Om fotboll, favoritskap och frisyrer

Den ena har nyligen återtagit sin landslagsplats efter skada, den andra har dragits med skador under karriären men är nu inne i ett makalöst floow och borde enligt den första få chansen att visa vad hon går för i den blågula dräkten. Vi slog oss ned för att prata fotboll, favoritskap och frisyrer med göteborgsspelarna Stina Segerström och Lisa Ek.
Lisa Ek och Stina Segerström i lättsam intervju. Foto: Anders Andersson

– Det känns riktigt bra, jag tycker att vi har något riktigt bra på gång som har glimtat till flera gånger men det är inte så att man vet exakt hur det kommer se ut i premiären, säger Stina Segerström om premiären mot Djurgården.

Kopparbergs/Göteborg är redan inne i matchtempot. Efter Champions Leaguematcherna mot Arsenal och Supercupfinalen i Malmö har de redan testats på allvar och sluppit en del av försäsongen där matcherna inte betyder något. Det torde göra laget bättre förberett i år än tidigare. För fjolårssäsongens inledning (laget gjorde mål först i fjärde omgången och tog endast 1 poäng på de tre första matcherna) kan inte upprepas om laget ska ha någon chans att blanda sig i toppstriden.
– Det är det som är planen, vi är ju redan igång nu! Utbrister Segerström när fjolåret kommer på tal.

Hon får medhåll av kamraten Ek som lite trött svara:
– Nu har vi förlorat de matcher vi ska förlora…
– Jag såg en tabell som de gjort med de fyra topplagen från förra året, bara inbördes resultat – och den vann vi. Då blir känslan från förra året att vi förlorade ju inte guldet mot Malmö eller Tyresö eller Umeå, utan vi förlorade mot Djurgården borta och vi förlorade mot Kristianstad. Det var de matcherna som blev avgörande, säger Stina och forsätter sedan:
– Och jag kan tycka att det är ett krav vi kan ha på laget i år – att höja lägstanivån. Vi kommer inte ha råd med de matcherna. Alla lag, de 3,4,5 som är med och slåss om guldet kommer att plocka poäng från varandra. Säg att vi får stryk mot Tyresö – det kanske inte är i den matchen det avgörs. Det är viktigt att få en bra start.

Apropå starten i damallsvenskan. Lisa Ek har gjort det till en vana att byta frisyrer och hårfärger oftare än jag byter snus. Nu undrar vi hur frisyren kommer att se ut på tisdag när Djurgården kommer på besök till Valhalla IP. Stina Segerström nämner att det hade varit rolig att permanenta Ekens hår, Lisa håller med men vill i nästa sekund flytta fokus till Stina som även hon vågat sig på att slänga in en röd rand i håret.
– Folk tror ju att jag har något val när det gäller frisyren, men egentligen kommer det ju från ledningen som önskar nya frisyrer – för att marknadsföra laget. Eftersom vi inte kan köpa in Marta så får vi ju förändra de spelare vi har så mycket som möjligt. Det är för att förvilla folk och få dem att tro att vi fått fler nya spelare än vi har. Ja, jag får ju betalt för varje ny frisyr, säger Ek i en skämtsam ton och det märks att Segerström och Ek trivs tillsammans. Äntligen får de chansen att spela tillsammans igen också. Förra året slet Segerström, som bekant av sin hälsena och missade stora delar av fotbollsåret 2011. Året innan var det Ek som gick skadad. Nu är de båda två hela, friska och redo för årets upplaga av damallsvenskan. Lisa Ek är dessutom inne i en fantastisk form och har gjort mål som aldrig förr. Senast hon gick mållös av plan var i hemmamatchen mot Arsenal, när det hände innan dess vet nog ingen. I supercupfinalen, som jag missade, gjorde hon tydligen ett ”årets mål” enligt Segerström som också beordrar mig, och alla andra som ännu inte sett det, att titta upp det på nätet.

Segerström är tillbaka i landslaget efter fjolårets skada. Och nu höjs röster för att även Lisa Ek borde få chansen i blågult.
– Jag tycker att vi borde få se henne nu. Ek och Almgren var våra i särklass bästa spelare hela förra säsongen. De plockade med Marie Hammarström förra året. Jag tror inte att det är så långt bort faktiskt, säger Segerström och Ek själv bekräftar att hon drömmer om att någon gång få spela i landslaget.
– Det är min dröm, tillsammans med att bli proffs. Men nu är det OS-år, det är inte ett år där de kommer testa lite spelare som fyller 30. Om jag ska kunna få en chans är det väl först i oktober, november kanske och då ska man ha gjort en överdjävligt bra säsong. Jag kommer alltid hålla fast vid drömmen, det är den som driver mig. Men samtidigt vill jag inte lägga någon fokus på det för att det viktiga är det jag presterar. Och om jag kan ha drömmen i bakhuvudet, då är jag nöjd.

Nu kommer vi åter till frågan; hur bra är egentligen Kopparbergs/Göteborg ala 2012? Laget har bland annat tappat landslagsspelarna Linda Sembrant och Lisa Dalhlkvist. In i laget har istället Ingrid Wells och Kristen Press kommit.
– Det känns lite roligt också, att det inte är så att vi vet exakt vad som är vår topp potential. De kanske är lite högre till och med än förra året, det är lite osäkert. Jag tror att vi har potential att bli ännu bättre än förra året. Men det är just det där, små bitar som ska falla på plats. Vi kanske inte är där just nu. Det kanske faller på plats redan första matchen eller så dröjer det 3-4 matcher eller så faller det aldrig på plats, det är så himla svårt att veta innan. Vi har potential att bli riktigt riktigt bra, säger Ek och sedan tar Segerström över i filosoferandet:
– Att tro, det måste man göra på sitt eget lag. Jag tror på oss, jag tror att vi har potential att vinna. Sen, man kan vara logisk och titta på pappret. Det beror ju inte bara på oss utan det beror ju på hur de andra lagen får ihop det och vilket lag som lyckas hålla en jämn och hög nivå. Jag tror stenhårt på oss.

Men få tror på Göteborg. Under upptaktsträffen tror endast 6% att laget från Götet vinner SM-guld 2012. Tyresö har tio gånger så många röster.
– Det är inte så att jag bryr mig för att vi inte är tippade i toppen. Man ser redan på Tyresöspelarna att de är trötta på att höra det. Det blir nästan så att de får snacka ner sig själva. Det känns ju mer boostat att snacka upp sig själva än att stå där och prata ”ja, men vi måste ju ändå få ihop det och att” säger Segerström och Ek hakar på:
– Det blir en mycket mer positiv känsla, vi får snacka upp oss själva. Det är skönt, vi kör på det.
Så vi kör på det. Under 2012 ska Ek och Segerström äntligen få lira boll tillsammans igen, Ek ska fortsätta producera framåt och byta frisyr så ofta hon kan. Och om Segerström får bestämma permanentar hon snart Ekens hår, kanske i samband med en landslagssamling.

GambitSWE 2012-04-10 14:45

Ek är en riktig skön spelare, inte konstigt att hon är domarnas förstahandsval, aldrig en sur min från henne....

Johnte 2012-04-10 19:19

Kan hålla med Segerströms önskan att Lisa Ek borde prövas i landslaget.Såg henne live i Supercupen mot Ldb FC Malmö.Jag tyckte att Ek och Press var de bästa i Göteborg. Men Göteborgs försvar var det lite mer frågetecken kring.Sådana rena amatörmisstag får man inte göra.

Rufus 2012-04-10 21:07

Enormt duktiga tjejer, Lisa och Stina! Alva vill gå på djupet och gör som alltid en bra och annorlunda intervju med, i detta fall, Göteborgs stjärnor. Men sedan undrar man - med tanke på bakgrunden i bilden - om det är ett omen som antyder i vilken klubb Ek och Segerström kan hamna en kommande säsong. Tja...backarna Rohlin och Segerström är ju ingen dålig kombination i landslaget!

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.