AIKs självmål avgjorde för Tyresö

Det borde så klart ha blivit en målfest för serieledande Tyresö FF mot AIK som bara hade en poäng efter fem omgångar. Det var var de flesta av de1.671 på Tyresövallen hade bespetsat sig på, men tack vare - eller sett med AIK-ögon på grund av - ett självmål vann Tyresö med endast 1-0 (0-0).
T h Kirsten van de Ven, i mitten Line Röddik Hansen och AIK:s Sarah Fredriksson. FOTO: Raner Fussgänger..

Matchen bjöd annars på nästan allt så när som på det förväntade målkalaset. Det blev en jämn tillställning, som kunde slutat hur som helst. Vädret spelade stor roll denna dag och spelet blev därefter.

Det blev ett mycket intressant derby i första halvlek på den regntunga konstgräsmattan på Tyresövallen.
Tyresö gick ut lite nonchalant mot ett AIK som spelade riktigt bra fotboll. Redan i den åttonde minuten frestade Madeleine Tegerström Carola Söberg i Tyresö-målet med ett långskott. På efterföljande hörna blev det riktigt farligt men nickbollen tippade Carola Sjöberg över. Sedan böljade spelet fram och tillbaka, innan Marta presenterade sig. Men Clara Markstedt hade också ett bra läge att ge AIK ledningen.
Tyresö över mer och mer. Marta dribblade sig igenom på sambavis i den kalla isande vinden och sköt ett långskott som Susanne Nilsson i AIK-målet gjorde en superräddning på.
Gång på gång fortsatte sedan Marta att hota på sin kant.

I den 26:e matchminuten kom ett hårt inlägg från högerkanten som nådde Tyresös Kirsten van de Ven. Hon drog till på helvolley men utanför. Under slutminuterna av första halvlek skapade Marta flera farliga lägen dock utan att lyckas göra mål.

AIK spelade riktigt bra fotboll i första halvek och stod upp mycket bra mot Damallsvenskans stora favoriter. Målvakten Susanne Nilsson höll hög klass och var en starkt bidragande orsak till att AIK orkades hålla sig kvar i matchen och så länge hålla nollan.
En genomgående trend för många lag som slår i underläge är att man faller för långt ner med sin centrallinje, men det visar inte AIK mycket tendenser på.

AIK gjorde ett byte i 60:e minuten, ut gick Therese Boström och in kom Elin Bragnum. Även Tyresö gjorde också ett byte åtta minuter senare då Madeleine Edlund gick ut och in kom Pauline Hammarlund.
De första 25 minuterna i andra kom AIK knappt över Tyresös planhalva. Tyresö malde på och skapade läge på läge.
Det skulle dock dröja till 10 minuter före full tid innan avgörandet kom och då var det på ett snörpligt självmål som gav 1-0 till Tyresö. Resultatet kändes rättvist för Tyresö men förstås ett snöpligt slut för AIK som ändå får ha en eloge för att man lyckades kriga så bra i detta derby mellan toppen och botten.

AIK bör vara mer än nöjt över laginsatsen denna dag. Däremot får nog Tyresö fundera lite över sitt spel och varför man inte gjorde mål. Tyresö kunde/borde ha gjort 5-6 mål men missade alldeles för mycket klara målchanser. Trots det hade matchen stort underhållningsvärde och bjöd på roligt spel.

Eftersnack

Varför hade Tyresö så svårt att vinna utan Caroline Seger och Vero Boquete? Får man gnälla så högljutt på domaren som Marta gjorde (hon fick ett gult kort till slut)?
Tyresös tränare Stefan Fredriksson var lugnt som vanligt och säkert en aning lättad:
- Matchen blev ju onödigt jämnt. Vi borde ha gjort ett par mål i första halvlek. Vi ägde matchen och AIK har inte många chanser, men vi var inte bra i vår avslutningsfas. AIK var väldigt defensivt, de nådde inte riktigt fram, eftersom de fick försvara sig med så mycket folk. Men man måste ju säga att de förvrar sig bra.

När det gäller Martas gula kort som kom efter mycket gnällande mot domarna förnekar Stefan Fredriksson att Marta behandlas annorlunda än andra spelare i Damallsvenskan.
- Det var en riktig tuff tackling mot henne av deras back. Hon får mycket smällar och det är klart att alla människor skulle bli ledsna om man gång efter gång får smällar utan att få nånting med sig. Jag håller inte med om att hon har andra regler. Gula kortet är dock kanske befogat.

Annica Svensson står med Madelaine Edlund och Carola Söberg när damfotboll.com undrar varför det var så svårt att vinna matchen.
- Alltså jag tycker att vi har spelet och vi har målchanser, Marta och Kirsten van de Ven hade bra lägen i första halvlek redan. Men det är också en styrka av oss att vi inte tappar tron på oss själva och har tålamod.
På tal om Charlotte Rohlins korsbandsskada och landslaget tycker Annica förstås att det är ett stort avbräck.
- Först och främst tycker jag förstås synd om Lotta och att hon kommer att missa OS, men jag vet att hon är så stark att hon kommer tillbaka. Det vore hemskt roligt om hon skulle kunna vara med ändå i OS, hon är ju viktig inte bara på planen utan även utanför. Där skulle hon kunna ha en stöttande roll nu, men såklart är det upp till landslagsledningen att bedöma detta, svarar Annica Svensson på frågan om man ändå inte borde ha Lotta Rohlin med i London kring den svenska truppen.

Annica Svensson, back i Tyresö FF, om första halvlek:
- Jag tycker det var bra, vi rullade på och hade mycket spelvändningar, hade mycket boll, dom spelar ganska tufft, det visste vi att dom skulle göra, vi hade väldigt mycket lägen som vi skulle satt, mycket returer. Marta hade en del bra skott som var utanför precis utanför krysset sådär, det kändes stabilt och lugnt Carola hade väl nån räddning som hon fick göra i första, men annars inte så mycket mer.

Annica om andra halvek:
- Det kändes som tempot sjönk lite i andra, vi fick inte till spelvändningarna kanske lika mycket i som i första, det känns fortfarande som vi har ganska mycket bollinnehav, och det är väl lite vad vi förväntar oss kanske, när det blir såna här matcher.

Annica om laginsatsen:
- Ja tycker den va bra, jättebra och det är jätteviktigt att vi presterar mot vilket lag än vi möter.

Clara Markstedt,AIK- forward om matchen:
- Jag tycker det är orättvist, jag tycker vi håller tätt bakåt och även har chanser framåt, en oagjord match skulle känts mer rättvist..

Text: David Slättman & Rainer Fussgänger

.

Taggar: ,
Johannaerlandsson 2012-05-12 20:16

Aik's målvakt är inte det Susanne Nilsson??

Johnte 2012-05-12 22:46

Jo du har rätt Johanna E....det är Susanne Nilsson som är AIKs målvakt. Vad jag vet så spelar Madeleine Tegerström på mittfältet. Det har blivit lite fel i texten.
Först skriver man Tyresö går ut lite nonchalant mot ett AIK som spelade riktigt bra fotboll. Redan i den åttonde minuten frestade Madeleine Tegerström Carola Söberg i Tyresö-målet, sedan skriver man
Marta dribblar sig igenom på sambavis i den kalla isande vinden och skjuter ett långskott. Madeleine Tegström i AIK-målet gör en superräddning. en Omöjlig ekvation. Man kan inte både vara målvakt och utespelare.

Johannaerlandsson 2012-05-13 10:47

haha nää det blir juh lite svårt!

Anette Börjesson 2012-05-13 12:11

Hej!
Ja vi sätter upp det på kontot orutin. Och att vi inte riktigt lusläste tilllräckligt bra innan vi publicerade. Dock är det ändrat och bör vara rätt nu med Sussi Nilsson som målvakt och inte Madde Tegström.

Vi jobbar på men det är inte helt lätt att hinna med att göra allt 100-procentigt varje helg då det är mycket som kommer in samtidigt.

Johnte 2012-05-13 13:22

Det är helt okej Anette...jag förstår att man inte kan lusläsa allt och då är det ju bra att det finns alerta läsare som Johanna E som kan påpeka ett fel..så att det blir till rättat.
Fortsätt det goda arbetet ni gör på damfotboll. com.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.