2012-01-31 21:27

Jag vill inte lägga sordin på glädjeyran, men några frågor kan man ju fundera på:

Kommer Lisa i Lönneberga (f´låt De Vanna) att hitta på några nya hyss som gör att hon hamnar i snickerboa?

Att De Vanna gjorde 15 mål 2008 i AIK innebär inte att hon kommer att göra det 2012 i LFC: mer än en spelare har blivit "inläst" och "nedplockad" när motståndaren är förvarnad (inte minst Marta har ju fått erfara detta och inte¨minst mot LFC...)

Vi fick inte veta hur långt kontraktet sträcker sig - gissningsvis bara denna säsong - är De Vanna därmed rätt spelare för ett lag som LFC och en långsiktig förstärkning?

När Katryn Gill kom till LFC 2011 var det med epitetet "Asiens bästa spelare" - av det sågs det tydligen inte mycket under de cirka tio matcher hon hann spela - är De Vanna som också föregås av ett rykte, fågel eller fisk?

Det sägs att förhandlingarna med De Vanna pågått en tid och WPS-ligans trassel och spelstopp 2012 gick väl bara att spekulera i, men vilka möjligheter till värvningar öppnar sig nu? Hade LFC velat/behövt vara med där?

Visst ser LFC:s lagbygge slagkraftigt ut på pappret, men det innehåller också osäkerheter på mittfältet och framåt behövs en 20-målsspelare till - då kanske gulddrömmar är realistiska?

I vilket fall tror jag att De Vannas spelartyp kan dra publik - nog så viktigt, inte minst i Linköping!

Martin 2012-02-01 01:04

@Tre Ess

MINST en till spelare av toppklass är ju utlovad och me tanke på hur bra defensiven ser ut så lär det väl vara en offensiv spelare. En anfallare/yttermittfältare känns mest logiskt med tanke på hur lagbygget ser ut i dagsläget.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.