Melis till Linköping

En av Damallsvenskans bästa spelare de senaste åren har valt Linköping och LFC. 25-åriga holländska Manon Melis ansluter till LFC i början av mars och med henne får Damallsvenskan glädjande nog behålla en av seriens allra mest sevärda och bästa spelare. Därmed är Linköpings trupp spikad för 2012 och på papperet ser laget ut att få ett av Damallsvenskans snabbaste forwardspar med Manon Melis och Lisa de Vanna på topp.
Manon Melis nyförvärv i Linköpings FC.

Manon Melis debuterade i Damallsvenskan 2007, och har fram till dags dato spelat 104 allsvenska matcher, och på dessa gjort imponerande 84 mål. Målfarligheten har gjort henne till skytteligavinnare 2008, 2010 och 2011, och hon var en väldigt starkt bidragande orsak till Malmös två SM-guld 2010 och 2011.
- Vi berättade tidigt att vi ville satsa på ett par offensiva spelare till vår spelartrupp. Det är klart att vi är mycket glada över att det var värt att vänta in Manon som tillsammans med Lisa De Vanna, Emma Lundh, Linda Sällström och Jonna Andersson kommer att hota med både snabbhet och utpräglad målfarlighet, säger klubbdirektören Anders Mäki.

Jörgen Petersson, manager för Linköping är mycket nöjd:
- Manon Melis är en forward av högsta klass och en spelare som ständigt vill bli bättre. Och hon är beredd att jobba hårt för det. Hon har skaffat sig stor erfarenhet både i Sverige och med landslaget, och hon vet vad som krävs för att nå resultat, säger han i ett pressmeddelande.

Manon kommenterar själv:
- Efter att WPS-ligan lades ner var jag snabbt klar på att jag ville tillbaka till Sverige. Linköpings FC har presenterat en tydlighet i sin satsning både för laget och för att utveckla mig som spelare. Dessutom är jag säker på att jag kommer att trivas i staden Linköping som var en positiv överraskning för mig. Jag ser verkligen fram emot att spela för Linköpings FC, säger Manon Melis som så sent som igår spelade landskamp med Holland mot Frankrike.

Det blev förlust med 2-1 och för en gångs skull gick Manon av plan utan att ha gjort mål.
Internationellt har Manon Melis varit Hollands nyckelspelare de senaste åren, och i såväl EM-kvalet som i mästerskapet i Finland 2009 spelade hon en avgörande roll för sitt land. Hon har på 83 landskamper gjort hela 40 mål, och med det är hon klart bäst genom tiderna i holländsk damfotboll.
För oss är Manon är ett starkt tillskott till en redan mycket intressant spelartrupp, säger Jörgen Petersson och avslutar:
- Då är truppen i LFC spikad för 2012. Nu gäller det att jobba stenhårt och fokuserat för att förbereda oss så bra som möjligt inför Damallsvenskan.

D.N. 2012-02-16 13:35

Herregud vilket sjukt jobbigt anfall att möta. Lyckas inte Linköping få fart på målproduktionen i år så lär de ju aldrig få det.

LFC kommer absolut vara med att slåss om guldet i år, kan inte tänka mig nåt annat. Tycker de har den bästa och bredaste truppen för tillfället.

Rainer Fussgänger 2012-02-16 14:42

Snabbaste offensiven i Damallsvenskans historia. Jag ser den starkaste Emma Lundh nånsin på vänster mf, Linda S på högerk och DeVanna och Melis framåt plus Fischer o Fors centralt. Får Jörgen ut 100 av den uppsättningen ser jag ingen som kan hota LFC på väg till andra guldet.

D.N. 2012-02-16 15:07

En 4-3-3 uppställning kunde vara intressant också, med Sällström, Melis, De Vanna i tremanna-anfall och Lundh som extra alternativ. Gajhede, Fischer, Larsson till två mer defensiva mittfältsroller och Fors/Heimersson i en något offensivare roll. Gillar dessutom Schjelderup som jag tror kommer göra en bra säsong, om hon får spela.

Som KGFC fan känner jag mig väldigt avundsjuk på bredden på truppen!

GambitSWE 2012-02-16 16:26

Yupp, ser ut som KGFC får det svårt att slåss om toppen som det ser ut...läste på deras sida idag att de har en ny amerikanska på prov, Kelsey Hood. Tycker att de borde försöka värva en etablerad och välkänd spelare istället för relativt okända amerikanskor. 6-7 landslagsspelare snackade KGFC att de hade kontakt med...hittills bara en som "var med på en camp" för USA, Ingrid. Japp, även jag är avis när jag läser om allas värvningar. Kan Dalsjöfors ta två kanadensiska landslagspelare till en trupp som inte ens befinner sig i allsvenskan, så borde Göteborg kunna toppa det.

Skitbra för Sverige och LInköping att Manon är tebaks. Lite synd för europeiska fans att de inte får se henne spela i CL denna gång..

Martin 2012-02-16 20:41

Yeees alltså, det trodde jag aldrig :)

Som LFC-supporter så känns ju årets upplaga näramst magiskt bra, tveklöst bättre än den trupp som vann lagets första SM-guld 2009. 'Problemet' blir ju att det i år finns två lag till, Tyresö och Malmö, som värvat ihop riktigt bra trupper och det kommer bli ett riktigt race enda in på mållinjen.

Jag är nog inne på Rainers linje att OM LFC 'får ihop' det i år och slipper jobbiga långtidsskador så kommer man bli oerhört svårstoppade och vilken offensiv sen. Speed, speed och ännu mera speed och nu även kryddat med två riktiga toppskyttar i form av Melis och DeVanna.

Det kommer bli åka av på 'Vallen' under 2012. Skulle ju sitta fint med ett guld sista året man spelar fotboll där också, 2013 ska ju den nya arenan äntligen vara klar.

Lenn 2012-02-16 21:43

Ja GRATTIS till Manon Linköping. Det kommer att bli ett race mellan Tyresö Malmö och Linköping. Men man måste ha ett lag bakom som jobbar fram chanserna till Manon och Vanna. Men visst blir Linköping en av favoriterna.

Nillan 2012-02-16 22:33

Det kommer bli fart och säkert riktigt spännande med alla dessa nyförvärven i damallsvenskan, men det har visst blivit lite nödlösningsligan för många spelare.

Det gynnar inte svenskdamfotboll på sikt direkt. Men säkert lite mer klirr i kassan.
Låt oss bara slippa Marta som kostar massor, använd pengarna till något bättre!!

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.