Två mål av Press i premiären

Damallsvenskans första omgång fullbordades när Kopparbergs/Göteborg tog emot Djurgården på Valhalla IP inför 318 åskådare som trotsade regnet. Hemmalaget vann matchen med 2-0 och både målen gjordes av nyförvärvet Christen Press. Hon kunde gjort fler…
Christen Press. Foto: Gudmund Swanson

Två TV-matcher ifrån Damallsvenskan på två dagar, det är inget man är bortskämd med precis så därför var bara att ta tillfället i akt och bänka sig framför TV:n och njuta. Njuta av fin fotboll i två matcher av helt olika karaktär. Tyresös match i söndags har alla sett och läst om och kvällens match mellan Kopparbergs/Göteborg och Djurgården hamnade om inte i radio eller TV-skugga så åtminstone i något som såg och hördes ut som en publik härdsmälta i jämförelse mellan de två matcherna.
Men hemma i stugvärmen bjöds jag på en skaplig match där Kopparbergs/Göteborg styrde inledningsvis men där Djurgården inte var sena med att förbättra positionsspelet och på så sätt skära av göteborgarna mittfält och göra det svårare att nå irrationella Christen Press på topp.
Att det blev just Christen som gjorde matchens första mål kändes logiskt med tanke på hur mycket hon skapade med sina fina löpningar under matchens gång. Ett inlägg ifrån höger ifrån Marlene Sjöberg nickades bort av Natalie Rickne. Tyvärr för Djurgården hamnade bollen rätt på Christen Press fötter. Hennes avslut var inte kliniskt med bollen hamnade utom räckhåll för Gudbjörg Gunnarsdottir i målet och 1-0 var ett faktum.
Kopparbergs/Göteborg var förstås favoriter i denna match men Djurgården med delvis nytt lag stod upp mycket bra och höll underläget 1-0 när man gick till halvtidsvila. Med lite flyt kunde man kvitterat men å andra sidan kunde också göteborgarna ha utökat sin ledning.
I andra halvlek satte K/Göteborg press högre upp i plan än i första, man störde Djurgården som hade svårt att få till passningsspelet. Vid några tillfällen fick man dock ordning och kunde snyggt spela sig förbi göteborgarna och både Mia Jalkerud som Matilda Rosqvist hade skapliga chanser att kvittera. Men till mångt och mycket handlade det om K/Göteborg och Christen Press som i sin debutmatch i Damallsvenskan skulle bli tvåmålskytt. Olivia Schough stod för ett piggt inhopp (linnea Liljegärd ut) och väggspelade sig fram på högerkanten med Sara Lindén, uppfattade Press strax utanför straffområdet och lade bollen snett inåt bakåt till henne. Två snabba steg av Press som fick till en rejäl träff på bollen som gick in via ribban. Utmärkta Gunnarsdottir i mål hade hittills räddat ett antal frilägen men detta skott hann hon inte riktigt med på.
Både Djurgården och K/Göteborg gjorde enkla missar och vid några tillfällen när göteborgarna hade målchans störde till och med varandra så att chansen gick upp i rök. Taskig tajming vid flera tillfällen helt enkelt.
Slutresultatet 2-0 var Kopparbergs/Göteborgs lagkapten Jane Törnqvist nöjd med.
– Det tycker jag absolut att vi ska vara. Visst schabblade vi emellanåt med passningsspelet men vi vinner mot ett Djurgården som alltid är svårslagna. Vi kan definitivt bättre men nu är premiären avklarad och vi har tre poäng, det är i alla fall jag nöjd med, säger Jane.

vlad dena 2012-04-10 21:19

УРА !!! МЫ СНОВА ВМЕСТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!

Anette Börjesson 2012-04-10 21:51

Ovan kommentar betyder alltså - Hurra vi är tillsammans igen- om man ska tro Google översättningen.

vlad dena 2012-04-10 22:09

Jag är glad att platsen en gång belyser kvinnornas fotboll. Lycka till!

vlad dena 2012-04-10 22:13

Ändå medan den låga närvaro vid spel. Spela Tures enbart 3000. I Göteborg, bara inte tillräckligt 318. Men här i Ryssland, är många matcher Sobieraj 100-250 fans ... och fri entré. Sanningen i Perm och Voronezh, som regel, och att nå 2000-3000.

DIFDAMsaman 2012-04-10 22:21

endå bra kempat av djurgården med tanke på att Göteborg är guld kandidat och djurgården inte är det

Evelina Johansson 2012-04-10 23:03

Jag är mycket besviken över premiäromgångens brist på publiktillströmning. Bortsett från Tyresös match så är publiksiffrorna bedrövliga. Jag inser att vädret inte varit så kul de senaste dagarna, men nu pratar vi ändå om premiäromgången i alla tiders hetaste damallsvenska. 300 åskådare i AIK:s återkomst i damfotbollens finrum (varav de flesta enligt uppgift var PIF-supportrar). 200 åskådare i Jitex premiärmatch mot de två senaste årens mästarinnor, stjärnspäckade LDB Malmö. Och idag 300 åskådare i Kopparbergs premiärmatch med flera hyperintressanta nyförvärv på plan. 500 pers i Umeå är ju ingen höjdare heller.

Vart brister det? Produkten är bättre än någonsin och årets damallsvenska har fått större mediautrymme än på länge. Kan någon hjälpa mig, jag förstår ingenting.

Rainer Fussgänger 2012-04-11 09:49

@Evelina: Jag håller med. Det ser inte bra ut, Glöm vädret, det är ingen ursäkt. När vädret sen blir bra och publiken finns inte där sägs det att folk har annat för sig pga det fina vädret.
Skärpning krävs i Göteborg, damfotbollens huvudstad med Nationalarenan. AIK har problem och Djurgården kommer också att svårt att nå upp till mer än 500 på söndag.
Bra var det i Tyresö och blir det i Piteå. Acceptabelt förväntar jag mig Malmö och Linköping. Om Vittsjö kan leverera mer än 2-3 matcher med bra publik hänger på deras resultat.
Kan man inte från SvFF:s och EFD:s sida jobba speciellt med de som har problem, dvs Göteborgs FC, Jitex, AIK, Djurgården?
Eller är det helt enkelt så att damfotboll och storstad klickar inte publikmässigt? Jo, det finns mycket att göra där, men det finns också överlägset mer folk än i Piteå t.e.

Calle 2012-04-11 15:47

Jag var på Skytteholm i måndags och tycker kanske inte att underhållningsvärdet motiverade en högre publiksiffra. Inte heller kunde det motivera det höga biljettpriset.

Ni som var på Valhalla igår har möjligen en helt annan bild av den matchen, än jag som satt hemma framför min tv. Men var matchen verkligen så sevärd? Jag tyckte det såg slarvigt och hafsigt ut. Inte alls så välspelat som kunde förväntas av åtminstone hemmalaget.

Att få folk som älskar fotboll att gå på fotboll är nog inte så svårt. Men om publiksiffrorna ska öka gäller det att få de ointresserade och halvintresserade till läktarna. Då gäller det att leverera en "bättre produkt" än vad jag sett hittills av Damallsvenskan.

PM 2012-04-12 08:34

Calle

Jag har under många år försökt se herr premiären på Råsunda och alltid undrat om lagen jag skådat verkligen har tränat under vintern. Passningar på 5 meter verkar väldigt svårt. Inget som påverkar intresset utan fortfarande kul att se både nyförvärv som den fotboll som tränare och laget försöker prestera.

DIFDAMsaman 2012-04-12 09:35

aik kan inte kämpa hårt dom vann mot dif på en tränings match med 2-1 men då ska man också koma i håg att dif inte hade sitt ordinarie lag då men aik hade det även i den här matchen saknade ju djurgården jessica landström så det blev ju ingen spetts framåt som det kommer att bli när hon kommer

GambitSWE 2012-04-12 10:07

Skitkul för Press, och kul för Gbg.

Man kan ju tro att större städer borde dra mer folk till matcherna, men sanningen är ju också den, att i storstäderna finns det mer att tillgå, ett större utbud än i småorterna. Alltså fler evenemang som slåss om de skaror som går och ser på idrott och dylikt. Jag tycker att Malmö är lite av ett undantag. Tyresö ligger ändå en såpass bra bit från centrala Stockholm att jag inte räknar det som ett renodlat Stockholms-lag. Dock måste det sägas att de verkar marknadsföra sitt lag fasiken så mycket bättre än konkurrenterna.

Umeå och PIteå verkar ha sina hängivna fans, men de orterna är ju som sagt lite mindre.

Håller med att SvFF borde satsa lite mer på damfotbollen, och de borde kanske ta åt sig den kritik som boråsaren Johan Rydén delar ut med jämna mellanrum. Tycker han har helt rätt, att Sveriges bästa landslag i fotboll, inte har spelat en hemmamatch på svensk mark efter VM, tills matchen mot Kanada visar allt annat än intresse för laget.

Det som bör tilltala besökare till Valhalla är kanske läget i relation till staden. Tyvärr är den positiva placeringen av Valhalla också det som talar emot det. Närmaste parkeringen delas med bla badet och Scandinavium. Ofta brukar det samtidigt vara något slags evenemang på Scandinavium, det kan vara ishockey, innebandy, melodifestivalen eller dylikt. En annan sak är att Kopparbergs verkar nästan aldrig spela hemmamatcher på helger. Kan tänka mig att man drar lite mer publik kl 15 på en lördag eller söndag, än en match tis-ons kl 19. Sedan vet jag inte om det bara är jag, men de senaste 10-tal gångerna jag besökt Valhalla, så har det antingen regnat, blåst eller varit såpass varmt att en eskimo skulle ha känt sig som hemma.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.