Om fotboll, favoritskap och frisyrer

Den ena har nyligen återtagit sin landslagsplats efter skada, den andra har dragits med skador under karriären men är nu inne i ett makalöst floow och borde enligt den första få chansen att visa vad hon går för i den blågula dräkten. Vi slog oss ned för att prata fotboll, favoritskap och frisyrer med göteborgsspelarna Stina Segerström och Lisa Ek.
Lisa Ek och Stina Segerström i lättsam intervju. Foto: Anders Andersson

– Det känns riktigt bra, jag tycker att vi har något riktigt bra på gång som har glimtat till flera gånger men det är inte så att man vet exakt hur det kommer se ut i premiären, säger Stina Segerström om premiären mot Djurgården.

Kopparbergs/Göteborg är redan inne i matchtempot. Efter Champions Leaguematcherna mot Arsenal och Supercupfinalen i Malmö har de redan testats på allvar och sluppit en del av försäsongen där matcherna inte betyder något. Det torde göra laget bättre förberett i år än tidigare. För fjolårssäsongens inledning (laget gjorde mål först i fjärde omgången och tog endast 1 poäng på de tre första matcherna) kan inte upprepas om laget ska ha någon chans att blanda sig i toppstriden.
– Det är det som är planen, vi är ju redan igång nu! Utbrister Segerström när fjolåret kommer på tal.

Hon får medhåll av kamraten Ek som lite trött svara:
– Nu har vi förlorat de matcher vi ska förlora…
– Jag såg en tabell som de gjort med de fyra topplagen från förra året, bara inbördes resultat – och den vann vi. Då blir känslan från förra året att vi förlorade ju inte guldet mot Malmö eller Tyresö eller Umeå, utan vi förlorade mot Djurgården borta och vi förlorade mot Kristianstad. Det var de matcherna som blev avgörande, säger Stina och forsätter sedan:
– Och jag kan tycka att det är ett krav vi kan ha på laget i år – att höja lägstanivån. Vi kommer inte ha råd med de matcherna. Alla lag, de 3,4,5 som är med och slåss om guldet kommer att plocka poäng från varandra. Säg att vi får stryk mot Tyresö – det kanske inte är i den matchen det avgörs. Det är viktigt att få en bra start.

Apropå starten i damallsvenskan. Lisa Ek har gjort det till en vana att byta frisyrer och hårfärger oftare än jag byter snus. Nu undrar vi hur frisyren kommer att se ut på tisdag när Djurgården kommer på besök till Valhalla IP. Stina Segerström nämner att det hade varit rolig att permanenta Ekens hår, Lisa håller med men vill i nästa sekund flytta fokus till Stina som även hon vågat sig på att slänga in en röd rand i håret.
– Folk tror ju att jag har något val när det gäller frisyren, men egentligen kommer det ju från ledningen som önskar nya frisyrer – för att marknadsföra laget. Eftersom vi inte kan köpa in Marta så får vi ju förändra de spelare vi har så mycket som möjligt. Det är för att förvilla folk och få dem att tro att vi fått fler nya spelare än vi har. Ja, jag får ju betalt för varje ny frisyr, säger Ek i en skämtsam ton och det märks att Segerström och Ek trivs tillsammans. Äntligen får de chansen att spela tillsammans igen också. Förra året slet Segerström, som bekant av sin hälsena och missade stora delar av fotbollsåret 2011. Året innan var det Ek som gick skadad. Nu är de båda två hela, friska och redo för årets upplaga av damallsvenskan. Lisa Ek är dessutom inne i en fantastisk form och har gjort mål som aldrig förr. Senast hon gick mållös av plan var i hemmamatchen mot Arsenal, när det hände innan dess vet nog ingen. I supercupfinalen, som jag missade, gjorde hon tydligen ett ”årets mål” enligt Segerström som också beordrar mig, och alla andra som ännu inte sett det, att titta upp det på nätet.

Segerström är tillbaka i landslaget efter fjolårets skada. Och nu höjs röster för att även Lisa Ek borde få chansen i blågult.
– Jag tycker att vi borde få se henne nu. Ek och Almgren var våra i särklass bästa spelare hela förra säsongen. De plockade med Marie Hammarström förra året. Jag tror inte att det är så långt bort faktiskt, säger Segerström och Ek själv bekräftar att hon drömmer om att någon gång få spela i landslaget.
– Det är min dröm, tillsammans med att bli proffs. Men nu är det OS-år, det är inte ett år där de kommer testa lite spelare som fyller 30. Om jag ska kunna få en chans är det väl först i oktober, november kanske och då ska man ha gjort en överdjävligt bra säsong. Jag kommer alltid hålla fast vid drömmen, det är den som driver mig. Men samtidigt vill jag inte lägga någon fokus på det för att det viktiga är det jag presterar. Och om jag kan ha drömmen i bakhuvudet, då är jag nöjd.

Nu kommer vi åter till frågan; hur bra är egentligen Kopparbergs/Göteborg ala 2012? Laget har bland annat tappat landslagsspelarna Linda Sembrant och Lisa Dalhlkvist. In i laget har istället Ingrid Wells och Kristen Press kommit.
– Det känns lite roligt också, att det inte är så att vi vet exakt vad som är vår topp potential. De kanske är lite högre till och med än förra året, det är lite osäkert. Jag tror att vi har potential att bli ännu bättre än förra året. Men det är just det där, små bitar som ska falla på plats. Vi kanske inte är där just nu. Det kanske faller på plats redan första matchen eller så dröjer det 3-4 matcher eller så faller det aldrig på plats, det är så himla svårt att veta innan. Vi har potential att bli riktigt riktigt bra, säger Ek och sedan tar Segerström över i filosoferandet:
– Att tro, det måste man göra på sitt eget lag. Jag tror på oss, jag tror att vi har potential att vinna. Sen, man kan vara logisk och titta på pappret. Det beror ju inte bara på oss utan det beror ju på hur de andra lagen får ihop det och vilket lag som lyckas hålla en jämn och hög nivå. Jag tror stenhårt på oss.

Men få tror på Göteborg. Under upptaktsträffen tror endast 6% att laget från Götet vinner SM-guld 2012. Tyresö har tio gånger så många röster.
– Det är inte så att jag bryr mig för att vi inte är tippade i toppen. Man ser redan på Tyresöspelarna att de är trötta på att höra det. Det blir nästan så att de får snacka ner sig själva. Det känns ju mer boostat att snacka upp sig själva än att stå där och prata ”ja, men vi måste ju ändå få ihop det och att” säger Segerström och Ek hakar på:
– Det blir en mycket mer positiv känsla, vi får snacka upp oss själva. Det är skönt, vi kör på det.
Så vi kör på det. Under 2012 ska Ek och Segerström äntligen få lira boll tillsammans igen, Ek ska fortsätta producera framåt och byta frisyr så ofta hon kan. Och om Segerström får bestämma permanentar hon snart Ekens hår, kanske i samband med en landslagssamling.

GambitSWE 2012-04-10 14:45

Ek är en riktig skön spelare, inte konstigt att hon är domarnas förstahandsval, aldrig en sur min från henne....

Johnte 2012-04-10 19:19

Kan hålla med Segerströms önskan att Lisa Ek borde prövas i landslaget.Såg henne live i Supercupen mot Ldb FC Malmö.Jag tyckte att Ek och Press var de bästa i Göteborg. Men Göteborgs försvar var det lite mer frågetecken kring.Sådana rena amatörmisstag får man inte göra.

Rufus 2012-04-10 21:07

Enormt duktiga tjejer, Lisa och Stina! Alva vill gå på djupet och gör som alltid en bra och annorlunda intervju med, i detta fall, Göteborgs stjärnor. Men sedan undrar man - med tanke på bakgrunden i bilden - om det är ett omen som antyder i vilken klubb Ek och Segerström kan hamna en kommande säsong. Tja...backarna Rohlin och Segerström är ju ingen dålig kombination i landslaget!

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.