Ex-kapten Seger om oron för skadan

Vissa av er förberedde Valborgselden, andra traskade runt och njöt av solen, någon kanske satt på en parkbänk och åt vårens första mjukglass. Jag befann mig på ett fik i Stockholm. Oavsett var man befann sig nåddes man i söndags av skräckrubriker om Caroline Segers skadade fot. I matchen mellan Jitex och Tyresö landade Seger illa efter en höjdduell och blev liggandes i gräset. SVT, Aftonbladet och Expressen rapporterade om att OS kunde vara i fara, men här nedan berättar Caroline själv.
Caroline Seger, inte kapten i landslaget längre. Foto: Anette Börjesson

En och annan av oss blev säkerligen oroliga för hur det egentligen låg till med mittfältarens skadade fot. Men bakom rubrikerna och att OS skulle vara i fara finns ju knappt något att skriva hem om. Om huvudpersonen själv får bestämma är hon tillbaka på fotbollsplanen om två veckor.
. – Det är ett ligament på utsidan av foten som är skadat och de har sagt att det tar 3-6 veckor att läka, säger Seger när damfotboll.com får en pratstund med henne.
Sedan tillägger hon med ett skratt:
– Jag är väl tillbaka om två veckor. Jag har alltid haft bra läkekött.

Förväntar sig laddat Umeå IK
När tidningarna skrev om att Seger kanske skulle missa OS hade Seger själv tankarna på helt annat håll. Just nu är det Tyresö hon fokuserar på. OS ligger fortfarande långt borta och innan dess ska Tyresö spela åtta matcher till i Damallsvenskan. På det landar några cupmatcher. Här närmast ska TFF mäta sina krafter mot Umeå IK. Caroline Seger var på plats på Malmö IP när Umeå IK åkte på en riktig stjärnsmäll mot regerande mästarinnorna LdB FC Malmö. Trots det finns det ingen risk för underskattning inför matchen lagen emellan.
– När ett lag har förlorat med sådana siffror kommer det aldrig hända igen, det kommer vilja ha revansch så det blir en helt annan match. Det här var första matchen jag ser av Umeå i år, men jag har ju hängt med i tidningarna och Umeå ska ju inte vara så dåliga som de var mot Malmö, så det kommer bli en helt annorlunda match, analyserar Seger.
cseger1fh200.jpg
Förundrad över publiksiffrorna
Jag frågar om hon förväntar sig storpublik i Umeå på måndag, då Marta är tillbaka i staden som lärde henne svensk fotboll. Vi fastnar snart i en diskussion kring publiksiffrorna i Damallsvenskan.
Endast sex av 24 matcher i Damallsvenskan har så här långt lockat över 1000 åskådare.
– Igår (LdB FC Malmö – Umeå IK) var det väl 731i publiken, det är skittrist. Det är ändå två topplag som möts. Det är kul att Marta är tillbaka men nu är det ju bara Marta som drar publik. Det är skrämmande att fler inte går och tittar. Ta Mittag till exempel, hon är en fantastisk fotbollsspelare. Varför går inte fler och tittar på henne? Undrar Seger.

Sedan kommer vi in på starten av Damallsvenskan. Tyresö har tagit 9 poäng utav 12 möjliga, men ändå blev det en plump i protokollet redan i andra matchen mot Linköpings FC..
– Så klart hade vi velat ha full pott. Men går man tillbaka till matchen mot LFC så var vi inte värda att vinna den. Det är många lag som är med och fajtas och det är långt kvar av säsongen. Det är oerhört roligt. Vittsjö är också med, det är otippat men roligt. Topplagen har tappat poäng mot bottenlagen, det är viktigt. Och väldigt roligt.

Media har dålig koll
Tillbaka till riksmedias förmåga att överdriva saker. Inte nog med att Segers skada blåstes upp till ett gigantiskt orosmoln, Aftonbladet, Expressen och Sveriges Radio envisades också med att gång på gång skriva att ”den svenska lagkaptenen riskerar att missa OS”. Många tycks ha missat att Seger för några månader sedan lämnade över kaptensrollen till Nilla Fischer och Charlotte Rohlin.
– Jaa, de skriver ju det, men jag är inte alls lagkapten. Jag är inte kapten eller assisterande och har inte varit det sedan i januari. Men media tycks inte ha förstått det ännu, säger hon och tillägger sedan att vi gärna får sprida den informationen.

Så, så var det med den saken. ”Kaptenen” är inte kapten och tittar man på hur läget ser ut i dag riskerar Seger inte alls att missa OS. Fortfarande är det långt tid kvar till mästerskapet i London . Och om Seger själv får bestämma är hon snart tillbaka på fotbollsplanen för att vinna matcher med Tyresö, än är det långt tid kvar innan hon börjar fundera över Seger-gester i OS.

Lilla bilden: Caroline Seger i solskenet på Malmö Ip där hon såg matchen Malmö-Umeå. Foto: Fredrik Hasselgren

Johnte 2012-05-03 18:46

Seger verkar till att trivas bra och ha många kompisar i Malmö hon spelade bara hösten i fjol i Malmö.Men man har sett henne här titt som tätt på Malmö IP.Visst man kan ju se bra damfotboll här.Lilla Ali Reily och Seger har ju spelat i samma WPS-lag.Kan det vara så att hon längtar tillbaka till Malmö ????

Silverstolpe 2012-05-04 11:09

@Johnte Jag tror Caroline är i Malmö för att värva spelare till Tyresö! :LOL:

Rufus 2012-05-04 12:09

Tja... sedan är det väl så att det är lättare för henne att göra sig förstådd på sitt skånska hemlands särpräglade tungomål än uppe i trakterna av "Fjollträsk"! :)

Johnte 2012-05-04 18:26

@silverstolpe....egentligen var det där ett skämt...Men det är ju ett faktum att hon är här nere ofta....Ja så som Malmö spelade ut Umeå så fanns det nog en hel del att lära för Seger.Sedan är det nog lite spionuppdrag hon hade där.Umeå möter ju Tyresö nu den 7/5 i Umeå.

Silverstolpe 2012-05-04 23:58

@Johnte Jag tog det som ett skämt. :)

Angående utskåpningen av Umeå så var var det ju inte mycket bevänt med det, alla var ju mer eller mindre magsjuka! Eller?
Det har inte börjat sprida sig ett lätt illamående i Malmö lägret?

Johnte 2012-05-05 01:03

Det var skönt du tog det som ett skämt.....Jooo, Malmö spelarna har fått ett mycket allvarligt utbrott av magsjuka över Umeås snack, nu. Dom spyr som kalvar, finns inget hejd på det.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.