Om fotboll, favoritskap och frisyrer

Den ena har nyligen återtagit sin landslagsplats efter skada, den andra har dragits med skador under karriären men är nu inne i ett makalöst floow och borde enligt den första få chansen att visa vad hon går för i den blågula dräkten. Vi slog oss ned för att prata fotboll, favoritskap och frisyrer med göteborgsspelarna Stina Segerström och Lisa Ek.
Lisa Ek och Stina Segerström i lättsam intervju. Foto: Anders Andersson

– Det känns riktigt bra, jag tycker att vi har något riktigt bra på gång som har glimtat till flera gånger men det är inte så att man vet exakt hur det kommer se ut i premiären, säger Stina Segerström om premiären mot Djurgården.

Kopparbergs/Göteborg är redan inne i matchtempot. Efter Champions Leaguematcherna mot Arsenal och Supercupfinalen i Malmö har de redan testats på allvar och sluppit en del av försäsongen där matcherna inte betyder något. Det torde göra laget bättre förberett i år än tidigare. För fjolårssäsongens inledning (laget gjorde mål först i fjärde omgången och tog endast 1 poäng på de tre första matcherna) kan inte upprepas om laget ska ha någon chans att blanda sig i toppstriden.
– Det är det som är planen, vi är ju redan igång nu! Utbrister Segerström när fjolåret kommer på tal.

Hon får medhåll av kamraten Ek som lite trött svara:
– Nu har vi förlorat de matcher vi ska förlora…
– Jag såg en tabell som de gjort med de fyra topplagen från förra året, bara inbördes resultat – och den vann vi. Då blir känslan från förra året att vi förlorade ju inte guldet mot Malmö eller Tyresö eller Umeå, utan vi förlorade mot Djurgården borta och vi förlorade mot Kristianstad. Det var de matcherna som blev avgörande, säger Stina och forsätter sedan:
– Och jag kan tycka att det är ett krav vi kan ha på laget i år – att höja lägstanivån. Vi kommer inte ha råd med de matcherna. Alla lag, de 3,4,5 som är med och slåss om guldet kommer att plocka poäng från varandra. Säg att vi får stryk mot Tyresö – det kanske inte är i den matchen det avgörs. Det är viktigt att få en bra start.

Apropå starten i damallsvenskan. Lisa Ek har gjort det till en vana att byta frisyrer och hårfärger oftare än jag byter snus. Nu undrar vi hur frisyren kommer att se ut på tisdag när Djurgården kommer på besök till Valhalla IP. Stina Segerström nämner att det hade varit rolig att permanenta Ekens hår, Lisa håller med men vill i nästa sekund flytta fokus till Stina som även hon vågat sig på att slänga in en röd rand i håret.
– Folk tror ju att jag har något val när det gäller frisyren, men egentligen kommer det ju från ledningen som önskar nya frisyrer – för att marknadsföra laget. Eftersom vi inte kan köpa in Marta så får vi ju förändra de spelare vi har så mycket som möjligt. Det är för att förvilla folk och få dem att tro att vi fått fler nya spelare än vi har. Ja, jag får ju betalt för varje ny frisyr, säger Ek i en skämtsam ton och det märks att Segerström och Ek trivs tillsammans. Äntligen får de chansen att spela tillsammans igen också. Förra året slet Segerström, som bekant av sin hälsena och missade stora delar av fotbollsåret 2011. Året innan var det Ek som gick skadad. Nu är de båda två hela, friska och redo för årets upplaga av damallsvenskan. Lisa Ek är dessutom inne i en fantastisk form och har gjort mål som aldrig förr. Senast hon gick mållös av plan var i hemmamatchen mot Arsenal, när det hände innan dess vet nog ingen. I supercupfinalen, som jag missade, gjorde hon tydligen ett ”årets mål” enligt Segerström som också beordrar mig, och alla andra som ännu inte sett det, att titta upp det på nätet.

Segerström är tillbaka i landslaget efter fjolårets skada. Och nu höjs röster för att även Lisa Ek borde få chansen i blågult.
– Jag tycker att vi borde få se henne nu. Ek och Almgren var våra i särklass bästa spelare hela förra säsongen. De plockade med Marie Hammarström förra året. Jag tror inte att det är så långt bort faktiskt, säger Segerström och Ek själv bekräftar att hon drömmer om att någon gång få spela i landslaget.
– Det är min dröm, tillsammans med att bli proffs. Men nu är det OS-år, det är inte ett år där de kommer testa lite spelare som fyller 30. Om jag ska kunna få en chans är det väl först i oktober, november kanske och då ska man ha gjort en överdjävligt bra säsong. Jag kommer alltid hålla fast vid drömmen, det är den som driver mig. Men samtidigt vill jag inte lägga någon fokus på det för att det viktiga är det jag presterar. Och om jag kan ha drömmen i bakhuvudet, då är jag nöjd.

Nu kommer vi åter till frågan; hur bra är egentligen Kopparbergs/Göteborg ala 2012? Laget har bland annat tappat landslagsspelarna Linda Sembrant och Lisa Dalhlkvist. In i laget har istället Ingrid Wells och Kristen Press kommit.
– Det känns lite roligt också, att det inte är så att vi vet exakt vad som är vår topp potential. De kanske är lite högre till och med än förra året, det är lite osäkert. Jag tror att vi har potential att bli ännu bättre än förra året. Men det är just det där, små bitar som ska falla på plats. Vi kanske inte är där just nu. Det kanske faller på plats redan första matchen eller så dröjer det 3-4 matcher eller så faller det aldrig på plats, det är så himla svårt att veta innan. Vi har potential att bli riktigt riktigt bra, säger Ek och sedan tar Segerström över i filosoferandet:
– Att tro, det måste man göra på sitt eget lag. Jag tror på oss, jag tror att vi har potential att vinna. Sen, man kan vara logisk och titta på pappret. Det beror ju inte bara på oss utan det beror ju på hur de andra lagen får ihop det och vilket lag som lyckas hålla en jämn och hög nivå. Jag tror stenhårt på oss.

Men få tror på Göteborg. Under upptaktsträffen tror endast 6% att laget från Götet vinner SM-guld 2012. Tyresö har tio gånger så många röster.
– Det är inte så att jag bryr mig för att vi inte är tippade i toppen. Man ser redan på Tyresöspelarna att de är trötta på att höra det. Det blir nästan så att de får snacka ner sig själva. Det känns ju mer boostat att snacka upp sig själva än att stå där och prata ”ja, men vi måste ju ändå få ihop det och att” säger Segerström och Ek hakar på:
– Det blir en mycket mer positiv känsla, vi får snacka upp oss själva. Det är skönt, vi kör på det.
Så vi kör på det. Under 2012 ska Ek och Segerström äntligen få lira boll tillsammans igen, Ek ska fortsätta producera framåt och byta frisyr så ofta hon kan. Och om Segerström får bestämma permanentar hon snart Ekens hår, kanske i samband med en landslagssamling.

GambitSWE 2012-04-10 14:45

Ek är en riktig skön spelare, inte konstigt att hon är domarnas förstahandsval, aldrig en sur min från henne....

Johnte 2012-04-10 19:19

Kan hålla med Segerströms önskan att Lisa Ek borde prövas i landslaget.Såg henne live i Supercupen mot Ldb FC Malmö.Jag tyckte att Ek och Press var de bästa i Göteborg. Men Göteborgs försvar var det lite mer frågetecken kring.Sådana rena amatörmisstag får man inte göra.

Rufus 2012-04-10 21:07

Enormt duktiga tjejer, Lisa och Stina! Alva vill gå på djupet och gör som alltid en bra och annorlunda intervju med, i detta fall, Göteborgs stjärnor. Men sedan undrar man - med tanke på bakgrunden i bilden - om det är ett omen som antyder i vilken klubb Ek och Segerström kan hamna en kommande säsong. Tja...backarna Rohlin och Segerström är ju ingen dålig kombination i landslaget!

Katrine Veje sprang förtjänstfullt på vänsterkanten när Danmark gick till kvartsfinal. FOTO: Florian Ertl/Gepa/Bildbyrån.

Katrine Veje: Har bra grepp på svenskarna

Danmark bokade en biljett till kvartsfinal och får vänta fem dagar på att få ut sin energi igen i EM. Redan tisdag kväll blir motståndet klart, Tyskland eller Sverige är de givna huvudalternativen.

Ada Hegerberg: Måste komma fram till vad som ska göras bättre

Noll poäng och fruktlösa försök i målskyttet. Norges EM var en besvikelse för alla inblandade, från de nya talangerna till de som håller till i europeiska toppklubbar.

EM grupp A: Nederländerna och Norge vidare

Nederländerna fick återigen motståndaren över sig i andra halvlek, fann svar på tal och avfärdade Belgien. Den belgiska jakten var dock påfrestande för Danmark som trots tidig ledning fick kasta nervösa blickar på en annan arena innan andraplatsen var klar.
Lotta Schelin på presskonferensen dagen före match.

Lotta Schelin: Italien kommer visa vad de går för

Italiens långsamma innerbackar tryckte Thomas Dennerby på inför det samlade svenska mediauppbådet i söndags. Lotta Schelin i djupled har potential att utnyttja de bristerna men gick knappast all in på de nämnda ytorna i sitt snack på presskonferensen.
Thomas Dennerby har kollat in Italien inför tisdagsmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Italienskt avsked med svårtippad elva

Den svenska bevakaren Tomas Dennerby har ett klurigt jobb att förutse Italiens startelva. Den sista gruppspelsmotståndaren har en värre uppgift – att få ihop spelet med en skadedrabbad trupp och mönstra energi för ett acceptabelt uttåg.

EM grupp D: England mot kvartsfinal med taktisk triumf

England var mer effektivt och vann det bitvis avslagna toppmötet mot Spanien med 2-0. Spanien passade till höger och vänster, letade efter luckor som aldrig kom och ett ramstarkt försvar visade sig mästra skicklig teknik men obefintlig finess.
Jessica Samuelsson ser en del av Italien innan tisdagsmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Jessica Samuelsson: Gillar att kolla på matcher själv

Med bevakarnas ögon och belysande videoklipp får landslaget matnyttiga bitar att ta till sig kring kommande motståndare. Vissa vill ha mer än ledarnas ord och taktiska tankar.
Stina Blackstenius igång på söndagsträningen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Stina Blackstenius håller igen efter obehagliga smällen

Inför turneringen var hon Frankrikeproffs och främst inhoppare i landslaget. Efter rykten om Linköpingsflytt står Stina Blackstenius fast vid att det blir Montpellier också till hösten. Med blågult har hon nått startplats i EM.
Ramona Bachmann och Sara Björk Gunnarsdottir i duell, Bachmann och Schweiz drog längsta strået. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Ramona Bachmann dubbel målskytt: "beredda att kämpa för varandra"

Två Sverige-bekanta spelare hade huvudroller i ödesmatchen mellan Island och Schweiz. Lagkaptenen Sara Björk Gunnarsdottir försökte förgäves driva på sitt ölag, virtuosen Ramona Bachmann var inblandad i båda målen i vändningen.

EM grupp C: Schweiz spräckte EM-nollan, ny poäng för Österrike

VM-debuten var i princip platt fall för Schweiz. Drygt en match in i lagets första EM såg det också dystert ut. Då kom en liten vändning, 2-1 mot Island. Österrike fortsätter överraska och snodde en poäng av Frankrike, 1-1 i en välspelad match.
Caroline Seger såg positiva anfallstendenser mot Ryssland. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Vilodag efter första segern

Fyra dagar mellan maxinsatserna tillåter lugn och bättre återhämtning emellanåt. Sverige fick en lugn lördag i gymmet och i poolen, efter inte bara en utan två påfrestande matcher att bearbeta.
Pauline Hammarlund fick göra 17 minuter mot Ryssland, FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pauline Hammarlund med inhopp i "svårt läge"

Efter två matcher har Pia Sundhage valt att använda två tredjedelar av truppen i spel. Pauline Hammarlund blev spelare nummer 16 att komma in i EM, offensivspelaren blev närmast inslängd mot Ryssland.

Stina Blackstenius på bättringsvägen: ”Väldigt god chans att hon kan spela”

Stina Blackstenius gjorde ett starkt intryck med kraftfulla forceringar och framförallt ett mål när hon fick chansen från start mot Ryssland. Huvudskadan som fick henne att kliva av matchen är under kontroll enligt landslagets medicinska team.

Lotta Schelin slog svenskt EM-rekord

Två mål av forwards var förlösande på sitt sätt. Lotta Schelins nätkänning hade dessutom en högre mening. Hennes sjunde EM-mål – nu är rekordhållaren också Sveriges bästa spelare i det avseendet.
Magdalena Eriksson och Olivia Schough jublar högst efter 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Magdalena Erikssons fot drev igång målskyttet

Magdalena Erikssons fredagskväll i Deventer hann knappt börja innan hon fick bruka sin vänsterfot. Frisparkar, inlägg och hörnor, mycket med samma, sylvassa precision kom från försvararens mängdtränade anfallsvapen.
Mål efter 51 minuter - 20 minuter senare var Stina Blackstenius utbytt och på väg ut från arenan. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Stina Blackstenius – under observation efter smäll mot huvudet

Sveriges 2-0-skytt Stina Blackstenius fick inte glädjas hela vägen åt sitt mål. När hon nickade ihop i en duell och senare utgick dök farhågorna om hjärnskakning upp. De första signalerna var försiktigt positiva men avvaktande om skadan.
Lotta Schelin gjorde det första svenska målet mot Ryssland - och i EM. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Sverige slog tillbaka mot Ryssland

Efter flera uddamålssegrar i formraden slog Sverige Ryssland med 2-0, gick om och även upp i topp av tabellen. Ett stort steg mot kvartsfinal, sista omgången blir ett slag mellan tre lag där Sverige har fördelen av att möta redan avhakade Italien.

Stina Blackstenius och Magdalena Eriksson in mot Ryssland

Sverige avstår den extra offensiva formationen som märkts av under de senaste dagarnas träningar. Lotta Schelin får dock en ny anfallspartner från start och Magdalena Eriksson går igång som vänsterback.
Magdalena Eriksson lämnar inget åt slumpen från hörnflaggan. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Hörnläggare nummer ett mot EM-debut

Övning ger färdighet, sedan början av förra året har Magdalena Eriksson hängett sig åt att lägga en spetskvalitet till sin breda repertoar som back. Mot Ryssland lär hon av allt att döma pröva sina inåtskruvade hörnor med pålitligt tillslag.

EM grupp A: Norge illa ute efter ny förlust, räddade av Nederländerna

Norge släppte först in ett misstänkt offsidemål, sedan ett till mot Belgien och behöver räkna hem många resultat för att ens ha chansen att avancera. Nederländernas seger över Danmark var nödvändig och tog hemmanationen ännu närmare kvartsfinal.

Ryssland i bättre sommarslag än vårform

Ryssland gjorde inte mycket för att lyfta på förlåten inför mötet med Sverige. Det står emellertid klart att det handlar om en spelargrupp med bättre självförtroende än tidigare. – Italien var en viktig match för oss, vi gjorde vårt bästa och vi vann, sade förbundskapten Jelena Fomina.
Nilla Fischer var enda svenska spelare som beträdde gräset på De Adelaarshorst i Deventer. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Ovanlig uppladdning men självklart segermål

Hur många mål ska Sverige sträva efter mot Ryssland? Den allmänna idealbilden borde vara så många som möjligt, Pia Sundhage tänkte till när uppsnacket inför fredagsmatchen tangerade islossning och önskan om målfest.
Linda Sembrant och Nilla Fischer vill dominera i luftrummet mot Ryssland. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Linda Sembrant vill vara hundra på hörnorna

Linda Sembrant och Nilla Fischer höll ihop försvaret i EM-premiären. Till nästa uppgift tillkommer styrkan i huvudspelet och inte minst kvaliteten på hörnorna som faktorer att förvalta för båda bitarna i mittlåset.

EM grupp D: Portugal munsbit för Spanien, urladdning av England

Spanien var långt bättre än grannen Portugal i det iberiska derbyt, två mål redan i första halvlek och förblir laget en toppkandidat utan att imponera på allvar. England hade målkalas mot Skottland och glänste desto mer med 6-0.
Sveriges Rysslandsbevakare varnar för motståndare med segervittring. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Jörgen Petersson: Ryssland nådde max mot Italien

Ryssland skrällde till och slog Italien. En stark premiär av Sveriges nästa motståndare, spionen Jörgen Petersson reagerade utan att höja på ögonbrynen.