Charlotte Rohlin skadad när AIK tog poäng

Linköpings FC står fortfarande som obesegrad i årets upplaga av Damallsvenskan efter 0-0 mot jumbon AIK, som efter dagens resultat har spräckt poäng nollan i ligan. Glädje i AIK-lägret men hos hemmalaget var det lite dystrare, speciellt efter att storstjärnan Lotta Rohlin lämnade matchen skadad.
Nilla Fischer nere för räkning och det gällde även Linköpings FCs spel mot AIK. FOTO: Filip Oskarsson

Linköping visade direkt från avspark att man skulle komma att styra och ställa på Folkungavallen denna soliga eftermiddag. Redan efter drygt två minuters spel var man framme och oroade framför Susanne Nilsson i AIK-målet, som dessvärre bara ledde till en resultatlös hörna. LFC fortsatte emellertid att trycka på mot AIK:s försvar som gång på gång hade problem med att kontrollera Manon Melis och hennes snabba tempoväxlingar. Chanserna haglade för LFC i den första halvleken men precis som inledningen på säsongen så har hade man förtvivlat svårt att prestera i den sista tredjedelen inledningvis.
Efter 30 minuters spel får dock LFC de gyllene chansen när Nora Holstad Berge blir nedsparkad i AIK:s straffområde och en självklar straff utdömdes av domaren Linn Andersson. LFC:s Lollo Fors fick därmed chansen att ge hemmalaget ledningen från 11 meter, och dessutom två chanser då Andersson lät straffen slås om efter gruff utanför straffområdet, det hjälpte föga då Fors slog straffen i ribban.
LFC fortsatte att sätta press på AIK och ”nära mål” fick helt klart en ny benämning i slutet av den första halvleken när LFC:s Emma Lundh såg ut att spräcka målnollan, men AIK lyckades rädda bollen på mållinjen och ställningen 0-0 stod sig halvleken ut trots massiv LFC-dominans. AIK var dock inte helt ofarligt i den första halvleken med sina kontringar längs kanterna, främst mot Matilda Agné som lyckades sätta press på LFC vid ett par tillfällen. Det främsta orosmolnet för AIK var Elin Bragnum med sina löpningar på kanten.

"- Vi kan så mycket bättre än det här"
Inledningen av den andra halvleken bjöd på samma scenario som publiken, för dagen 523 personer, på Folkungavallen fick bevittna i den första halvleken, ett LFC som pressad eoch ett AIK som slog ifrån sig och spelade enormt mycket långbollar på chans. Flera av LFC:s stjärnor bjöds på gyllene lägen som Manon Melis och Lisa De Vanna, men återigen saknades det lilla extra i boxen i inledningen av den andra halvleken.
LFC hade i den andra halvleken flertalet heta chanser och mycket av det goda kantspelet tillkom efter att man bytt in Petra Larsson och Jonna Andersson för Lollo Fors och Lisa De Vanna, som utmanade AIK-försvaret hela tiden. I slutet av halvleken nickade Lotta Rohlin ihop med AIK:s Nazanin Vaseghpanah och sågs inte till mer i matchen, det återstår att se om huvudskadan är av det allvarligare slaget.
Resultatet 0-0 som matchen slutade var självklart som ett stort nederlag för Linköpings FC som förde allt i den här matchen. En av LFC:s bästa spelare i matchen, Emma Lundh, var bedrövad och besviken:
- Det är så dåligt. Vi är så mycket bättre än det här, vi är bättre än så här på träning, säger Emma Lundh som jobbade hårt ute på sin kant hela matchen.

Text: Toni Lappalainen

Rufus 2012-04-29 20:57

Man får en besk smak av déjà-vu i munnen. Ska fjolårets vårsäsong gå i repris? Ska en hel radda av oavgjorda matcher bli Linköpings förbannelse än en gång? Kanske borde ett par målfarliga anfallare införskaffas... (dåligt skämt). Har en känsla av att en frisk Linda Sällström skulle ha fixat 3-poängarn idag!

Johnte 2012-04-29 22:19

Hahaha Rufus du är dig likt.Man får bara hoppas att Charlotte R inte är allvarlig skadad, hon behövs i landslaget och i OS.Är lite bekymrad för Manon. Hon springer sönder motståndarnas försvar men lyckas inte måla på samma vis som hon gjorde i Malmö.Ändå har hon Nilla Fischer i samma lag, och hon borde, om någon , veta Manons
rörelseschema.Vi får väl se om det lossnar för den forna målskytte drottningen.
Men man kan väl knappast ge Linköping godkänt för de fyra första omgångarna. Även om man inte har förlorat ännu. Men tre oavgjorda matcher och bara en vinst (Tyresö) ser inte bra ut. Matchen mot AIK hade jag som veckans säkraste 1a.Kom nu inte dragande med att Linköping har nya spelare i laget som ska spelas in. Det har alla lag.

Toni 2012-04-29 22:34

Linköping var helt dominanta i den här matchen, men hade förtvivlat svårt i sista tredje delen.
Det som kanske kan anses aningen förvånade i den här matchen var att laget spelade betydligt mycket bättre efter att man plockade bort Lollo Fors och De Vanna och tog in Jonna Andersson och Petra Larsson, och petade in Emma Lundh centralt. Och rörande Melis, sp gör hon ju allt rätt men likt hela LFC är oerhört blek i avsluten.

Vändningen kommer att komma, men frågan är om den kommer efter de övriga topplagen dragit i från?

Johnte 2012-04-29 23:27

@ Toni. Det har väl ingen betydelse om ett lag dominera och spelar snyggt i matcher. Hur du än vrider och vänder på det så går ju fotboll ut på att vinna och därmed göra mål.
Om de så är med grisfotboll och tråkig fotboll så är det fortfarande målen som gäller.
Och som du själv säger.Melis är oerhört blek i avsluten.Jag utgår från att hon togs dit för att göra, just det som Linköping hade så svårt med i fjol, att göra mål.Ska man vara aspirant till att vinna Damallsvenskan 2012 så har man inte råd med att göra många fler sådana här matcher.Det håller inte, hur snyggt man än spelar och hur mycket än man dominerar.Ja,det återstår att se om någon vändning kommer. Första provet kommer redan i nästa omgång då man möter Vittsjö i Vittsjö.Det kommer att bli en rasande intressant match mot detta överraskningslag.

Rainer Fussgänger 2012-04-30 01:06

Det är verkligen konstig. Jag har inte sett LFC än i år, men efter värvningarna av Lisa DeVanna, Manon Melis och Emma Lundh trodde jag att detta skulle bli en helt annan offensiv i år. Jag var så godtrogen att jag även trodde att Linköping skulle kunna kompensera Linda Sällströms skada bättre än det finska landslaget. Men helt fel.

Tre mål på fyra matcher. endast AIK, Djurgården och Örebro har gjort färre. Obesegrat, men med en tendens att man har svårt att vinna matcher också. Igen.

Används Lisa De Vanna rätt på vänsterkanten?

Martin 2012-04-30 01:24

Får tyvärr känslan av att segern mot Tyresö kanske inte var så bra endå då den verkar ha fått laget att tro man är bättre än vad man är. 0-0 mot AIK är otroligt dåligt rentav uselt alldeles oavsett hur matchbilden såg ut.

Med de offensiva krafter man förfogar över så ska det inte vara möjligt att gå mållösa från en match mot damallsvenskans slagpåse men nu har man endå gjort det och då krävs det bättring från samtliga inblandade.

Lundgren sa redan efter bortamatchen mot Umeå att man inte gjorde 'skitjobbet' och gör man inte det så vinner man inga matcher. Enligt lokala blaskan ÖC såg LFC 'bekväma' ut under matchen vilket verkar som en korrekt analys av spelet att dömma.

Att Linda Sällströms olyckliga skada skapade oreda i truppen verkar även det tydligt men det ska endå inte användas som en ursäkt eller förklaring för att övriga spelare inte ger 100 % i varje match. Fokus nu måste vara att få alla att dra åt samma håll och sluta 'alibispela'. Målen kommer om man ger järnet i matcherna. Det visar om inte annat Vittsjös framfart så här långt och ska LFC ha något att hämta där krävs en rejäl uppryckning.

Ska man välja att se något positivt skulle det väl vara att inget lag stuckit ifrån än och att det 'bara' är 3 poäng upp men som sagt ska man nå dit så behöver allt förbättras.

damsupporter 2012-04-30 07:36

Det räcker ju inte att ha elva duktiga tjejer på plan - man måste ju ha ett LAG också ;-). Ett lag som samverkar och som har en mental styrka. Jag blev oerhört förvånad när LFC efter förra årets knappa insats återigen valde att satsa på individuell utveckling och inte lagsammanhållning och mental träning. Hade hoppast att det skulle bli bättre efter tränarbytet...

le méchant 2012-04-30 09:11

Martin,

En fråga till dig när det gäller LFC (har ingenting med helgens match att göra, men du har goda kunskaper om klubben): Är ÖC en god källa till kunskap när det gäller LFC/BK Kenty de år de spelade i näst högsta serien? Tacksam för dina kommentarer!

Rufus 2012-04-30 09:57

Du är en vis man, Johnte! Självklart ska det inte hänvisas till att elitspelare behöver månader på sig för att skolas in i laget. Christen Press damp ner i Göteborg efter flygresan från USA och började "leverera" omedelbart. Där har Torbjörn Nilsson & Co en tung guldklimp och ett segervapen att förvalta!

En LFC-spelare, strunt i vad hon heter, sade efter AIK-matchen: "men vi är ju så bra på träningarna..." Ja, tacka en viss potentat för det, då har man inga besvärliga motståndare att tampas med. :/

Bortamötet med Vittsjö kan bli antingen en vändpunkt uppåt, eller en total solförmörkelse för LFC. Till skillnad från AIK har ju Vittsjö Sofie Andersson i frontlinjen och hon gör också mål i varje match. På lördag behövs således en hundraprocentig Charlotte Rohlin på planen! Och ett bra spelande lag därtill.

Det spekuleras om Manon Melis självförtroende är på väg neråt just nu. Ja, det är i varje fall inte samma Melis som vi har sett i LdB FC Malmö under alla år. Inte ens det faktum att gamla klubbkompisen Nilla Fischer finns bakom henne tycks hjälpa. Fischer som i gårdagens match inte heller stod att känna igen. Alltför sen, alltför oskärpt och så stod hon på öronen ovanligt mycket. Detta kan dock förknippas med underlaget - Folkungavallens usla gräsmatta, en fårbeteshage, som tack och lov sjunger på sista versen... :)

Johnte 2012-04-30 13:08

Det är mycket som jag håller med om vad som sägs här. Ja, det är nog bara att konstatera att C.Press är en guldklimp i Göteborg och har en stor betydelse för Göteborgs spel.Detta visade man inte bara i matchen mot Örebro än det som presterades mot Vittsjö.Men visst Örebro måste nog anses som ett betydligt sämre lag än Vittsjö, just nu.Men ändå, kan jag tycka att C.Press har en stor betydelse för Göteborgs spel.
Men vad som dyker upp som en fråga i mitt huvud just nu,undrar om man våga ställa den utan bli nedslagen i skon....Det är frågan om hur Manon Melis trivs i Linköping ?
För är det något som Manon Melis borde kunna,så är det Damallsvenskan efter alla år
i LdB FC Malmö. Det borde bli en nytändning för henne att komma till ett nytt lag.Men det verkar inte så, så långt.Här kan jag ju jämföra med Anja Mittag som var på nedåtgående i Potsdam och ville ha något nytt. Hon har verkligen fått en nytändning i Malmö och har en stor betydelse för Malmös spel.Hon har spelintelligens som är enorm. Hittar både målet och sina lagkamrater.Så därför börjar jag undra hur Manon Melis trivs i Linköping.
Är det något i Linköpings spel som inte passar henne ? Ja,frågorna kan ställas. Hoppas ni inte slår ned mig i skorna nu. Kanske det är för tidigt ställda frågor.

Toni 2012-04-30 13:06

LdB-kommentarerna känns som att dem inte ens är värda att kommentera.
Och när det gäller Emma Lundhs kommentar så menar hon självklart inte att bara för att det funkar på träning att det per automatik ska fungera på match, hon menar snarare att det som man tränat på inte fungerade som det exempelvis gjorde mot Tyresö och Umeå.

Nu är jag rätt övertygad om att LFC kommer studsa tillbaka, det finns kvalité på alla positioner och det är en grundförutsättning för att lyckas. I går ägde man spelet 90 minuter och hade man varit lite mer effektiva i boxen så hade man självklart vunnit, men jag förstår tjusningen med att LdB-provokationerna, högst underhållande.

Johnte 2012-04-30 14:50

@ Toni. Om du menar med LdB provokationerna att jag skrev att Nilla Fischer om någon i Linköping borde känna till Manons rörelsemönster på plan så är det inte en provokation
utan ett faktum.Nu råkar det vara så att de har spelat tillsammans i LdB i många år.
Att ett lag dominerar i 90-minuter har ingen betydelse.För gör man inte mål så vinner man inte.Fotboll går ut på att man gör flest mål för att kunna vinna matchen.
Det känns lite som om det var en öm tå man trampade på här.Jag kan mycket väl kritisera mitt favoritlag LdB FC Malmö om det går dåligt för dom.Det vill säga att inte vinna matcher som de borde vinna.Det är dax att ta av skygglapparna nu.

Martin 2012-04-30 18:42

@Toni

Jag är själv LFC-supporter men menar att laget måste kritiseras när man står för en undermålig insats. 0-0 mot AIK som kommer hamna sist när serien summeras är inte godkänt och kan aldrig vara godkänt oavsett hur spelet sett ut.

LFC har egentligen enda sedan säsong 2 för laget, den säsong då man började storsatsa, haft en tendens att vika ner sig när man inte får spelet att fungera. Viljan och förmågan att kämpa ner motståndet om spelet går i baklås verkar inte riktigt finnas till 100 % hos varje spelare.

Det är ganska talande att det var först när Jonna Andersson och Petra Larsson kom in, alldeles för sent i 2:a halvlek, som man kunde skönja tendenser till vilja i laget. Vore jag LFC-ledare skulle jag överväga att göra förändringar i startelvan till nästa match samt balansera laget mer offensivt för att visa att man inte accepterar alibispel och att ingen spelare ska känna sig säker på sin plats.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com

Idag den första juli är detta den enda och sista information som kommer ut på damfotboll.com. Vi lägger ner vår verksamhet och 17 år som en ständigt uppdaterad sida om svensk och internationell damfotboll går i graven.

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.