AIKs självmål avgjorde för Tyresö

Det borde så klart ha blivit en målfest för serieledande Tyresö FF mot AIK som bara hade en poäng efter fem omgångar. Det var var de flesta av de1.671 på Tyresövallen hade bespetsat sig på, men tack vare - eller sett med AIK-ögon på grund av - ett självmål vann Tyresö med endast 1-0 (0-0).
T h Kirsten van de Ven, i mitten Line Röddik Hansen och AIK:s Sarah Fredriksson. FOTO: Raner Fussgänger..

Matchen bjöd annars på nästan allt så när som på det förväntade målkalaset. Det blev en jämn tillställning, som kunde slutat hur som helst. Vädret spelade stor roll denna dag och spelet blev därefter.

Det blev ett mycket intressant derby i första halvlek på den regntunga konstgräsmattan på Tyresövallen.
Tyresö gick ut lite nonchalant mot ett AIK som spelade riktigt bra fotboll. Redan i den åttonde minuten frestade Madeleine Tegerström Carola Söberg i Tyresö-målet med ett långskott. På efterföljande hörna blev det riktigt farligt men nickbollen tippade Carola Sjöberg över. Sedan böljade spelet fram och tillbaka, innan Marta presenterade sig. Men Clara Markstedt hade också ett bra läge att ge AIK ledningen.
Tyresö över mer och mer. Marta dribblade sig igenom på sambavis i den kalla isande vinden och sköt ett långskott som Susanne Nilsson i AIK-målet gjorde en superräddning på.
Gång på gång fortsatte sedan Marta att hota på sin kant.

I den 26:e matchminuten kom ett hårt inlägg från högerkanten som nådde Tyresös Kirsten van de Ven. Hon drog till på helvolley men utanför. Under slutminuterna av första halvlek skapade Marta flera farliga lägen dock utan att lyckas göra mål.

AIK spelade riktigt bra fotboll i första halvek och stod upp mycket bra mot Damallsvenskans stora favoriter. Målvakten Susanne Nilsson höll hög klass och var en starkt bidragande orsak till att AIK orkades hålla sig kvar i matchen och så länge hålla nollan.
En genomgående trend för många lag som slår i underläge är att man faller för långt ner med sin centrallinje, men det visar inte AIK mycket tendenser på.

AIK gjorde ett byte i 60:e minuten, ut gick Therese Boström och in kom Elin Bragnum. Även Tyresö gjorde också ett byte åtta minuter senare då Madeleine Edlund gick ut och in kom Pauline Hammarlund.
De första 25 minuterna i andra kom AIK knappt över Tyresös planhalva. Tyresö malde på och skapade läge på läge.
Det skulle dock dröja till 10 minuter före full tid innan avgörandet kom och då var det på ett snörpligt självmål som gav 1-0 till Tyresö. Resultatet kändes rättvist för Tyresö men förstås ett snöpligt slut för AIK som ändå får ha en eloge för att man lyckades kriga så bra i detta derby mellan toppen och botten.

AIK bör vara mer än nöjt över laginsatsen denna dag. Däremot får nog Tyresö fundera lite över sitt spel och varför man inte gjorde mål. Tyresö kunde/borde ha gjort 5-6 mål men missade alldeles för mycket klara målchanser. Trots det hade matchen stort underhållningsvärde och bjöd på roligt spel.

Eftersnack

Varför hade Tyresö så svårt att vinna utan Caroline Seger och Vero Boquete? Får man gnälla så högljutt på domaren som Marta gjorde (hon fick ett gult kort till slut)?
Tyresös tränare Stefan Fredriksson var lugnt som vanligt och säkert en aning lättad:
- Matchen blev ju onödigt jämnt. Vi borde ha gjort ett par mål i första halvlek. Vi ägde matchen och AIK har inte många chanser, men vi var inte bra i vår avslutningsfas. AIK var väldigt defensivt, de nådde inte riktigt fram, eftersom de fick försvara sig med så mycket folk. Men man måste ju säga att de förvrar sig bra.

När det gäller Martas gula kort som kom efter mycket gnällande mot domarna förnekar Stefan Fredriksson att Marta behandlas annorlunda än andra spelare i Damallsvenskan.
- Det var en riktig tuff tackling mot henne av deras back. Hon får mycket smällar och det är klart att alla människor skulle bli ledsna om man gång efter gång får smällar utan att få nånting med sig. Jag håller inte med om att hon har andra regler. Gula kortet är dock kanske befogat.

Annica Svensson står med Madelaine Edlund och Carola Söberg när damfotboll.com undrar varför det var så svårt att vinna matchen.
- Alltså jag tycker att vi har spelet och vi har målchanser, Marta och Kirsten van de Ven hade bra lägen i första halvlek redan. Men det är också en styrka av oss att vi inte tappar tron på oss själva och har tålamod.
På tal om Charlotte Rohlins korsbandsskada och landslaget tycker Annica förstås att det är ett stort avbräck.
- Först och främst tycker jag förstås synd om Lotta och att hon kommer att missa OS, men jag vet att hon är så stark att hon kommer tillbaka. Det vore hemskt roligt om hon skulle kunna vara med ändå i OS, hon är ju viktig inte bara på planen utan även utanför. Där skulle hon kunna ha en stöttande roll nu, men såklart är det upp till landslagsledningen att bedöma detta, svarar Annica Svensson på frågan om man ändå inte borde ha Lotta Rohlin med i London kring den svenska truppen.

Annica Svensson, back i Tyresö FF, om första halvlek:
- Jag tycker det var bra, vi rullade på och hade mycket spelvändningar, hade mycket boll, dom spelar ganska tufft, det visste vi att dom skulle göra, vi hade väldigt mycket lägen som vi skulle satt, mycket returer. Marta hade en del bra skott som var utanför precis utanför krysset sådär, det kändes stabilt och lugnt Carola hade väl nån räddning som hon fick göra i första, men annars inte så mycket mer.

Annica om andra halvek:
- Det kändes som tempot sjönk lite i andra, vi fick inte till spelvändningarna kanske lika mycket i som i första, det känns fortfarande som vi har ganska mycket bollinnehav, och det är väl lite vad vi förväntar oss kanske, när det blir såna här matcher.

Annica om laginsatsen:
- Ja tycker den va bra, jättebra och det är jätteviktigt att vi presterar mot vilket lag än vi möter.

Clara Markstedt,AIK- forward om matchen:
- Jag tycker det är orättvist, jag tycker vi håller tätt bakåt och även har chanser framåt, en oagjord match skulle känts mer rättvist..

Text: David Slättman & Rainer Fussgänger

.

Taggar: ,
Johannaerlandsson 2012-05-12 20:16

Aik's målvakt är inte det Susanne Nilsson??

Johnte 2012-05-12 22:46

Jo du har rätt Johanna E....det är Susanne Nilsson som är AIKs målvakt. Vad jag vet så spelar Madeleine Tegerström på mittfältet. Det har blivit lite fel i texten.
Först skriver man Tyresö går ut lite nonchalant mot ett AIK som spelade riktigt bra fotboll. Redan i den åttonde minuten frestade Madeleine Tegerström Carola Söberg i Tyresö-målet, sedan skriver man
Marta dribblar sig igenom på sambavis i den kalla isande vinden och skjuter ett långskott. Madeleine Tegström i AIK-målet gör en superräddning. en Omöjlig ekvation. Man kan inte både vara målvakt och utespelare.

Johannaerlandsson 2012-05-13 10:47

haha nää det blir juh lite svårt!

Anette Börjesson 2012-05-13 12:11

Hej!
Ja vi sätter upp det på kontot orutin. Och att vi inte riktigt lusläste tilllräckligt bra innan vi publicerade. Dock är det ändrat och bör vara rätt nu med Sussi Nilsson som målvakt och inte Madde Tegström.

Vi jobbar på men det är inte helt lätt att hinna med att göra allt 100-procentigt varje helg då det är mycket som kommer in samtidigt.

Johnte 2012-05-13 13:22

Det är helt okej Anette...jag förstår att man inte kan lusläsa allt och då är det ju bra att det finns alerta läsare som Johanna E som kan påpeka ett fel..så att det blir till rättat.
Fortsätt det goda arbetet ni gör på damfotboll. com.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.