Mer speltid väntar för mittbacken Malin Levenstad

Drygt en månad kvar till uttagningen och om två månader spelas den första matchen i den olympiska fotbollsturneringen. Inte undra på att OS-tankarna börjar smyga sig in hos de landslagsaktuella spelarna.

- Det finns där någonstans i bakhuvudet. Annars försöker jag leva så mycket som möjligt här och nu och göra det så bra som möjligt här i Malmö, säger Malin Levenstad.

Det är en solig eftermiddag i södra Sverige när damfotboll.com möter LdB:s försvarsklippa. Inte för att snacka ner den senaste seriematchen, andra moln börjar ju dyka upp på himlen.

Närmast de skotska och svenska formationerna. På Starks park på lördag är mittbackspositionen i tydligt fokus och Malin Levenstad får spela från start när andra kandidater, senast Stina Segerström och Linda Sembrant lämnat återbud.
- Skitkul att vara med igen. Jag kände att det gick bra förra lägret även om jag blev inkallad som reserv, säger hon.

För att beskriva läget i landslagets samlade försvarsspel är läget i bästa fall mulet.

Nyss så stabilt och uppoffrande med rutinerade och samspelta namn i uppställningen. Nu letar förbundskaptenerna för fullt efter ett mittbackspar som ska hålla för anstormningen i OS.

Charlotte Rohlins knäskada och Sara Larssons långa speluppehåll skapar en osäkerhet som de närmaste landskamperna ska försöka lugna. Det öppnar också upp för nya namn.
- Situationen är som det är, det ska in en ny mittback oavsett om det är kort eller lång tid kvar. Jag är hundra procent säker på att den som kommer att få spela kommer att göra det bra, säger Malin Levenstad.
malinl.jpg
Lika säker kan hon inte vara på att själv ta plats i den blågula truppen till London. Malin Levenstad och landslaget är inget lyckat förhållande, hennes A-landskamper är lätträknade.

Sammanlagt fyra under en period på mer än fyra år, debut mot Norge i januari 2008.
- Jag blev skadad ganska snabbt efter första matchen och hade det tufft efter det. Men jag har ju kommit tillbaka bra i form, och det ett bra tag sedan jag gjorde det.

Att det inte är roligt att bli ratad kan Levenstad intyga. En 23-åring med mycket vilja som ofta får ofta negativt besked på frågan med eller inte, senast och tyngst i samband med uttagningen till VM förra året.
- Det är skittråkigt, besvikelse varje gång man inte kommer med. Det enda jag kan göra är att prestera bra härhemma och det känner jag att jag har gjort den här säsongen.

I förbundskaptenernas ögon räckte det för att komma med som ersättare i sista stund i landskampen mot Kanada som spelades just i Malmö och till ett inhopp på en halv halvlek.
- Svårt att säga hur det gick, man hinner inte att göra jättemycket och Kanada är inte speciellt bra i den matchen heller.

Ovisst besked där men inte när det gäller det samlade intrycket.
- Jag hade en bra känsla när jag åkte därifrån och det är dit man måste komma. Att tänka jag har gjort vad jag har kunnat, det är svårt att göra mer än så.

Champions League ökar kunnandet
Som alla spelare med driv att utvecklas tar Malin Levenstad tar gärna så mycket speltid som möjligt mot internationellt motstånd. Champions League-matcherna som LdB Malmö spelade under hösten och våren är goda erfarenheter i väntan på genombrott i landslaget.
-Två bra matcher mot Frankfurt, det är främst där man kan se hur jag håller internationellt när jag inte är med i varje landskamp.

Hur utvecklande är det att möta andra spelstilar som försvarare?
- Det blir en vanesak. I Damallsvenskan har jag spelat så många år nu och kan spelarna utan och innan. Både med Frankfurt och de andra lagen vi mötte i Champions League är det något helt nytt, spelare som inte tänker eller spelar särskilt svenskt. Man får ta beslut lite mer där och då istället för att veta i förväg.

"Lider med Lotta"
Tillbaka till helgens begivenhet. Sverige åker till Skottland för den näst sista samlingen innan OS-truppen ska tas ut. Bara fyra landskamper kvar, sen ska Dennerby och Grahm skriva ner de 18 namnen.

En trupp som inte kommer att innehålla lagkaptenen och stöttepelaren Charlotte Rohlin.
- Jag lider verkligen med Lotta, tråkigt för henne och för svensk fotboll. I mina ögon är hon den bästa mittbacken i Sverige. Varje gång man hör om en korsbandsskada så känns det ju. Man vet precis vad den personen kommer att gå igenom det är lika tråkigt varje gång, säger Malin Levenstad som gjorde rehab i ett halvår innan hon kunde återvända.
101026_15.jpg
Mittbacken från Malmö står med goda förhoppningar om att kunna bryta mönstret med missade mästerskap. Om landslagsledningen siktar på att bredda kompetensen menar Malin Levenstad att hon har en bra chans.
- Jag är ganska olik de andra mittbackarna som Thomas har valt sedan tidigare. Mina styrkor är att jag är lite snabbare och bättre på instick än spelet med att vara jättestor och bra på huvudet. Det är en styrka i sig att man kan komplettera varandra istället för att alla är precis likadana.

I matchen mot Skottland får hon under alla förutsättningar förtroendet. De egna målen är uppsatta inför landslagsresan.
- Det låter klyschigt men det absolut största pressen lägger jag på mig själv här hemma varje dag. Jag vill åka därifrån med en bra känsla, de ska inte kunna säga att jag var tillräckligt bra.

Johnte 2012-05-26 10:12

Bra där av Malin...rätt inställning...det kommer att bli bra från hennes sida...är helt övertygad om det.Forza Malmö, upp till kamp för Sverige.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.