Kristianstads första seger

Genom mål av Kosovare Asllani vann Kristianstads DFF dagens bortamatch mot Djurgården på Stockholms stadion. Matchen slutade 1-0 till gästerna som jublade som om de precis hade vunnit Svenska cupen eller något liknande.
Isländsk utmaning: Kristianstads Katrin Omarsdottir mot Djurgårdens målvakt Gudbjörg Gunnarsdottir som räddar. FOTO: Rainer Fussgänger.

Det var en solig vårdag på den anrika arenan. Enligt den officiella statistiken kom 482 åskådare, men Stadion är stor och publiken fördelade sig som vanligt på den ena långsidan. Det såg glest ut på läktaren trots att några Djurgården-fans försökte så gott de kunde att skapa stämning. Gästerna spelade för första gången i de limefärgade bortatröjorna.

Den första halvleken bjöd på ganska mycket fotboll på mittfältet och det dröjde ett bra tag innan Kristianstad hade mer boll och skapade sina första chanser. Det var sällan vänsterkanten och Johanna Rasmussen stod för farliga situationer, Djurgårdens Sofia Nilsson stod för en mycket stark insats och gjorde livet svårt för den danska landslagsanfallaren.

Däremot hände mer på mitten. Kosovare Asllani skapade en hel del farligheter, för det mesta var dock Gudbjörg Gunnarsdottir i Djurgårdens mål på sin vakt. Hon hade mycket att göra denna eftermiddag och det verkar vara en trend för den här säsongen med Djurgården damfotboll. Man skapar väldigt lite framåt och får för det mesta koncentrera sig på det defensiva spelet. Tankarna går faktiskt till fjolårets Hammarby som var i en liknande sits.

Det stod 0-0 i paus, men det kändes som om det bara var en tidsfråga innan Kristianstad skulle göra minst ett mål. I den 64:e matchminuten var det dags och att det var Kosovare Asllani som efter en fin framspelning placerade bollen förbi Gudbjörg Gunnarsdottir i hemmalagets mål hamnade säkert inte bara i matchstatistiken utan också i förbundskaptenen Thomas Dennerbys anteckningsblock.

Djurgården försökta resa sig, men i stort sett kontrollerade Kristianstad matchen till slut. Hur viktigt den här trepoängaren var såg man inte minst i slutminuterna där Kristianstad spelade på tid för att säkerställa vinsten.
Statistiken visar 18-4 skott på mål och 7-0 i hörnor för bortalaget.

Nästa vecka möter Djurgården ett sargat KIF Örebro på bortaplan och är nästan tvunget att ta poäng, men det känns som om laget saknar spelare på mittfältet samt ytterligare en anfallare för att kunna hota andra lag i serien.
Efter fyra omgångar ligger traditionsklubbarna AIK och Djurgården på bottenplatserna i Damallsvenskan och intrycket är att de mycket väl skulle kunna följa anrika Hammarby ner till Norrettan om man inte lyckas vända trenden. AIK tar emot Kristianstad nästa lördag.

damfotboll.com pratade med en väldig glad tränare Elisabet Gunnarsdottir:
- Det är en viss lättnad kan man säga. Vi hade katastrofmatch här ifjol. Men jag tycker att vi dominerade hela matchen, fram till slutet var det kanske lite för stressigt. Men vi var mycket bättre idag och förtjänade tre poäng helt enkelt. Vi kanske skulle ha gjort fler mål. Det var detta vi behövde, tre poäng, komma igång. Det kommer alltid lite press och panik när du spelar tre matcher utan att vinna. Vi har spelat bra hela säsongen även om vi bara hade en poäng. Att veta att vi kliver upp nu i tabellen, det är det vi behövde.

Text: Rainer Fussgänger

Johnte 2012-04-28 20:35

Grattis till Kristianstad DFF.Det var på tiden med en vinst . Jag har ju tippat er som 5a i Damallsvenskan, till slut. Nu ska ni bara ta en vinst mot AIK i nästa omgång,så kanske ni kan få lite flyt i spelet och vara med bland de fem till slut.
Djurgården kommer ju att få förstärkning i Jessica Landström när hon kommer dit
och det oavsett vad man tycker om Jessica,så tror jag att hon kommer att lyfta laget.
Jag är själv ingen större anhängare till Jessica Landström,men tror ändå att hon kommer att lyfta laget.

Lenn 2012-04-28 21:02

Ja GRATTIS KDFF till tre poäng och den vackra klädsen, oj oj !

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.