Charlotte Rohlin skadad när AIK tog poäng

Linköpings FC står fortfarande som obesegrad i årets upplaga av Damallsvenskan efter 0-0 mot jumbon AIK, som efter dagens resultat har spräckt poäng nollan i ligan. Glädje i AIK-lägret men hos hemmalaget var det lite dystrare, speciellt efter att storstjärnan Lotta Rohlin lämnade matchen skadad.
Nilla Fischer nere för räkning och det gällde även Linköpings FCs spel mot AIK. FOTO: Filip Oskarsson

Linköping visade direkt från avspark att man skulle komma att styra och ställa på Folkungavallen denna soliga eftermiddag. Redan efter drygt två minuters spel var man framme och oroade framför Susanne Nilsson i AIK-målet, som dessvärre bara ledde till en resultatlös hörna. LFC fortsatte emellertid att trycka på mot AIK:s försvar som gång på gång hade problem med att kontrollera Manon Melis och hennes snabba tempoväxlingar. Chanserna haglade för LFC i den första halvleken men precis som inledningen på säsongen så har hade man förtvivlat svårt att prestera i den sista tredjedelen inledningvis.
Efter 30 minuters spel får dock LFC de gyllene chansen när Nora Holstad Berge blir nedsparkad i AIK:s straffområde och en självklar straff utdömdes av domaren Linn Andersson. LFC:s Lollo Fors fick därmed chansen att ge hemmalaget ledningen från 11 meter, och dessutom två chanser då Andersson lät straffen slås om efter gruff utanför straffområdet, det hjälpte föga då Fors slog straffen i ribban.
LFC fortsatte att sätta press på AIK och ”nära mål” fick helt klart en ny benämning i slutet av den första halvleken när LFC:s Emma Lundh såg ut att spräcka målnollan, men AIK lyckades rädda bollen på mållinjen och ställningen 0-0 stod sig halvleken ut trots massiv LFC-dominans. AIK var dock inte helt ofarligt i den första halvleken med sina kontringar längs kanterna, främst mot Matilda Agné som lyckades sätta press på LFC vid ett par tillfällen. Det främsta orosmolnet för AIK var Elin Bragnum med sina löpningar på kanten.

"- Vi kan så mycket bättre än det här"
Inledningen av den andra halvleken bjöd på samma scenario som publiken, för dagen 523 personer, på Folkungavallen fick bevittna i den första halvleken, ett LFC som pressad eoch ett AIK som slog ifrån sig och spelade enormt mycket långbollar på chans. Flera av LFC:s stjärnor bjöds på gyllene lägen som Manon Melis och Lisa De Vanna, men återigen saknades det lilla extra i boxen i inledningen av den andra halvleken.
LFC hade i den andra halvleken flertalet heta chanser och mycket av det goda kantspelet tillkom efter att man bytt in Petra Larsson och Jonna Andersson för Lollo Fors och Lisa De Vanna, som utmanade AIK-försvaret hela tiden. I slutet av halvleken nickade Lotta Rohlin ihop med AIK:s Nazanin Vaseghpanah och sågs inte till mer i matchen, det återstår att se om huvudskadan är av det allvarligare slaget.
Resultatet 0-0 som matchen slutade var självklart som ett stort nederlag för Linköpings FC som förde allt i den här matchen. En av LFC:s bästa spelare i matchen, Emma Lundh, var bedrövad och besviken:
- Det är så dåligt. Vi är så mycket bättre än det här, vi är bättre än så här på träning, säger Emma Lundh som jobbade hårt ute på sin kant hela matchen.

Text: Toni Lappalainen

Rufus 2012-04-29 20:57

Man får en besk smak av déjà-vu i munnen. Ska fjolårets vårsäsong gå i repris? Ska en hel radda av oavgjorda matcher bli Linköpings förbannelse än en gång? Kanske borde ett par målfarliga anfallare införskaffas... (dåligt skämt). Har en känsla av att en frisk Linda Sällström skulle ha fixat 3-poängarn idag!

Johnte 2012-04-29 22:19

Hahaha Rufus du är dig likt.Man får bara hoppas att Charlotte R inte är allvarlig skadad, hon behövs i landslaget och i OS.Är lite bekymrad för Manon. Hon springer sönder motståndarnas försvar men lyckas inte måla på samma vis som hon gjorde i Malmö.Ändå har hon Nilla Fischer i samma lag, och hon borde, om någon , veta Manons
rörelseschema.Vi får väl se om det lossnar för den forna målskytte drottningen.
Men man kan väl knappast ge Linköping godkänt för de fyra första omgångarna. Även om man inte har förlorat ännu. Men tre oavgjorda matcher och bara en vinst (Tyresö) ser inte bra ut. Matchen mot AIK hade jag som veckans säkraste 1a.Kom nu inte dragande med att Linköping har nya spelare i laget som ska spelas in. Det har alla lag.

Toni 2012-04-29 22:34

Linköping var helt dominanta i den här matchen, men hade förtvivlat svårt i sista tredje delen.
Det som kanske kan anses aningen förvånade i den här matchen var att laget spelade betydligt mycket bättre efter att man plockade bort Lollo Fors och De Vanna och tog in Jonna Andersson och Petra Larsson, och petade in Emma Lundh centralt. Och rörande Melis, sp gör hon ju allt rätt men likt hela LFC är oerhört blek i avsluten.

Vändningen kommer att komma, men frågan är om den kommer efter de övriga topplagen dragit i från?

Johnte 2012-04-29 23:27

@ Toni. Det har väl ingen betydelse om ett lag dominera och spelar snyggt i matcher. Hur du än vrider och vänder på det så går ju fotboll ut på att vinna och därmed göra mål.
Om de så är med grisfotboll och tråkig fotboll så är det fortfarande målen som gäller.
Och som du själv säger.Melis är oerhört blek i avsluten.Jag utgår från att hon togs dit för att göra, just det som Linköping hade så svårt med i fjol, att göra mål.Ska man vara aspirant till att vinna Damallsvenskan 2012 så har man inte råd med att göra många fler sådana här matcher.Det håller inte, hur snyggt man än spelar och hur mycket än man dominerar.Ja,det återstår att se om någon vändning kommer. Första provet kommer redan i nästa omgång då man möter Vittsjö i Vittsjö.Det kommer att bli en rasande intressant match mot detta överraskningslag.

Rainer Fussgänger 2012-04-30 01:06

Det är verkligen konstig. Jag har inte sett LFC än i år, men efter värvningarna av Lisa DeVanna, Manon Melis och Emma Lundh trodde jag att detta skulle bli en helt annan offensiv i år. Jag var så godtrogen att jag även trodde att Linköping skulle kunna kompensera Linda Sällströms skada bättre än det finska landslaget. Men helt fel.

Tre mål på fyra matcher. endast AIK, Djurgården och Örebro har gjort färre. Obesegrat, men med en tendens att man har svårt att vinna matcher också. Igen.

Används Lisa De Vanna rätt på vänsterkanten?

Martin 2012-04-30 01:24

Får tyvärr känslan av att segern mot Tyresö kanske inte var så bra endå då den verkar ha fått laget att tro man är bättre än vad man är. 0-0 mot AIK är otroligt dåligt rentav uselt alldeles oavsett hur matchbilden såg ut.

Med de offensiva krafter man förfogar över så ska det inte vara möjligt att gå mållösa från en match mot damallsvenskans slagpåse men nu har man endå gjort det och då krävs det bättring från samtliga inblandade.

Lundgren sa redan efter bortamatchen mot Umeå att man inte gjorde 'skitjobbet' och gör man inte det så vinner man inga matcher. Enligt lokala blaskan ÖC såg LFC 'bekväma' ut under matchen vilket verkar som en korrekt analys av spelet att dömma.

Att Linda Sällströms olyckliga skada skapade oreda i truppen verkar även det tydligt men det ska endå inte användas som en ursäkt eller förklaring för att övriga spelare inte ger 100 % i varje match. Fokus nu måste vara att få alla att dra åt samma håll och sluta 'alibispela'. Målen kommer om man ger järnet i matcherna. Det visar om inte annat Vittsjös framfart så här långt och ska LFC ha något att hämta där krävs en rejäl uppryckning.

Ska man välja att se något positivt skulle det väl vara att inget lag stuckit ifrån än och att det 'bara' är 3 poäng upp men som sagt ska man nå dit så behöver allt förbättras.

damsupporter 2012-04-30 07:36

Det räcker ju inte att ha elva duktiga tjejer på plan - man måste ju ha ett LAG också ;-). Ett lag som samverkar och som har en mental styrka. Jag blev oerhört förvånad när LFC efter förra årets knappa insats återigen valde att satsa på individuell utveckling och inte lagsammanhållning och mental träning. Hade hoppast att det skulle bli bättre efter tränarbytet...

le méchant 2012-04-30 09:11

Martin,

En fråga till dig när det gäller LFC (har ingenting med helgens match att göra, men du har goda kunskaper om klubben): Är ÖC en god källa till kunskap när det gäller LFC/BK Kenty de år de spelade i näst högsta serien? Tacksam för dina kommentarer!

Rufus 2012-04-30 09:57

Du är en vis man, Johnte! Självklart ska det inte hänvisas till att elitspelare behöver månader på sig för att skolas in i laget. Christen Press damp ner i Göteborg efter flygresan från USA och började "leverera" omedelbart. Där har Torbjörn Nilsson & Co en tung guldklimp och ett segervapen att förvalta!

En LFC-spelare, strunt i vad hon heter, sade efter AIK-matchen: "men vi är ju så bra på träningarna..." Ja, tacka en viss potentat för det, då har man inga besvärliga motståndare att tampas med. :/

Bortamötet med Vittsjö kan bli antingen en vändpunkt uppåt, eller en total solförmörkelse för LFC. Till skillnad från AIK har ju Vittsjö Sofie Andersson i frontlinjen och hon gör också mål i varje match. På lördag behövs således en hundraprocentig Charlotte Rohlin på planen! Och ett bra spelande lag därtill.

Det spekuleras om Manon Melis självförtroende är på väg neråt just nu. Ja, det är i varje fall inte samma Melis som vi har sett i LdB FC Malmö under alla år. Inte ens det faktum att gamla klubbkompisen Nilla Fischer finns bakom henne tycks hjälpa. Fischer som i gårdagens match inte heller stod att känna igen. Alltför sen, alltför oskärpt och så stod hon på öronen ovanligt mycket. Detta kan dock förknippas med underlaget - Folkungavallens usla gräsmatta, en fårbeteshage, som tack och lov sjunger på sista versen... :)

Johnte 2012-04-30 13:08

Det är mycket som jag håller med om vad som sägs här. Ja, det är nog bara att konstatera att C.Press är en guldklimp i Göteborg och har en stor betydelse för Göteborgs spel.Detta visade man inte bara i matchen mot Örebro än det som presterades mot Vittsjö.Men visst Örebro måste nog anses som ett betydligt sämre lag än Vittsjö, just nu.Men ändå, kan jag tycka att C.Press har en stor betydelse för Göteborgs spel.
Men vad som dyker upp som en fråga i mitt huvud just nu,undrar om man våga ställa den utan bli nedslagen i skon....Det är frågan om hur Manon Melis trivs i Linköping ?
För är det något som Manon Melis borde kunna,så är det Damallsvenskan efter alla år
i LdB FC Malmö. Det borde bli en nytändning för henne att komma till ett nytt lag.Men det verkar inte så, så långt.Här kan jag ju jämföra med Anja Mittag som var på nedåtgående i Potsdam och ville ha något nytt. Hon har verkligen fått en nytändning i Malmö och har en stor betydelse för Malmös spel.Hon har spelintelligens som är enorm. Hittar både målet och sina lagkamrater.Så därför börjar jag undra hur Manon Melis trivs i Linköping.
Är det något i Linköpings spel som inte passar henne ? Ja,frågorna kan ställas. Hoppas ni inte slår ned mig i skorna nu. Kanske det är för tidigt ställda frågor.

Toni 2012-04-30 13:06

LdB-kommentarerna känns som att dem inte ens är värda att kommentera.
Och när det gäller Emma Lundhs kommentar så menar hon självklart inte att bara för att det funkar på träning att det per automatik ska fungera på match, hon menar snarare att det som man tränat på inte fungerade som det exempelvis gjorde mot Tyresö och Umeå.

Nu är jag rätt övertygad om att LFC kommer studsa tillbaka, det finns kvalité på alla positioner och det är en grundförutsättning för att lyckas. I går ägde man spelet 90 minuter och hade man varit lite mer effektiva i boxen så hade man självklart vunnit, men jag förstår tjusningen med att LdB-provokationerna, högst underhållande.

Johnte 2012-04-30 14:50

@ Toni. Om du menar med LdB provokationerna att jag skrev att Nilla Fischer om någon i Linköping borde känna till Manons rörelsemönster på plan så är det inte en provokation
utan ett faktum.Nu råkar det vara så att de har spelat tillsammans i LdB i många år.
Att ett lag dominerar i 90-minuter har ingen betydelse.För gör man inte mål så vinner man inte.Fotboll går ut på att man gör flest mål för att kunna vinna matchen.
Det känns lite som om det var en öm tå man trampade på här.Jag kan mycket väl kritisera mitt favoritlag LdB FC Malmö om det går dåligt för dom.Det vill säga att inte vinna matcher som de borde vinna.Det är dax att ta av skygglapparna nu.

Martin 2012-04-30 18:42

@Toni

Jag är själv LFC-supporter men menar att laget måste kritiseras när man står för en undermålig insats. 0-0 mot AIK som kommer hamna sist när serien summeras är inte godkänt och kan aldrig vara godkänt oavsett hur spelet sett ut.

LFC har egentligen enda sedan säsong 2 för laget, den säsong då man började storsatsa, haft en tendens att vika ner sig när man inte får spelet att fungera. Viljan och förmågan att kämpa ner motståndet om spelet går i baklås verkar inte riktigt finnas till 100 % hos varje spelare.

Det är ganska talande att det var först när Jonna Andersson och Petra Larsson kom in, alldeles för sent i 2:a halvlek, som man kunde skönja tendenser till vilja i laget. Vore jag LFC-ledare skulle jag överväga att göra förändringar i startelvan till nästa match samt balansera laget mer offensivt för att visa att man inte accepterar alibispel och att ingen spelare ska känna sig säker på sin plats.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.