Två mål av Press i premiären

Damallsvenskans första omgång fullbordades när Kopparbergs/Göteborg tog emot Djurgården på Valhalla IP inför 318 åskådare som trotsade regnet. Hemmalaget vann matchen med 2-0 och både målen gjordes av nyförvärvet Christen Press. Hon kunde gjort fler…
Christen Press. Foto: Gudmund Swanson

Två TV-matcher ifrån Damallsvenskan på två dagar, det är inget man är bortskämd med precis så därför var bara att ta tillfället i akt och bänka sig framför TV:n och njuta. Njuta av fin fotboll i två matcher av helt olika karaktär. Tyresös match i söndags har alla sett och läst om och kvällens match mellan Kopparbergs/Göteborg och Djurgården hamnade om inte i radio eller TV-skugga så åtminstone i något som såg och hördes ut som en publik härdsmälta i jämförelse mellan de två matcherna.
Men hemma i stugvärmen bjöds jag på en skaplig match där Kopparbergs/Göteborg styrde inledningsvis men där Djurgården inte var sena med att förbättra positionsspelet och på så sätt skära av göteborgarna mittfält och göra det svårare att nå irrationella Christen Press på topp.
Att det blev just Christen som gjorde matchens första mål kändes logiskt med tanke på hur mycket hon skapade med sina fina löpningar under matchens gång. Ett inlägg ifrån höger ifrån Marlene Sjöberg nickades bort av Natalie Rickne. Tyvärr för Djurgården hamnade bollen rätt på Christen Press fötter. Hennes avslut var inte kliniskt med bollen hamnade utom räckhåll för Gudbjörg Gunnarsdottir i målet och 1-0 var ett faktum.
Kopparbergs/Göteborg var förstås favoriter i denna match men Djurgården med delvis nytt lag stod upp mycket bra och höll underläget 1-0 när man gick till halvtidsvila. Med lite flyt kunde man kvitterat men å andra sidan kunde också göteborgarna ha utökat sin ledning.
I andra halvlek satte K/Göteborg press högre upp i plan än i första, man störde Djurgården som hade svårt att få till passningsspelet. Vid några tillfällen fick man dock ordning och kunde snyggt spela sig förbi göteborgarna och både Mia Jalkerud som Matilda Rosqvist hade skapliga chanser att kvittera. Men till mångt och mycket handlade det om K/Göteborg och Christen Press som i sin debutmatch i Damallsvenskan skulle bli tvåmålskytt. Olivia Schough stod för ett piggt inhopp (linnea Liljegärd ut) och väggspelade sig fram på högerkanten med Sara Lindén, uppfattade Press strax utanför straffområdet och lade bollen snett inåt bakåt till henne. Två snabba steg av Press som fick till en rejäl träff på bollen som gick in via ribban. Utmärkta Gunnarsdottir i mål hade hittills räddat ett antal frilägen men detta skott hann hon inte riktigt med på.
Både Djurgården och K/Göteborg gjorde enkla missar och vid några tillfällen när göteborgarna hade målchans störde till och med varandra så att chansen gick upp i rök. Taskig tajming vid flera tillfällen helt enkelt.
Slutresultatet 2-0 var Kopparbergs/Göteborgs lagkapten Jane Törnqvist nöjd med.
– Det tycker jag absolut att vi ska vara. Visst schabblade vi emellanåt med passningsspelet men vi vinner mot ett Djurgården som alltid är svårslagna. Vi kan definitivt bättre men nu är premiären avklarad och vi har tre poäng, det är i alla fall jag nöjd med, säger Jane.

vlad dena 2012-04-10 21:19

УРА !!! МЫ СНОВА ВМЕСТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!

Anette Börjesson 2012-04-10 21:51

Ovan kommentar betyder alltså - Hurra vi är tillsammans igen- om man ska tro Google översättningen.

vlad dena 2012-04-10 22:09

Jag är glad att platsen en gång belyser kvinnornas fotboll. Lycka till!

vlad dena 2012-04-10 22:13

Ändå medan den låga närvaro vid spel. Spela Tures enbart 3000. I Göteborg, bara inte tillräckligt 318. Men här i Ryssland, är många matcher Sobieraj 100-250 fans ... och fri entré. Sanningen i Perm och Voronezh, som regel, och att nå 2000-3000.

DIFDAMsaman 2012-04-10 22:21

endå bra kempat av djurgården med tanke på att Göteborg är guld kandidat och djurgården inte är det

Evelina Johansson 2012-04-10 23:03

Jag är mycket besviken över premiäromgångens brist på publiktillströmning. Bortsett från Tyresös match så är publiksiffrorna bedrövliga. Jag inser att vädret inte varit så kul de senaste dagarna, men nu pratar vi ändå om premiäromgången i alla tiders hetaste damallsvenska. 300 åskådare i AIK:s återkomst i damfotbollens finrum (varav de flesta enligt uppgift var PIF-supportrar). 200 åskådare i Jitex premiärmatch mot de två senaste årens mästarinnor, stjärnspäckade LDB Malmö. Och idag 300 åskådare i Kopparbergs premiärmatch med flera hyperintressanta nyförvärv på plan. 500 pers i Umeå är ju ingen höjdare heller.

Vart brister det? Produkten är bättre än någonsin och årets damallsvenska har fått större mediautrymme än på länge. Kan någon hjälpa mig, jag förstår ingenting.

Rainer Fussgänger 2012-04-11 09:49

@Evelina: Jag håller med. Det ser inte bra ut, Glöm vädret, det är ingen ursäkt. När vädret sen blir bra och publiken finns inte där sägs det att folk har annat för sig pga det fina vädret.
Skärpning krävs i Göteborg, damfotbollens huvudstad med Nationalarenan. AIK har problem och Djurgården kommer också att svårt att nå upp till mer än 500 på söndag.
Bra var det i Tyresö och blir det i Piteå. Acceptabelt förväntar jag mig Malmö och Linköping. Om Vittsjö kan leverera mer än 2-3 matcher med bra publik hänger på deras resultat.
Kan man inte från SvFF:s och EFD:s sida jobba speciellt med de som har problem, dvs Göteborgs FC, Jitex, AIK, Djurgården?
Eller är det helt enkelt så att damfotboll och storstad klickar inte publikmässigt? Jo, det finns mycket att göra där, men det finns också överlägset mer folk än i Piteå t.e.

Calle 2012-04-11 15:47

Jag var på Skytteholm i måndags och tycker kanske inte att underhållningsvärdet motiverade en högre publiksiffra. Inte heller kunde det motivera det höga biljettpriset.

Ni som var på Valhalla igår har möjligen en helt annan bild av den matchen, än jag som satt hemma framför min tv. Men var matchen verkligen så sevärd? Jag tyckte det såg slarvigt och hafsigt ut. Inte alls så välspelat som kunde förväntas av åtminstone hemmalaget.

Att få folk som älskar fotboll att gå på fotboll är nog inte så svårt. Men om publiksiffrorna ska öka gäller det att få de ointresserade och halvintresserade till läktarna. Då gäller det att leverera en "bättre produkt" än vad jag sett hittills av Damallsvenskan.

PM 2012-04-12 08:34

Calle

Jag har under många år försökt se herr premiären på Råsunda och alltid undrat om lagen jag skådat verkligen har tränat under vintern. Passningar på 5 meter verkar väldigt svårt. Inget som påverkar intresset utan fortfarande kul att se både nyförvärv som den fotboll som tränare och laget försöker prestera.

DIFDAMsaman 2012-04-12 09:35

aik kan inte kämpa hårt dom vann mot dif på en tränings match med 2-1 men då ska man också koma i håg att dif inte hade sitt ordinarie lag då men aik hade det även i den här matchen saknade ju djurgården jessica landström så det blev ju ingen spetts framåt som det kommer att bli när hon kommer

GambitSWE 2012-04-12 10:07

Skitkul för Press, och kul för Gbg.

Man kan ju tro att större städer borde dra mer folk till matcherna, men sanningen är ju också den, att i storstäderna finns det mer att tillgå, ett större utbud än i småorterna. Alltså fler evenemang som slåss om de skaror som går och ser på idrott och dylikt. Jag tycker att Malmö är lite av ett undantag. Tyresö ligger ändå en såpass bra bit från centrala Stockholm att jag inte räknar det som ett renodlat Stockholms-lag. Dock måste det sägas att de verkar marknadsföra sitt lag fasiken så mycket bättre än konkurrenterna.

Umeå och PIteå verkar ha sina hängivna fans, men de orterna är ju som sagt lite mindre.

Håller med att SvFF borde satsa lite mer på damfotbollen, och de borde kanske ta åt sig den kritik som boråsaren Johan Rydén delar ut med jämna mellanrum. Tycker han har helt rätt, att Sveriges bästa landslag i fotboll, inte har spelat en hemmamatch på svensk mark efter VM, tills matchen mot Kanada visar allt annat än intresse för laget.

Det som bör tilltala besökare till Valhalla är kanske läget i relation till staden. Tyvärr är den positiva placeringen av Valhalla också det som talar emot det. Närmaste parkeringen delas med bla badet och Scandinavium. Ofta brukar det samtidigt vara något slags evenemang på Scandinavium, det kan vara ishockey, innebandy, melodifestivalen eller dylikt. En annan sak är att Kopparbergs verkar nästan aldrig spela hemmamatcher på helger. Kan tänka mig att man drar lite mer publik kl 15 på en lördag eller söndag, än en match tis-ons kl 19. Sedan vet jag inte om det bara är jag, men de senaste 10-tal gångerna jag besökt Valhalla, så har det antingen regnat, blåst eller varit såpass varmt att en eskimo skulle ha känt sig som hemma.

Michaela Hermansson: "Saknat en stor del av mitt liv"

I början av året tackade hon för sig som spelare. Trots utsikterna att fylla sin tid med annat än fotboll var Michaela Hermansson mottaglig för Kvarnsvedens skadebetingade nödrop.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.