AIKs självmål avgjorde för Tyresö

Det borde så klart ha blivit en målfest för serieledande Tyresö FF mot AIK som bara hade en poäng efter fem omgångar. Det var var de flesta av de1.671 på Tyresövallen hade bespetsat sig på, men tack vare - eller sett med AIK-ögon på grund av - ett självmål vann Tyresö med endast 1-0 (0-0).
T h Kirsten van de Ven, i mitten Line Röddik Hansen och AIK:s Sarah Fredriksson. FOTO: Raner Fussgänger..

Matchen bjöd annars på nästan allt så när som på det förväntade målkalaset. Det blev en jämn tillställning, som kunde slutat hur som helst. Vädret spelade stor roll denna dag och spelet blev därefter.

Det blev ett mycket intressant derby i första halvlek på den regntunga konstgräsmattan på Tyresövallen.
Tyresö gick ut lite nonchalant mot ett AIK som spelade riktigt bra fotboll. Redan i den åttonde minuten frestade Madeleine Tegerström Carola Söberg i Tyresö-målet med ett långskott. På efterföljande hörna blev det riktigt farligt men nickbollen tippade Carola Sjöberg över. Sedan böljade spelet fram och tillbaka, innan Marta presenterade sig. Men Clara Markstedt hade också ett bra läge att ge AIK ledningen.
Tyresö över mer och mer. Marta dribblade sig igenom på sambavis i den kalla isande vinden och sköt ett långskott som Susanne Nilsson i AIK-målet gjorde en superräddning på.
Gång på gång fortsatte sedan Marta att hota på sin kant.

I den 26:e matchminuten kom ett hårt inlägg från högerkanten som nådde Tyresös Kirsten van de Ven. Hon drog till på helvolley men utanför. Under slutminuterna av första halvlek skapade Marta flera farliga lägen dock utan att lyckas göra mål.

AIK spelade riktigt bra fotboll i första halvek och stod upp mycket bra mot Damallsvenskans stora favoriter. Målvakten Susanne Nilsson höll hög klass och var en starkt bidragande orsak till att AIK orkades hålla sig kvar i matchen och så länge hålla nollan.
En genomgående trend för många lag som slår i underläge är att man faller för långt ner med sin centrallinje, men det visar inte AIK mycket tendenser på.

AIK gjorde ett byte i 60:e minuten, ut gick Therese Boström och in kom Elin Bragnum. Även Tyresö gjorde också ett byte åtta minuter senare då Madeleine Edlund gick ut och in kom Pauline Hammarlund.
De första 25 minuterna i andra kom AIK knappt över Tyresös planhalva. Tyresö malde på och skapade läge på läge.
Det skulle dock dröja till 10 minuter före full tid innan avgörandet kom och då var det på ett snörpligt självmål som gav 1-0 till Tyresö. Resultatet kändes rättvist för Tyresö men förstås ett snöpligt slut för AIK som ändå får ha en eloge för att man lyckades kriga så bra i detta derby mellan toppen och botten.

AIK bör vara mer än nöjt över laginsatsen denna dag. Däremot får nog Tyresö fundera lite över sitt spel och varför man inte gjorde mål. Tyresö kunde/borde ha gjort 5-6 mål men missade alldeles för mycket klara målchanser. Trots det hade matchen stort underhållningsvärde och bjöd på roligt spel.

Eftersnack

Varför hade Tyresö så svårt att vinna utan Caroline Seger och Vero Boquete? Får man gnälla så högljutt på domaren som Marta gjorde (hon fick ett gult kort till slut)?
Tyresös tränare Stefan Fredriksson var lugnt som vanligt och säkert en aning lättad:
- Matchen blev ju onödigt jämnt. Vi borde ha gjort ett par mål i första halvlek. Vi ägde matchen och AIK har inte många chanser, men vi var inte bra i vår avslutningsfas. AIK var väldigt defensivt, de nådde inte riktigt fram, eftersom de fick försvara sig med så mycket folk. Men man måste ju säga att de förvrar sig bra.

När det gäller Martas gula kort som kom efter mycket gnällande mot domarna förnekar Stefan Fredriksson att Marta behandlas annorlunda än andra spelare i Damallsvenskan.
- Det var en riktig tuff tackling mot henne av deras back. Hon får mycket smällar och det är klart att alla människor skulle bli ledsna om man gång efter gång får smällar utan att få nånting med sig. Jag håller inte med om att hon har andra regler. Gula kortet är dock kanske befogat.

Annica Svensson står med Madelaine Edlund och Carola Söberg när damfotboll.com undrar varför det var så svårt att vinna matchen.
- Alltså jag tycker att vi har spelet och vi har målchanser, Marta och Kirsten van de Ven hade bra lägen i första halvlek redan. Men det är också en styrka av oss att vi inte tappar tron på oss själva och har tålamod.
På tal om Charlotte Rohlins korsbandsskada och landslaget tycker Annica förstås att det är ett stort avbräck.
- Först och främst tycker jag förstås synd om Lotta och att hon kommer att missa OS, men jag vet att hon är så stark att hon kommer tillbaka. Det vore hemskt roligt om hon skulle kunna vara med ändå i OS, hon är ju viktig inte bara på planen utan även utanför. Där skulle hon kunna ha en stöttande roll nu, men såklart är det upp till landslagsledningen att bedöma detta, svarar Annica Svensson på frågan om man ändå inte borde ha Lotta Rohlin med i London kring den svenska truppen.

Annica Svensson, back i Tyresö FF, om första halvlek:
- Jag tycker det var bra, vi rullade på och hade mycket spelvändningar, hade mycket boll, dom spelar ganska tufft, det visste vi att dom skulle göra, vi hade väldigt mycket lägen som vi skulle satt, mycket returer. Marta hade en del bra skott som var utanför precis utanför krysset sådär, det kändes stabilt och lugnt Carola hade väl nån räddning som hon fick göra i första, men annars inte så mycket mer.

Annica om andra halvek:
- Det kändes som tempot sjönk lite i andra, vi fick inte till spelvändningarna kanske lika mycket i som i första, det känns fortfarande som vi har ganska mycket bollinnehav, och det är väl lite vad vi förväntar oss kanske, när det blir såna här matcher.

Annica om laginsatsen:
- Ja tycker den va bra, jättebra och det är jätteviktigt att vi presterar mot vilket lag än vi möter.

Clara Markstedt,AIK- forward om matchen:
- Jag tycker det är orättvist, jag tycker vi håller tätt bakåt och även har chanser framåt, en oagjord match skulle känts mer rättvist..

Text: David Slättman & Rainer Fussgänger

.

Taggar: ,
Johannaerlandsson 2012-05-12 20:16

Aik's målvakt är inte det Susanne Nilsson??

Johnte 2012-05-12 22:46

Jo du har rätt Johanna E....det är Susanne Nilsson som är AIKs målvakt. Vad jag vet så spelar Madeleine Tegerström på mittfältet. Det har blivit lite fel i texten.
Först skriver man Tyresö går ut lite nonchalant mot ett AIK som spelade riktigt bra fotboll. Redan i den åttonde minuten frestade Madeleine Tegerström Carola Söberg i Tyresö-målet, sedan skriver man
Marta dribblar sig igenom på sambavis i den kalla isande vinden och skjuter ett långskott. Madeleine Tegström i AIK-målet gör en superräddning. en Omöjlig ekvation. Man kan inte både vara målvakt och utespelare.

Johannaerlandsson 2012-05-13 10:47

haha nää det blir juh lite svårt!

Anette Börjesson 2012-05-13 12:11

Hej!
Ja vi sätter upp det på kontot orutin. Och att vi inte riktigt lusläste tilllräckligt bra innan vi publicerade. Dock är det ändrat och bör vara rätt nu med Sussi Nilsson som målvakt och inte Madde Tegström.

Vi jobbar på men det är inte helt lätt att hinna med att göra allt 100-procentigt varje helg då det är mycket som kommer in samtidigt.

Johnte 2012-05-13 13:22

Det är helt okej Anette...jag förstår att man inte kan lusläsa allt och då är det ju bra att det finns alerta läsare som Johanna E som kan påpeka ett fel..så att det blir till rättat.
Fortsätt det goda arbetet ni gör på damfotboll. com.

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.

Nykomlingen skrällde mot guldfavoriten

Hammarby kämpade till sig en 1-0-seger mot Rosengård. Skrällvinsten är lagets första trepoängare för säsongen.

McLeods fokus ska ge ny nolla

Förra våren drog Erin McLeod sönder knät. I söndags gjorde den kanadensiska målvakten comeback och debut i damallsvenskan. Under söndagseftermiddagen gästar hon och Rosengård Hammarby i jakten på lugnet.

Den här gången räckte två Sällström-mål till seger

Två mål av Linda Sällström var en fartfylld faktor när Vittsjö GIK plockade tre poäng borta mot Kvarnsvedens IK. Speedkulan tog sig till delad skytteligaledning, straffligan toppar hon ensam efter segermålet 3-2.

Tränarens sågning: "De är maktlystna"

LB07 föll med 0-3 mot Eskilstuna. Efter matchen uttryckte tränaren Sven Sjunnesson kritik mot domarkåren - men Sjunnesson vill inte skulle förlusten på dagens domaren.

Eskilstuna i topp efter 3-0 mot LB07

Eskilstuna United bortaslog LB07 med 3-0 under lördagseftermiddagen och återtar serieledningen i Damallsvenskan.

Försvarskris hos Kvarnsveden?

Kvarnsvedenspelarna har tagit emot den senaste smällen. Som bekant är Lina Lundqvists knäskada inte det enda som drabbat Borlängelaget på slutet.

Ny form för elitfotbollen i Alingsås

Holmalunds IF spelar sitt andra år i Elitettan - det är redan klart att det blir det sista. Föreningen och damsektionen går skilda vägar efter säsongen. Medan letandet efter samarbetspartner och ny klubbadress fortgår gör spelarna sitt för att behålla elitstatus.