”Vero” firar 25-årsdagen med Damallsvensk debut

I eftermiddag kommer mångas blickar kommer att riktas mot Tyresö och deras första match mot KIF Örebro. Tyresö är den solklara favoriten till SM-guld och har en klar målsättning att bli ett av världens allra bästa lag. Flera spektakulära värvningar har gjort och personen på allas läppar är förstås Marta men innan hon blev klar skrev en annan världsspelare ett 2-årskontrakt med Tyresö – spanska Veronica Boquete , även kallad ”Vero”. Hon debuterar i Damallsvenskan på sin 25-årsdag.
Grattis på födelsedagen "Vero". Foto: Rainer Fussgänger

24-åringen från Santiago de Compostela kom närmast från ryska Energya Woronezh, men gjorde faktiskt stor succé i WPS förra året där hon kammade hem titeln som MVP, ligans mest värdefulla spelare. Vero vann priset i konkurrens med Marta och Christine Sinclair vilket säger en del. Hon avgjorde inte mindre än fem matcher för sitt Philadelphia Independence. Innan hon kom till USA vann Vero den spanska skytteligan med fantastiska 39 mål.

Damfotboll.com har träffat Vero ute i Tyresö och vi pratade om USA, Ryssland och den säsong som snart börjar i Sverige.
Hur hamnade du i Tyresö, Vero?
– Tyresö ringde upp mig i september förra året när WPS-säsongen var över, men då skrevjag på för det ryska laget Energya Woronzh. Jag ville absolut spela Champions League vilket jag fick göra. I mitt kontrakt fanns en klausul om att jag kunde bryta kontraktet om vi åkte CL. Så efter förlusten mot Rossiyanka ringde Tyresö igen och på den vägen är det.

Egentligen var planen att spela en månad i Sverige och ansluta till Philadelphia för ytterligare en amerikansk säsong med fotboll, men vi alla vet hur det slutade. WPS blev inställd, åtminstone för i år och Vero stannar förstås året ut i Tyresö.
– Det är ju bra, nu kan jag fokusera på spel med Tyresö. Först nästa år finns det möjlighet att spela Champions League med Tyresö, men jag tror på detta projekt som dessutom ser till att ett par andra av mina drömmar går i uppfyllelse, nämligen att spela med Marta, som är en slags förbild för mig och Carline Seger. Det får jag att göra nu och det är helt fantastiskt.

Hur fungerar det med Marta?
– Att spela med Marta är fantastisk. Jag tycker att vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Hon är mer den som tar avslut medan jag är en spelare som skapar situationer åt andra. Redan nu är det så att vi söker efter varandra på planen. När Marta har bollen, kollar hon var jag är och vice versa. Dessutom talar vi samma språk, vi kan kommunicera mycket bra på portugisiska respektive spanska.

Vi jämför spelet i USA och i Sverige och Vero bekräftar det som Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson har sagt på Damallsvenskans upptaktsträff. Att fotboll i USA är väldigt fysiskt och att man i stort springer upp och ner planen hela tiden och försöker skjuta ur alla lägen.
– I Tyresö har vi bland annat spelare som Marta, Elaine och Kirsten (van de Ven) och vi kan verkligen lira fotboll. I USA är det mycket fysik, medan man i Sverige lägger mer vikt på teknik och inte minst taktik. I USA har man otroligt bra resurser bland lagen med nästan allt man kan tänka sig. I Europa har vi en mycket längre historia i sporten.
Vad tycker du om pressen som ligger på Tyresö, nästan alla säger att ni måste vinna?
– Det är en lång serie med 22 matcher och man måste förbereda sig perfekt på varenda match, och ta alla motståndare på allvar. Men jag spelar hellre i ett lag som har favorittrycket på sig, eftersom det betyder att vi är ett väldigt bra lag.
Vero Boquete säger sig inte veta mycket om alla klubbar i Damallsvenskan. Men hon kan det svenska landslaget, hon kan många spelare som nu har kommit från WPS.

Idag annandag påsk, när Damallsvenskan börjar ska det bli fotbollsfest på Tyresövallen och vi får för första gången uppleva det stjärnspäckade laget där just Marta och Vero kan bli något av ett drömpar på fotbollsplanen, en ren njutning för vilken publik som helst
– Jag är faktiskt född 87, samma år som Messi och Fabregas, säger hon skämtsamt.

I eftermiddag är det inte bara fotbollsfest i Tyresö. Vero Boquete fyller också 25 år.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.