Omgång 2

Det svänger i inledningen av Norrettan där två lag, Sunnanå SK och Rågsveds IF går upp i delad serieledning och har i inledningen av serien dessutom spikat igen bakåt vilket ger dem 7-0 i målskillnad på två matcher. Största suckarna av lättnad lär ha kommit för Vasalund efter bortasegern mot Assi samt för Hammarby som lyckades knipa tre pinnar mot Umeå Södra på hemmaplan.

Ja, att Sunnanå skulle stoltsera med sex poäng efter två omgångar är ingen skräll i sig. Laget har stabilitet och en organisation i och runt laget som bara ska ge en topplacering i Norrettan. Man tränar som om man vore i Damallsvenskan och man har också en intressant mix av klasspelare, ambitiösa talanger och hårt arbetande individer med stort laghjärta. Glädjande för undertecknad är att fjolårets kapten i Själevads IK, Sara Nordin, fått äran att överta kaptensbindeln redan i sin debutsäsong för Skellefteå-klubben. Stort, Sara och oj vad stolt jag är, du kommer bära bindeln med både armmuskler och bravur!
Mot Bollstanäs, vilket ni läst i utförlig artikel här på hemsidan, gjorde man egentligen allt utom att vara speciellt effektiva. 4-0 (1-0) mot Bollstanäs SK inger dock respekt och utan en storspelande Pernilla Ebberyd i BSK-målet, som åtminstone fick ett härligt kvitto på sin egen form, så hade siffrorna skenat iväg om vi ska tro rapporterna. Målskyttar för Sunnanå denna gång var Emelie Marklund, Nina Jakobsson, Erika Nilsson-Waara och Carina Holmberg. Personligen tycker jag att Holmberg är en helt fantastisk fotbollsspelare med härlig känsla i båda fötter, suveränt bra spelförståelse, positionsspel och utstrålar ett lugn som säkerligen sprider sig till hela laget.


Mer överraskande, om än oerhört positivt, då med ** Rågsveds IF's** inledning av seriespelet där man alltså i premiären vann klart mot Vasalund (4-0) för att i denna omgång betvinga Kvarnsvedens IK med 3-0 (1-0). Siffror som dock inte speglar matchbilden där Kvarnsveden skapade en hel del som emellertid Katarina Wicksell i RIF-målet hela tiden avvärjde. Just Wicksell rapporteras ha varit planens bästa spelare vilket skvallrar om att KIK absolut kunde ha satt käppar i hjulet för Rågsveds framfart. Samtidigt stod övriga spelare i hemmalaget för en härlig laginsats där man kämpade och slet samt bjöd på ett välorganiserat försvarsspel kombinerat med en härlig effektivitet framåt. Målskyttar Lisa Arnell, Isabelle Hammarbäck samt Lisa Björkvik.


Vasalunds IF kom inte alls igång i premiären när man alltså föll klart mot Rågsveds IF och var säkert lite osäkra på var man stod inför bortamatchen mot Assi IF. Å andra sidan var denna match Assis första match på hemmaplan någonsin i Norrettan och inför närmare 400 på läktarna blev det kanske lite för hög anspänning hos hemmaspelarna som inte lyckades följa sin gameplan. Vasalund, med en respektingivande rutin hos flera av sina pjäser, hade matchen igenom ett visst kommando och knep tre viktiga poäng efter seger 1-2 (0-1). Ledningsmålet i första halvlek stod Karin Sandbrink för och hon låg även bakom segermålet när hon serverade Tempest Marie-Norlin en riktig macka som ”Tempa” löpte sig ren på, rundade målvakten Elin Rutberg, och satte lagets andra och matchens sista mål i den 53:e minuten. Dessförinnan hade hemmalagets måltjuv Caroline Karlsson kvitterat på känt manér när hon med sin snabbhet kom loss längs vänsterkanten och inte gjorde något misstag i det öppna läget. Detta mål kom bara tre minuter innan Vasalunds segermål och hade inte Vasalund svarat så pass snabbt hade kanske hemmalaget lyckats störa gästerna än mer. Nu blev det istället andra raka förlusten för nykomlingarna men jag törs lova att det inte kommer att gå att bara hämta poäng uppe på Billerud arena för särskilt många lag i årets serie för där är Assi en extra svår nöta att knäcka.


Sundsvalls DFF, av många tippade som stark aspirant till slutseger i Norrettan, reste sig snabbt efter poängtappet i premiären mot Sirius och gjorde processen kort med gästande Västerås BK30. Siffrorna stannade visserligen vid 3-0 (1-0) men det var aldrig nära att gästerna skulle störa målmässigt medan hemmalaget absolut kunnat göra fler mål. Målskyttar mot Västerås blev Emma Svärd innan paus samt Julia Bhy (kort i rocken men mål på nick!) och hemvändaren Ida Brännström (tidigare i Linköpings FC).

Nu har nykomlingarna från Västerås dock avklarat två på förhand riktigt tuffa matcher (Sunnanå i premiären, också då förlust 0-3) utan något målmässigt ras och det ska ändå ge en del råg i ryggen inför matcher mot lag där man så att säga är mer tvingat att ta poäng för att hänga med på den här nivån. Men nollan framåt måste förstås snart spräckas om det inte ska gå troll i den biten.

- Det kommer matcher som inte är lika tuffa och nu har vi mött två av lagen som lär hamna topptre i tabellen, menar tränaren Jörgen Nyberg.

Även om denna match finns utförlig artikel här på hemsidan.


Hammarby IF/DFF degraderades som bekant från Damallsvenskan i höstas och har tvingats omsätta i princip hela truppen inför spelet i Norrettan. I premären föll man klart på bortaplan mot Kvarnsvedens IK och även om man då ansåg sig underprestera ordentligt måste en del oro ha funnits inför hemmamötet mot Umeå Södra som å sin sida kammade hem en storseger i sin premiär. Om sådan fanns så skötte man det emellertid med bravur när man stod för en mycket stabil och förtroendeingivande insats mot gästerna från norr och kammade hem tre poäng via 2-1 (1-0). För båda hemmamålen stod Megan Mischler medan Therese Kapstad återigen nätade för sitt Umeå Södra. Ett mål som var en generös bjudning av Bajenförsvaret och ger man en sådan chans till Kapstad så får som regel nätet vittjas. Skönt för hemmalaget att ändå snabbt kunna replikera och vad det verkar var det aldrig något snack om vilket lag som förtjänade segern denna dag. I Umeå Södra-lägret upplevde man matchen som en svajig och inte spelmässigt normal insats och var därmed besvikna på densamma.


Omgång två blir inte fullständig förrän i slutet av maj (!) då mötet Gustafs GoIF-IK Sirius FK ej kunde genomföras i helgen pga att Morbyvallen **i Gustafs inte var i spelbart skick. Det ger oss en haltande tabell en dryg månad framöver.

Kan vi då redan nu ändå dra några slutsatser av var Norrettan barkar hän? Nja, jag vet inte det men jag kan väl få gissa lite hejdvilt? Här på hemsidan har vi fått ta del av respektive lags målsättning och självklart är minimimålsättningen att hamna toppsex alternativt bli bästa sjua i båda division 1-serierna sammantaget inför den serieomlägning som komma skall. Detta kommer ju naturligtvis inte bli en verklighet för samtliga och det blir därför ytterst intressant att se om vi får någon så kallad skräll bland de som säkrar minst spel i nya damettan.
Att Sundsvall och Sunnanå säkrar minst damettan är jag säker på. Jag tror dessutom att IK Sirius FK har absolut störst chans av nykomlingarna att göra likadant men jag har svårare att se hur Västerås och Assi ska nå en sådan placering. Är också benägen att ranka Gustafs lägre i år då laget tappat tongivande spelare och jag tror inte att årets trupp kan placera sig toppsex/sju. Rågsveds start lovar gott men håller de i längden? Vasalund kanske knackar igång efter segern i helgen men får inte fortsätta vara ojämna i sina insatser om det ska hålla och måste undvika fler tuffa skador i truppen.
Hammarbys organisatoriska kunnande och erfarenhet bör kunna räcka och där gav ändå segern mot Umeå Södra en vink om att man inte tappat för mycket inför Norrettan medan Umeå Södra har mer att bevisa då jag inte tycker att segern mot Gustafs är ett tillräckligt mätbart kvitto. Nu vet jag att Umeå Södra inte mönstrade sitt starkaste lag mot Hammarby så vi får se vad som händer när alla spelare finns till hands för jag tycker allt att man har en riktigt bra trupp på papperet. Kvarnsveden har placerat sig toppfyra två år på raken och kommer med stor sannolikhet att räcka till även i år och blir i så fall naturligt Borlängetraktens spjutspetsar på damsidan på Gustafs bekostnad.
Bollstanäs kunde inte mäta sig med Sunnanå i helgen men här känns det som att de ändå har tillräckligt att komma med för att blanda sig ordentligt in i striden om damettankontrakt. En sak som alltid är en avgörande faktor sett över en lång säsong är respektive lags målvaktsspel. Redan efter två omgångar har vi förstått att framför allt ett par målvakter är i riktigt fin form och kanhända blir det tungan på vågen för just de lagen.

Jag är dock ingen erkänd supertippare vilket är synd för plånboken och självklart är det på tok för tidigt att dra några större slutsatser men ändå kul att gissa, fundera, vända och vrida. För er som får lovord är det bara att ta åt sig och för er som känner sig nedvärderade kanske det blir en liten, liten tändvätska och den är också gratis!

En allmän ris eller ros för våra Norrettanföreningar är dock respektive lags hemsida. För att anse sig organisatoriskt hålla på den här nivån eller till och med i damallsvenskan alternativt damettan nästa år så bör ett så offentligt fönster och självklarhet i dagens samhälle som lagets officiella hemsida hålla en klass i paritet. Så är inte fallet idag hos alla. En del är exemplariska och ni vet själva vilka det är men det finns också mycket i övrigt att önska både här och där.

Aktuell tabell: http://svenskfotboll.se/cuper-och-serier/information/?scr=table&ftid=35357
Nästa omgång bjuder på följande glödheta matcher:

28.4 Gustafs GoIF – Sunnanå SK
Kvarnsvedens IK – Vasalunds IF
Sundsvalls DFF – Hammarby IF DFF
Västerås BK 30 – Rågsveds IF
29.4 IK Sirius FK – Assi IF
Umeå Södra FF – Bollstanäs SK

Taggar:
Anette Börjesson 2012-04-25 18:27

Intressant läsning och bland annat kul att läsa att Karin Sandbrink fortfarande är med i spelet. Kör hårt Karin, vilken säsong du än är inne på!

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.