”Vero” firar 25-årsdagen med Damallsvensk debut

I eftermiddag kommer mångas blickar kommer att riktas mot Tyresö och deras första match mot KIF Örebro. Tyresö är den solklara favoriten till SM-guld och har en klar målsättning att bli ett av världens allra bästa lag. Flera spektakulära värvningar har gjort och personen på allas läppar är förstås Marta men innan hon blev klar skrev en annan världsspelare ett 2-årskontrakt med Tyresö – spanska Veronica Boquete , även kallad ”Vero”. Hon debuterar i Damallsvenskan på sin 25-årsdag.
Grattis på födelsedagen "Vero". Foto: Rainer Fussgänger

24-åringen från Santiago de Compostela kom närmast från ryska Energya Woronezh, men gjorde faktiskt stor succé i WPS förra året där hon kammade hem titeln som MVP, ligans mest värdefulla spelare. Vero vann priset i konkurrens med Marta och Christine Sinclair vilket säger en del. Hon avgjorde inte mindre än fem matcher för sitt Philadelphia Independence. Innan hon kom till USA vann Vero den spanska skytteligan med fantastiska 39 mål.

Damfotboll.com har träffat Vero ute i Tyresö och vi pratade om USA, Ryssland och den säsong som snart börjar i Sverige.
Hur hamnade du i Tyresö, Vero?
– Tyresö ringde upp mig i september förra året när WPS-säsongen var över, men då skrevjag på för det ryska laget Energya Woronzh. Jag ville absolut spela Champions League vilket jag fick göra. I mitt kontrakt fanns en klausul om att jag kunde bryta kontraktet om vi åkte CL. Så efter förlusten mot Rossiyanka ringde Tyresö igen och på den vägen är det.

Egentligen var planen att spela en månad i Sverige och ansluta till Philadelphia för ytterligare en amerikansk säsong med fotboll, men vi alla vet hur det slutade. WPS blev inställd, åtminstone för i år och Vero stannar förstås året ut i Tyresö.
– Det är ju bra, nu kan jag fokusera på spel med Tyresö. Först nästa år finns det möjlighet att spela Champions League med Tyresö, men jag tror på detta projekt som dessutom ser till att ett par andra av mina drömmar går i uppfyllelse, nämligen att spela med Marta, som är en slags förbild för mig och Carline Seger. Det får jag att göra nu och det är helt fantastiskt.

Hur fungerar det med Marta?
– Att spela med Marta är fantastisk. Jag tycker att vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Hon är mer den som tar avslut medan jag är en spelare som skapar situationer åt andra. Redan nu är det så att vi söker efter varandra på planen. När Marta har bollen, kollar hon var jag är och vice versa. Dessutom talar vi samma språk, vi kan kommunicera mycket bra på portugisiska respektive spanska.

Vi jämför spelet i USA och i Sverige och Vero bekräftar det som Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson har sagt på Damallsvenskans upptaktsträff. Att fotboll i USA är väldigt fysiskt och att man i stort springer upp och ner planen hela tiden och försöker skjuta ur alla lägen.
– I Tyresö har vi bland annat spelare som Marta, Elaine och Kirsten (van de Ven) och vi kan verkligen lira fotboll. I USA är det mycket fysik, medan man i Sverige lägger mer vikt på teknik och inte minst taktik. I USA har man otroligt bra resurser bland lagen med nästan allt man kan tänka sig. I Europa har vi en mycket längre historia i sporten.
Vad tycker du om pressen som ligger på Tyresö, nästan alla säger att ni måste vinna?
– Det är en lång serie med 22 matcher och man måste förbereda sig perfekt på varenda match, och ta alla motståndare på allvar. Men jag spelar hellre i ett lag som har favorittrycket på sig, eftersom det betyder att vi är ett väldigt bra lag.
Vero Boquete säger sig inte veta mycket om alla klubbar i Damallsvenskan. Men hon kan det svenska landslaget, hon kan många spelare som nu har kommit från WPS.

Idag annandag påsk, när Damallsvenskan börjar ska det bli fotbollsfest på Tyresövallen och vi får för första gången uppleva det stjärnspäckade laget där just Marta och Vero kan bli något av ett drömpar på fotbollsplanen, en ren njutning för vilken publik som helst
– Jag är faktiskt född 87, samma år som Messi och Fabregas, säger hon skämtsamt.

I eftermiddag är det inte bara fotbollsfest i Tyresö. Vero Boquete fyller också 25 år.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.