Charlotte Rohlin skadad när AIK tog poäng

Linköpings FC står fortfarande som obesegrad i årets upplaga av Damallsvenskan efter 0-0 mot jumbon AIK, som efter dagens resultat har spräckt poäng nollan i ligan. Glädje i AIK-lägret men hos hemmalaget var det lite dystrare, speciellt efter att storstjärnan Lotta Rohlin lämnade matchen skadad.
Nilla Fischer nere för räkning och det gällde även Linköpings FCs spel mot AIK. FOTO: Filip Oskarsson

Linköping visade direkt från avspark att man skulle komma att styra och ställa på Folkungavallen denna soliga eftermiddag. Redan efter drygt två minuters spel var man framme och oroade framför Susanne Nilsson i AIK-målet, som dessvärre bara ledde till en resultatlös hörna. LFC fortsatte emellertid att trycka på mot AIK:s försvar som gång på gång hade problem med att kontrollera Manon Melis och hennes snabba tempoväxlingar. Chanserna haglade för LFC i den första halvleken men precis som inledningen på säsongen så har hade man förtvivlat svårt att prestera i den sista tredjedelen inledningvis.
Efter 30 minuters spel får dock LFC de gyllene chansen när Nora Holstad Berge blir nedsparkad i AIK:s straffområde och en självklar straff utdömdes av domaren Linn Andersson. LFC:s Lollo Fors fick därmed chansen att ge hemmalaget ledningen från 11 meter, och dessutom två chanser då Andersson lät straffen slås om efter gruff utanför straffområdet, det hjälpte föga då Fors slog straffen i ribban.
LFC fortsatte att sätta press på AIK och ”nära mål” fick helt klart en ny benämning i slutet av den första halvleken när LFC:s Emma Lundh såg ut att spräcka målnollan, men AIK lyckades rädda bollen på mållinjen och ställningen 0-0 stod sig halvleken ut trots massiv LFC-dominans. AIK var dock inte helt ofarligt i den första halvleken med sina kontringar längs kanterna, främst mot Matilda Agné som lyckades sätta press på LFC vid ett par tillfällen. Det främsta orosmolnet för AIK var Elin Bragnum med sina löpningar på kanten.

"- Vi kan så mycket bättre än det här"
Inledningen av den andra halvleken bjöd på samma scenario som publiken, för dagen 523 personer, på Folkungavallen fick bevittna i den första halvleken, ett LFC som pressad eoch ett AIK som slog ifrån sig och spelade enormt mycket långbollar på chans. Flera av LFC:s stjärnor bjöds på gyllene lägen som Manon Melis och Lisa De Vanna, men återigen saknades det lilla extra i boxen i inledningen av den andra halvleken.
LFC hade i den andra halvleken flertalet heta chanser och mycket av det goda kantspelet tillkom efter att man bytt in Petra Larsson och Jonna Andersson för Lollo Fors och Lisa De Vanna, som utmanade AIK-försvaret hela tiden. I slutet av halvleken nickade Lotta Rohlin ihop med AIK:s Nazanin Vaseghpanah och sågs inte till mer i matchen, det återstår att se om huvudskadan är av det allvarligare slaget.
Resultatet 0-0 som matchen slutade var självklart som ett stort nederlag för Linköpings FC som förde allt i den här matchen. En av LFC:s bästa spelare i matchen, Emma Lundh, var bedrövad och besviken:
- Det är så dåligt. Vi är så mycket bättre än det här, vi är bättre än så här på träning, säger Emma Lundh som jobbade hårt ute på sin kant hela matchen.

Text: Toni Lappalainen

Rufus 2012-04-29 20:57

Man får en besk smak av déjà-vu i munnen. Ska fjolårets vårsäsong gå i repris? Ska en hel radda av oavgjorda matcher bli Linköpings förbannelse än en gång? Kanske borde ett par målfarliga anfallare införskaffas... (dåligt skämt). Har en känsla av att en frisk Linda Sällström skulle ha fixat 3-poängarn idag!

Johnte 2012-04-29 22:19

Hahaha Rufus du är dig likt.Man får bara hoppas att Charlotte R inte är allvarlig skadad, hon behövs i landslaget och i OS.Är lite bekymrad för Manon. Hon springer sönder motståndarnas försvar men lyckas inte måla på samma vis som hon gjorde i Malmö.Ändå har hon Nilla Fischer i samma lag, och hon borde, om någon , veta Manons
rörelseschema.Vi får väl se om det lossnar för den forna målskytte drottningen.
Men man kan väl knappast ge Linköping godkänt för de fyra första omgångarna. Även om man inte har förlorat ännu. Men tre oavgjorda matcher och bara en vinst (Tyresö) ser inte bra ut. Matchen mot AIK hade jag som veckans säkraste 1a.Kom nu inte dragande med att Linköping har nya spelare i laget som ska spelas in. Det har alla lag.

Toni 2012-04-29 22:34

Linköping var helt dominanta i den här matchen, men hade förtvivlat svårt i sista tredje delen.
Det som kanske kan anses aningen förvånade i den här matchen var att laget spelade betydligt mycket bättre efter att man plockade bort Lollo Fors och De Vanna och tog in Jonna Andersson och Petra Larsson, och petade in Emma Lundh centralt. Och rörande Melis, sp gör hon ju allt rätt men likt hela LFC är oerhört blek i avsluten.

Vändningen kommer att komma, men frågan är om den kommer efter de övriga topplagen dragit i från?

Johnte 2012-04-29 23:27

@ Toni. Det har väl ingen betydelse om ett lag dominera och spelar snyggt i matcher. Hur du än vrider och vänder på det så går ju fotboll ut på att vinna och därmed göra mål.
Om de så är med grisfotboll och tråkig fotboll så är det fortfarande målen som gäller.
Och som du själv säger.Melis är oerhört blek i avsluten.Jag utgår från att hon togs dit för att göra, just det som Linköping hade så svårt med i fjol, att göra mål.Ska man vara aspirant till att vinna Damallsvenskan 2012 så har man inte råd med att göra många fler sådana här matcher.Det håller inte, hur snyggt man än spelar och hur mycket än man dominerar.Ja,det återstår att se om någon vändning kommer. Första provet kommer redan i nästa omgång då man möter Vittsjö i Vittsjö.Det kommer att bli en rasande intressant match mot detta överraskningslag.

Rainer Fussgänger 2012-04-30 01:06

Det är verkligen konstig. Jag har inte sett LFC än i år, men efter värvningarna av Lisa DeVanna, Manon Melis och Emma Lundh trodde jag att detta skulle bli en helt annan offensiv i år. Jag var så godtrogen att jag även trodde att Linköping skulle kunna kompensera Linda Sällströms skada bättre än det finska landslaget. Men helt fel.

Tre mål på fyra matcher. endast AIK, Djurgården och Örebro har gjort färre. Obesegrat, men med en tendens att man har svårt att vinna matcher också. Igen.

Används Lisa De Vanna rätt på vänsterkanten?

Martin 2012-04-30 01:24

Får tyvärr känslan av att segern mot Tyresö kanske inte var så bra endå då den verkar ha fått laget att tro man är bättre än vad man är. 0-0 mot AIK är otroligt dåligt rentav uselt alldeles oavsett hur matchbilden såg ut.

Med de offensiva krafter man förfogar över så ska det inte vara möjligt att gå mållösa från en match mot damallsvenskans slagpåse men nu har man endå gjort det och då krävs det bättring från samtliga inblandade.

Lundgren sa redan efter bortamatchen mot Umeå att man inte gjorde 'skitjobbet' och gör man inte det så vinner man inga matcher. Enligt lokala blaskan ÖC såg LFC 'bekväma' ut under matchen vilket verkar som en korrekt analys av spelet att dömma.

Att Linda Sällströms olyckliga skada skapade oreda i truppen verkar även det tydligt men det ska endå inte användas som en ursäkt eller förklaring för att övriga spelare inte ger 100 % i varje match. Fokus nu måste vara att få alla att dra åt samma håll och sluta 'alibispela'. Målen kommer om man ger järnet i matcherna. Det visar om inte annat Vittsjös framfart så här långt och ska LFC ha något att hämta där krävs en rejäl uppryckning.

Ska man välja att se något positivt skulle det väl vara att inget lag stuckit ifrån än och att det 'bara' är 3 poäng upp men som sagt ska man nå dit så behöver allt förbättras.

damsupporter 2012-04-30 07:36

Det räcker ju inte att ha elva duktiga tjejer på plan - man måste ju ha ett LAG också ;-). Ett lag som samverkar och som har en mental styrka. Jag blev oerhört förvånad när LFC efter förra årets knappa insats återigen valde att satsa på individuell utveckling och inte lagsammanhållning och mental träning. Hade hoppast att det skulle bli bättre efter tränarbytet...

le méchant 2012-04-30 09:11

Martin,

En fråga till dig när det gäller LFC (har ingenting med helgens match att göra, men du har goda kunskaper om klubben): Är ÖC en god källa till kunskap när det gäller LFC/BK Kenty de år de spelade i näst högsta serien? Tacksam för dina kommentarer!

Rufus 2012-04-30 09:57

Du är en vis man, Johnte! Självklart ska det inte hänvisas till att elitspelare behöver månader på sig för att skolas in i laget. Christen Press damp ner i Göteborg efter flygresan från USA och började "leverera" omedelbart. Där har Torbjörn Nilsson & Co en tung guldklimp och ett segervapen att förvalta!

En LFC-spelare, strunt i vad hon heter, sade efter AIK-matchen: "men vi är ju så bra på träningarna..." Ja, tacka en viss potentat för det, då har man inga besvärliga motståndare att tampas med. :/

Bortamötet med Vittsjö kan bli antingen en vändpunkt uppåt, eller en total solförmörkelse för LFC. Till skillnad från AIK har ju Vittsjö Sofie Andersson i frontlinjen och hon gör också mål i varje match. På lördag behövs således en hundraprocentig Charlotte Rohlin på planen! Och ett bra spelande lag därtill.

Det spekuleras om Manon Melis självförtroende är på väg neråt just nu. Ja, det är i varje fall inte samma Melis som vi har sett i LdB FC Malmö under alla år. Inte ens det faktum att gamla klubbkompisen Nilla Fischer finns bakom henne tycks hjälpa. Fischer som i gårdagens match inte heller stod att känna igen. Alltför sen, alltför oskärpt och så stod hon på öronen ovanligt mycket. Detta kan dock förknippas med underlaget - Folkungavallens usla gräsmatta, en fårbeteshage, som tack och lov sjunger på sista versen... :)

Johnte 2012-04-30 13:08

Det är mycket som jag håller med om vad som sägs här. Ja, det är nog bara att konstatera att C.Press är en guldklimp i Göteborg och har en stor betydelse för Göteborgs spel.Detta visade man inte bara i matchen mot Örebro än det som presterades mot Vittsjö.Men visst Örebro måste nog anses som ett betydligt sämre lag än Vittsjö, just nu.Men ändå, kan jag tycka att C.Press har en stor betydelse för Göteborgs spel.
Men vad som dyker upp som en fråga i mitt huvud just nu,undrar om man våga ställa den utan bli nedslagen i skon....Det är frågan om hur Manon Melis trivs i Linköping ?
För är det något som Manon Melis borde kunna,så är det Damallsvenskan efter alla år
i LdB FC Malmö. Det borde bli en nytändning för henne att komma till ett nytt lag.Men det verkar inte så, så långt.Här kan jag ju jämföra med Anja Mittag som var på nedåtgående i Potsdam och ville ha något nytt. Hon har verkligen fått en nytändning i Malmö och har en stor betydelse för Malmös spel.Hon har spelintelligens som är enorm. Hittar både målet och sina lagkamrater.Så därför börjar jag undra hur Manon Melis trivs i Linköping.
Är det något i Linköpings spel som inte passar henne ? Ja,frågorna kan ställas. Hoppas ni inte slår ned mig i skorna nu. Kanske det är för tidigt ställda frågor.

Toni 2012-04-30 13:06

LdB-kommentarerna känns som att dem inte ens är värda att kommentera.
Och när det gäller Emma Lundhs kommentar så menar hon självklart inte att bara för att det funkar på träning att det per automatik ska fungera på match, hon menar snarare att det som man tränat på inte fungerade som det exempelvis gjorde mot Tyresö och Umeå.

Nu är jag rätt övertygad om att LFC kommer studsa tillbaka, det finns kvalité på alla positioner och det är en grundförutsättning för att lyckas. I går ägde man spelet 90 minuter och hade man varit lite mer effektiva i boxen så hade man självklart vunnit, men jag förstår tjusningen med att LdB-provokationerna, högst underhållande.

Johnte 2012-04-30 14:50

@ Toni. Om du menar med LdB provokationerna att jag skrev att Nilla Fischer om någon i Linköping borde känna till Manons rörelsemönster på plan så är det inte en provokation
utan ett faktum.Nu råkar det vara så att de har spelat tillsammans i LdB i många år.
Att ett lag dominerar i 90-minuter har ingen betydelse.För gör man inte mål så vinner man inte.Fotboll går ut på att man gör flest mål för att kunna vinna matchen.
Det känns lite som om det var en öm tå man trampade på här.Jag kan mycket väl kritisera mitt favoritlag LdB FC Malmö om det går dåligt för dom.Det vill säga att inte vinna matcher som de borde vinna.Det är dax att ta av skygglapparna nu.

Martin 2012-04-30 18:42

@Toni

Jag är själv LFC-supporter men menar att laget måste kritiseras när man står för en undermålig insats. 0-0 mot AIK som kommer hamna sist när serien summeras är inte godkänt och kan aldrig vara godkänt oavsett hur spelet sett ut.

LFC har egentligen enda sedan säsong 2 för laget, den säsong då man började storsatsa, haft en tendens att vika ner sig när man inte får spelet att fungera. Viljan och förmågan att kämpa ner motståndet om spelet går i baklås verkar inte riktigt finnas till 100 % hos varje spelare.

Det är ganska talande att det var först när Jonna Andersson och Petra Larsson kom in, alldeles för sent i 2:a halvlek, som man kunde skönja tendenser till vilja i laget. Vore jag LFC-ledare skulle jag överväga att göra förändringar i startelvan till nästa match samt balansera laget mer offensivt för att visa att man inte accepterar alibispel och att ingen spelare ska känna sig säker på sin plats.

Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.
Jodie Taylor (t.v.) och Stephanie Houghton tränar inför semifinalen. FOTO: Toussaint Kluiters/Reuters/Bildbyrån

Semifinaldags – håller Jodie Taylors målform mot Nederländerna?

Åtminstone en av semifinalerna blir en publikfest, i storleksordningen 27 000 supportrar och orange så det svämmar över på läktaren. Men det finns ett motståndarlag med en effektiv målskytt som gärna ställer till det på den utsålda arenan.
Jubel för Österrike som slog ut Spanien. FOTO: Florian Ertl/GEPA Pictures/Bildbyrån

Danmark, Österrike och England hänger på till semifinal

Danmark chockslog ett tilltufsat Tyskland. Österrike plockade bort Spanien efter straffläggning. England hade sin sylvassa striker Jodie Taylor redo i den sena kvällsmatchen och fullbordade semifinalfyran genom att betvinga Frankrike.
Pia Sundhage blev intervjuad på en pressträff. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage höll tacktal till spelare och ledare

Sen fredagskväll på spelarhotellet. Ett nedstämt landslag fick några timmar och en middag tillsammans innan hemresan. Då tog Pia Sundhage till orda inför gruppen.
Deppigt efter slutsignalen för Hedvig Lindahl. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Hedvig Lindahl: Fick en lektion av Lieke Martens

Matchen började rinna Sverige ur händerna efter 0-1. Eller några minuter tidigare om man lyssnade på Hedvig Lindahl. – Ett mål hänger i luften och det kommer, sade hon.

Kosovare Asllani med domarkritik: Hon föll för trycket

Rutinerade Bibiana Steinhaus höll i pipan genom åskådarreaktioner, tuffa dueller och blåste två mål för Nederländerna. Inte alla uppskattade hennes insats i kvartsfinalen.
Lieke Martens och Shanice van den Sanden firar. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Otroligt stort för oss

Sveriges EM är över, innan det roliga ens hann börja. EM-festen fortsätter dock i Nederländerna, med värdnationen som katalysator. De orangea visade enorm glädje, både över 2-0-segern och triumfens betydelse.
Pia Sundhage begrundar förlusten. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage fick abrupt adjö

De orangea jublade, dansade och ville aldrig sluta fira kvartsfinalsegern. Sverige dröjde sig kvar på planen i Doetinchem av en annan anledning. Pia Sundhage samlade alla spelare i en ring, en av få som fick smälta ett definitivt avsked tillsammans med förlusten.

Sverige utslaget och mållöst

EM tog slut för Sverige, Pia Sundhage har lett landslaget för sista gången. Nederländerna gjorde det viktiga ledningsmålet och utnyttjade sin fart mitt uppe i den blågula måljakten, som blev än mer uddlös efter 0-2.

Sverige återställer försvaret - satsar på Blackstenius och Rolfö på topp

Utifrån intrycken i gruppspelet och Pia Sundhages tankar om att spela ihop en elva har Sverige bästa möjliga uppställning direkt mot Nederländerna. Det betyder bland annat att den taggade anfallsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö får starta.
Hedvig Lindahl och Pia Sundhage på presskonferensen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Kvartsfinalen "kritisk punkt" för Sverige

Vinnaren får bronskänsla och chans att spela om något ännu bättre. För förloraren tar det roliga slut innan det knappt hunnit börja. Tuffare förutsättningar att bolla med än en kvartsfinal i EM får man leta efter.
Lotta Schelin vet vilken mentalitet som gäller i kvartsfinalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lotta Schelin: Älskar de här situationerna

Match nummer 16 med vinna eller försvinna i landslagströjan. Lotta Schelin har gjort utslagsmatcher förut. – Vi älskar de här situationerna som vi har sett förut, det är nu det börjar på allvar, säger hon.

Kvartsfinalklart i EM – gruppspelet i siffror

Österrike fullbordade överraskningen och vann sin grupp före Frankrike som fick kämpa för kvittering och avancemang. England och Spanien var de väntade lagen vidare i grupp D, även här var det spänning tills slutsignalen.
Lieke Martens ser fram emot att möta Sverige, i Doetinchem. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Kommer inte vara snäll på lördag

Hon gjorde det första målet för Nederländerna i ett VM-slutspel. EM på hemmaplan gör ännu större profiler av de orangea spelarna, med sin teknik och dribblingskonst är Lieke Martens en given stjärna inför kvartsfinalen mot Sverige.
Nilla Fischer vill spräcka hörn-nollan mot Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Nilla Fischer om hörnorna: Sätter vi en får vi större självförtroende

Tunga tillslag, lovvärda löpningar och spelare som nått högt i luften. En sak fattas dock i de svenska hörnplanen – målen.
Lilie Persson ger spelarna träningsfritt för en dag. "Vi ledare får jobba lite". FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lugn torsdag i svensklägret

Sverige skingrar tankarna och släpper på träningsintensiteten inför kvartsfinalen. Under onsdagen hade bara bänkspelarna fotbollspass och torsdagen var helt träningsfri. – Vi har varit igång i många dagar, det var planerat sedan tidigare att vi skulle vara lediga, säger Lilie Persson.
Pia Sundhage sköt över favoritskapet till Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage tar OS-bilder till hjälp under EM

Ett gruppspel med ingredienser av att Sverige släppt till chanser och blivit straffat, senare utslagsmatch mot värdnationen. Känns det igen? Pia Sundhage gör gärna OS-kopplingen för att trigga landslaget i och inför Nederländerna.
Lisa Dahlkvist med blicken inställd på Nederländerna och kvartsfinal. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lisa Dahlkvist laddar om för slutspel

Resultatet räckte för att ta Sverige vidare och därmed jämnt. Citaten från spelarna som analyserade och såg framåt under onsdagen fyllde rummet med orangea istället för svarta färger.