Marta gör tummen för Damallsvenskan

Marta är tillbaka i Sverige och snart gör hon åter entré på de damallsvenska arenorna. Första matchen blir hemma mot KIF Örebro. Under den damallsvenska upptaktsträffen var det, inte helt oväntat, den 26-åriga brasilianskan som ägde showen.
Marta gör tummen upp för Damallsvenskan. Foto: Anders Andersson

En aning motvilligt blev hon uppdragen på scen av Anna Brolin, konferencier för dagen. Väl uppe på podiet höll Marta show som bara hon kan. Marta och lagkamraten Seger plojade och skojade och när tränaren Stefan Fredriksson, med en skämtsam ton, sa att det inte är han som basar över laget utan laget som basar över honom nickade Marta instämmande.
Efter att Marta haft show på scenen fick vi en pratstund med den eftertraktade stjärnan och första frågan kändes mer eller mindre given. Är hon en artist även utanför planen eller är det en roll hon kliver in i?
- Det är som jag är, det är min person. Jag tycker om det lite grann, det blir lite roligt. Jag vill vara ödmjuk och vissa alla hur jag är. Men när jag behöver köra hårt och bli seriös då vet jag det också, så det här är Marta!

Under åren i USA har det inte skrivits och snackats så mycket om Marta här i Sverige. Även om det – inför varje säsong i damallsvenskan – har spekulerats mycket i om Marta skulle återvända till Sverige. Tidigare har hon inte gjort det och således har intresset runt Marta svalnat, men inte slocknat. Så hur har hon egentligen utvecklats i USA?
- Jag har utvecklats på massa sätt. Det var tre fina, och svåra, år i USA. Några saker var svåra, andra saker var jättekul. Jag har spelat tre år där i en liga som inte har som många lag som i Sverige. Här måste man vara bättre och bättre ivarje match så man utvecklas på massa sätt här i Damallsvenskan.

Marta är här inte bara för att spela fotboll och vinna SM-guld åt Tyresö. Hon förväntas också underhålla publiken och locka supportrar till arenorna runt om i landet. Hur är egentligen att bära sådana förväntningar på sina axlar?
- Jag har haft den situationen ganska länge i mitt liv. När jag var 16 spelade jag i A-landslaget och hade nummer 10 på tröjan. Just nu förväntar sig alla mer och mer och mer av Marta. Men jag ser det som positivt. Jag vill bli bättre och bättre och bättre.

Att Marta är en profil som syns och hörs kan inte ha undgått någon. Hon har blivit ett levande varumärke och förväntas alltid underhålla såväl publik som media. Publiken underhåller hon på planen, media och i slutänden läsare och tittare – damfotbollsfantaster, underhåller hon i intervjuer.
Efter tre år i USA är det svårt att inte undra hur det känns att vara tillbaka på svensk mark igen. Har Marta sprungit på några svårigheter? Och hur står det egentligen till med språkkunskaperna?
- Det är ingenting som är svårt. Jag var i USA i tre år men så ofta jag hade möjlighet var jag i Sverige och hälsade på mina kompisar, så jag har haft kontakt med Sverige nästan hela tiden och det var jättelätt att komma hit och spela igen eftersom jag kan prata lite mer svenska och känner massa andra.

Redan när Marta presenterades i Tyresö sa hon, med en klump i halsen och tårar i ögonen, att Sverige var hennes andra hemland. Att återvända till Sverige kändes som att komma hem. Vad menar huvudpersonen egentligen och hur viktigt är det kalla landet i norr för Marta?
- Min karriär internationellt började i Sverige. Jag har utvecklats i Sverige, som person och som spelare. Alla år som jag varit i Sverige, det känns som att Sverige är mitt andra hem. Alla visar för mig hur välkommen jag är, så det betyder jättemycket för mig – därför tycker jag att det är mitt andra hem.

När Marta för första gången kom till Sverige, i februari 2004, anlände hon till den norrländska vintern och fick en chock. Hon hade aldrig tidigare sett snö och kylan var ingenting som lockade henne. Nu kallar hon alltså det kalla landet i norr för sitt andra hemland, har hennes inställning till vädret förändrats?
-Nu är det inte så jättekallt, nu börjar det bli lite varmt och skönt. Det är ganska kallt jämfört med Brasilien. Men ibland har man lite panik där i Brasilien, det är för varmt så man saknar lite det svenska vädret. Men jag trivs bra i Tyresö. Det är inte så jättekallt som det var i Umeå och jag hoppas på bättre väder varje dag.

På tal om Umeå. Umeå IK är klubben där Marta inledde sin utlandskarriär. Med västerbottenslaget vann hon fyra SM-guld och blev den stjärna hon idag är. I år kommer hon att, för första gången, ställas mot den klubb som format henne och gjort henne till en av världens bästa fotbollsspelare.
- Det kommer bli väldigt speciellt. Jag har spelat där i fem år och känner mycket folk där. Jag känner nästan alla som spelar i Umeå och gamla spelare, folk som var på den tiden – det är klart det är mycket speciellt. Men mitt liv går vidare och nu spelar jag i ett annat lag och kommer göra allt för att vinna mot Umeå.

Med de orden avslutar jag och Marta vår pratstund. Och när vi står där, redo att ta bilder tillsammans och Marta börjar ploja, skämta och skratta inser jag att Marta är en av de bästa spelarna i världen men att hon, som Caroline Seger väljer att uttrycka det, står med båda fötterna på jorden. Och jag håller med Seger – vetskapen om det, om att framgångarna inte stigit henne åt huvudet– det gör henne till en ännu större fotbollsspelare.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.