Vittsjö skrällde i Göteborg

Innan säsongen började var det inte många som trodde att Vittsjö GIK hade det som krävdes för att hålla sig kvar i Damallsvenskan. Efter att ha sett lagets bortamatch mot topplaget Kopparbergs/Göteborg FC så har skånskorna åtminstonde övertygat mig. Vittsjö tog en välförtjänt seger och det som kan komma att bli tre viktiga poäng.
Söderettans skyttedrottnng Sofie Andersson målade mot sin före detta klubbkamrater i Göteborg.
Foto: Fredk Hasselgren

När domaren Linn Andersson blåste igång matchen tog det inte lång tid innan Vittsjö visade att de på allvar skulle komma att utmana Göteborg om 3 poäng. I matchminut 15 kommer utdelningen för deras hårda slit. Målet kommer efter en frispark som mittfältaren Danesha Adams nickade in.

Om Kopparbergs/Göteborg jobbade i uppförsbacke innan målet, så blev backen desto brantare allt efter.

Spelarna i Kopparbergs/Göteborg litade inte på sitt egna spel och ingen i laget verkade vilja ha boll. Slarviga passningar och passivt spel ifrån hemmalaget innebar onödiga bjudningar till Vittsjös-pelarna. Ett bekant ansikte i Vittsjö var den före detta göteborgsspelaren Sofie Andersson. Andersson var planens gigant och det var också hon som säkerställde första halvleks resultat med sitt 0-2 mål strax före vilan. Första halvleks statistik speglar matchen rättvist, där hemmalaget endast fick iväg tre skott på mål medan gästerna avfyrade tio.

När andra halvlek blåstes igång satte Kopparbergs/Göteborg lite mer press på Vittsjö. Det märktes att hemmalaget inte var nöjt. Amanda Edgren gav Göteborgs-publiken hopp genom att reducera i 84:e minuten. Kopparbergs/Göteborg utnyttjade alla tre byten, och trots tre pigga inhopp hann laget aldrig återhämta sig och fick se sig besegrat av den allsvenska nykomlingen..
Kopparbergs/Göteborg saknade nyckelspelare som Christen Press (iväg på träningsläger med US's landslag) och Johanna Almgren (skada, dock med på bänken). Skall Kopparbergs/Göteborg lyckas hålla sig i toppen även denna säsongen så krävs det bra mycket mer av samtliga spelare. Lagets bästa spelare var idag Anna Ahlstrand (utsedd till matchens lirare) samt veteranen Jane Törnqvist som med träffsäkra brytningar såg till att förlustsiffrorna inte blev större.

Att det var extra roligt för Sofie Andersson i Vittsjö att besegra sitt gamla lag rådde det ingen tvekan om.
- Den viktigaste segern var dock mot AIK. Dem skall vi ha bakom oss, sade en nöjd Andersson efter matchen.

Text: Denise Lindqvist

Johnte 2012-04-25 23:27

Ja det var en riktig bomb och en stor sensation. Enligt vad jag förstod så var Torbjörn Nilsson sjuk och kunde inte leda sitt lag från bänken.Tror att det hade en viss betydelse.
och att den snabba och målfarliga Christen Press deltog inte heller spär ju på den dåliga insatsen Göteborg gör.Men kan ju tycka att man nog borde ha ett tillräckligt starkt lag utan Press med i laget för att kunna slå Vittsjö hemma. Hur var det, deltog Ingrid Wells?
Men hur som helst ett stort grattis till Vittsjö till den fina segern. Men om det ska räcka till för att inte ramla ur Damallsvenskan är jag däremot tveksam till.Det brukar vara så med nykomlingar att de kan plocka ett och annat poäng under våren för att sedan trilla dit ordentligt under hösten.Men låt Vittsjö få glädjas åt den här segern.Det är dom värda när man låter en bomb gå av så här.

Rufus 2012-04-26 00:38

Instämmer i det mesta i det du Johnte skriver här ovan- vad annars? En riktig allsvensk knall - oavsett om Torbjörn Nilsson låg i sjuksängen eller ej. Ja du, Johnte - nu får våra respektive favoriter LdB och LFC se upp för här kommer ett blårött gäng segersugna brudar från Göingebygden med en fin skalp i bältet!

GambitSWE 2012-04-26 00:51

Var och såg matchen och måste säga att Vittsjö var mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Varje gång de avancerade så var det med väldig fart, och det kändes farligt nästan varje gång, trots att det kanske inte blev något av situationen. I Göteborg gick det tyvärr alldeles för långsamt framåt, och Olivia Schough som kanske sprang mest av de offensiva spelarna i Göteborg, hade inte mycket att ställa upp mot de väldigt snabba försvarsspelarna. Christen saknades oerhört, då ingen av Göteborgs offensiva spelare var snabbare än sina motståndare. Kopparbergs hade i och för sig inte så många möjligheter till skott, men något mer borde de ha klarat av. Dock brukar det ofta vara så att Kopparbergar'na vill spela sig fram in till mål och straffområde, men det är inte alltid det lyckas speciellt väl, vilket var fallet även idag. Även om Ahlstrand var ganska bra, så tycker jag och även några andra att Kristin Hammarström borde fått priset, då hon hade en del väldigt bra räddningar. Det kunde faktiskt slutat värre för Göteborg än vad siffrorna visar.

Ingrid spelade från start, men byttes ut i andra halvlek. Ingrid är spelskicklig, dock så är hon alldeles för långsam på alla avstånd som är längre än 5m. Jag har inte sett henne vinna en enda löpduell som är på ett längre avstånd, och i och med hennes nätta fysik, så kan hon inte ens axla sig fram i duellerna. Hon bör ha fritt utrymme för att göra sina instick och passningar. Hon lyckas ibland med att finta bort en eller två spelare, men vill hon springa ifrån, så blir hon väldigt ofta ifatt-sprungen.

Måste även berömma Vittsjö's fina huvudspel, vann många nickdueller, och det fanns en eller två hörnor som var riktigt farliga. Hittills i år så har jag bara sett 5 lag live, Kopparbergs, Jitex, Malmö, Djurgården och Vittsjö. Av dem, så har jag mest blivit imponerad av Vittsjö. Jag skulle vilja se dem spela mot de andra storlagen, och få se hur de klarar av deras oerhört snabba anfalls-spel när det funkar. Linköping i all ära, men när Vittsjö avancerar, så går det snabbt.

Trots att Torbjörn inte var på plats, så väntade jag mig att någon från övriga staben skulle skrika till, och säga gör si eller så, men inte hörde jag något. Det tycktes mig som om de var likgiltiga inför den matchbild de såg, vilket bekymrade mig.

Vittsjö vann välförtjänt över Kopparbergs, och jag hoppas att jag har nöjet att se dem igen.

Martin 2012-04-26 01:01

Damallsvenskan är jämnare än någonsin och inget lag är utan poängförlust efter 3 omgångar, när hände det senast. 2 poängs skillnad mellan förstaplacerade Umeå och åttåndeplacerade LFC. Riktigt roligt och en garant för att intresset kring serien hålls uppe.

Vittsö är en pigg nykomling som kommer ställa till det för fler lag i serien och till skillnad mot Johnte så är jag inte alls så säker på att de kommer 'falla igenom' framåt höstkanten även om det givetvis är för tidigt att säga något säkert än.

Johnte 2012-04-26 07:48

oavsett vilket @ Martin så möter LdB FC Malmö -Vittsjö den 12/5. Den matchen är bokad och ska ses med stort intresse.Ännu en gång Grattis till den stora, fina segern Vittsjö.Det är ni värda.
Läser man @GambitSwe så kan man ju få fram att det nog hade en viss betydelse att Torbjörn Nilsson inte satt på bänken och styrde laget. Som det var nu så var det väldigt tyst på deras bänk. Jag hade nog varit ursinnig om jag hade suttit där...Man skulle nog höra min röst från omklädningsrummet i halvtid ute bland publiken.Hade de inte vaknat då, hade jag nog fått utgå från att de är döva.

Denise 2012-04-26 09:38

GambitSWE! De första matcherna Vittsjö har spelat har de sänt live på sin hemsida. De lär göra så även fortsättningsvis! Så det blir lätt att följa dem.

Dessutom har Vittsjö värvat klokt. Deras holländska landslagsmåkvakt gjorde en grym insats och bortsett från en tabbe var hon i stort sett felfri marchen igenom. Även deras mittbackspar var riktigt duktiga. Att Vittsjö fallerar till hösten har jag svårt att tro sålänge laget håller sig hela.

Jörgen LdB FC Fan 2012-04-26 09:40

Ett stort Grattis Vittsjö!
johnte det spelar väl ingen roll vem som sitter på bänken det e dom 11:a på plan som ska göra det.....!

Johnte 2012-04-26 12:14

@jörgenJo, det spelar en viss roll...Du har ju sett hur LdBs Peter Moberg kan ändra om på vissa platser i laget när han ser att spelet inte fungerar som det är tänkt,Han eller hon kan se saker från sidan som de 11 på plan inte upptäckerSå en viss roll spelar det.kan jag tycka.

Johnte 2012-04-26 12:19

Det där om Vittsjö ramlar ner under hösten eller inte, kommer vi inte vidare på.Några tycker si och några tycker så.Vi får väl se när serien är över.

Mark 2012-04-27 21:14

"Det fanns ingen som kunde Torbjörn bättre än de assisterande tränarna.Johanna Almgren va' inte me'.Fick dem att göra lite som de ville."

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.