Omg 4

Skellefteås stolthet Sunnanå SK stoltserar i ensam serieledning med en ren och snygg rad i tabellen. Gustafs lämnades ensamma kvar på noll poäng på motsatt sida av densamma. Sundsvall gjorde halt för Rågsveds framfart medan Assi och Västerås tog säsongens första var sin pinne, Bollstanäs bröt sin förlusttrend, Hammarby vann återigen på hemmaplan och Umeå Södra smyger med mot toppen på Vasalunds bekostnad. Den fjärde omgången av Norrettan är avklarad med följande bataljer.

Att Sunnanåoch Kvarnsveden överhuvudtaget kom till spel var imponerande i sig. Vintervädret drog utan pardon över nästan hela Norrland med flertalet inställda matcher i de lägre serierna. På Norrvalla lyckades dock arrangörerna erbjuda en spelbar plan och mötet mellan Sunnanå SK-Kvarnsvedens IK genomfördes i bistra fotbollsförhållanden där hemmalaget visade sig vara starkast denna dag och gick segrande ur vinterkriget med trygga 3-1 (1-0). Framträdande i matchprotokollet blev Erika Nilsson-Waara som både passade på att bli tvåmålsskytt samt lägga en varning till meritlistan – allt inom loppet av tjugo minuter. Kvansvedens gameplan höll i nästan hela den första halvleken men precis före paus kunde Isabell Rönnmark ge sitt Sunnanå ledningen efter att laget hittat en öppning i Kvarnsvedens dittills kompakta försvarsspel. Efter paus utökade Nilsson-Waara ledningen innan Kvarnsvedens Michaela Hermansson kunde reducera. Hoppet för gästerna släcktes dock nästan per omgående när Nilsson-Waara återigen hittade rätt bakom Angelica Bengtsson och fastställde slutresultatet.
- Vi blir bara bättre och bättre. Kvarnsveden visste vi skulle vara det tuffaste motståndet för oss hittills och vi hade bestämt oss för att verkligen ge järnet idag vilket jag tyckte att vi gjorde på ett jättebra sätt, kommenterar Erika Nilsson-Waara som efter matchen går upp i skytteligaledning med sina fem gjorda mål totalt.

Kvarnsvedenspelarna var trots förlusten inte helt nedslagna och tyckte att man den här gången föll mot ett bättre lag. De ser dock redan fram emot returen i Borlänge och säger sig ha sett svagheter hos sina motståndare som man då ska utnyttja. Segern gav Sunnanå en tvåpoängsmarginal i tabellen till tvåorna Sundsvalls DFF.


Just Sundsvalls DFF blev, inte helt oväntat, laget som satte halt för Rågsveds IF's imponerande framfart i serien så här långt. I en blåsig historia på Hagsätra IP var det dock inte mycket som skiljde lagen åt vare sig i spel, målchanser eller gjorda mål. Slutresultatet 0-2 (0-1) blev en konsekvens av vasst målvaktsspel av Lina Ringshamre i SDFF-målet under den första halvleken när Rågsved skapade en del chanser samt ett alltmer tydligt tryck från SDFF under den andra halvleken. Laget utnyttjade sin ledning, vinden i ryggen och ett utökat självförtroende ju längre matchen led. Att SDFF tog ledningen precis före paus genom en frispelad och kylig Emma Jonsson blev psykologiskt tufft för Rågsved som aldrig riktigt kunde hota gästerna under den andra halvan. Istället blev det SDFF's inhoppare Frida Sjöberg som fastställde slutresultatet bara ett par minuter innan slutsignalen – en följd av flertalet hot mot Katarina Wicksell i Rågsveds mål.

Resultatet ger oss en härlig pärla att se fram emot till helgen när Sundsvalls DFF tar emot Sunnanå SK på Norrporten Arena.
- En jätteviktig match för oss och måste ses som en tidig seriefinal. Vi kan vara lite trögstartade i serien men i år har vi undvikit onödiga förluster så här långt vilket ger oss extra styrka, kommenterar Emma Jonsson i SDFF-lägret.


I motsatt del av tabellen möttes de båda dittills poänglösa nykomlingarna Assi IF och Västerås BK30 på Billerud Arena i Kalix. Även här ställde väderförhållandena extra stora krav på spelarna och matchen kom att bli ganska öppen med chanser åt båda håll, en del individuella misstag som renderade i mål samt, enligt hemmalaget, avgörande domarmisstag som också bidrog till utgången av matchen. Lagen delade slutligen på poängen efter 2-2 (1-1) och givetvis en lättnad för båda lagen att äntligen knipa säsongens första poäng. Assi inledde målskyttet redan efter tio minuter när Viktoria Kenning blev fint framspelad av Caroline Karlsson. Kvitteringen sedan genom Amanda Wegerman på ett distansskott som Assi-målvakten Elin Rutberg lite snöpligt tappade in, mycket på grund av en blöt och slirig bollyta. Detta var Västerås första mål för säsongen!

Den andra halvleken fortsatt jämn med en något bättre spelkvalitét. Båda lagen skapade fina lägen att ta ledningen men ingen lyckades förrän Västerås, vid en diskutabel situation efter hörna, kunde ta ledningen genom Marcia Rosa da Silva. Då stod matchuret på 73 minuter. Starkt av Assi att trots uppförsbacken och lite kvarvarande tid ändå kunna forcera och nå en kvittering innan slutsignalen. Med bara tre minuter kvar kunde nämligen Johanna Lindbäck ge sitt Assi den ena poängen när hon kvitterade till 2-2.


Utan poäng är dock fortsatt Gustafs GoIF som inte räckte till mot Hammarby IF DFF i en match som i mångt och mycket avgjordes redan under den första halvleken där Hammarby drog ifrån till en fyramålsledning före vilan. Resultatet till slut 4-2 (4-0). Inledande 1-0 kom tidigt genom en riktig kalasträff signerad Ellinor Lindbom som fick se sitt avslut borra in sig i Susanne Kolseths ena kryss. Då hade vi bara kommit tre minuter in i matchen. Därefter hyfsat jämnt spel en period innan Hammarby på bara tio minuter bombade in ytterligare tre mål och matchen i princip avgjordes. Målskyttar i tur och ordning Rosie Malone-Povolny, Cathrine Dahlström och Mathilda Hagman.

I den andra halvleken fortsatte Hammarby dominera tillställningen men tappade efterhand initiativet och tillät Gustafs få ny vind i seglen där laget kunde reducera två gånger om. Först gjorde Nicole Skoglund 1-4 och bara fem minuter senare svarade Marijana Rajcic för ytterligare ett Gustafs-mål. Närmare än så kom dock inte gästerna som får fortsätta vänta på säsongens första poäng. Idag kom laget som helhet inte upp i klass medan Hammarby alltså stod för en överlag stabil insats där matchen ett tag hade kunnat rinna iväg ännu mer. Viktigt för Gustafs att så inte blev fallet och nu blir det en hyperviktig nästa omgång för laget när man beger sig till Västerås och ska försöka ta sig upp från tabellens jumboplats.


Mötet Bollstanäs SK-IK Sirius kom att bli en match med två olika ansikten där lagen hade mer av kommandot i var sin halvlek. Den första rundan var det IK Sirius som stod för det mesta och bästa och kunde också gå till halvtidsvila i ledning 1-0 efter att Fanny Andersson förvaltat sitt öppna läge på bästa sätt i den 12:e minuten.

Efter paus blev dock gästerna lite ängsliga och för passiva, säkert en hel del beroende på den snabba kvitteringen från hemmalaget. Den kom nämligen redan efter tre minuter när en av planens bästa spelare, Kimberly Boulos, sköt stenhårt förbi en maktlös Emelie Almesjö i Sirius-målet. Därefter blev det mycket Bollstanäs en period och laget kunde också sätta 2-1 som blev slutresultat efter en fin frispark av Chelsea Davis efter 65 minuters spel. Sirius försökte därefter flytta fram positionerna men hade inte riktigt spetsen idag. Man vaskade bland annat fram ett flertal hörnor utan utdelning.

Matchen beskrivs ha bestått av mer kamp än skönspel där ett oavgjort resultat kanske hade varit det mest rättvisande. För Sirius blev detta säsongens första förlust och för Bollstanäs, som kom med två raka förluster i bagaget, en välbehövlig trepoängare för att inte tappa för mycket mark i tabellen.

Nästa omgång matchar båda lagen mot lag som befinner sig alldeles i närheten i tabellen vilket gör att poängfördelningen kan bli utslagsgivande. Störst press i dessa möten har dock ändå Vasalunds IF som ska ta emot Bollstanäs SK.


Just Vasalunds IF har nämligen en del problem med att erövra de där nödvändiga poängen. I helgen föll man på nytt och denna gång på hemmaplan mot Umeå Södra FF. Gästerna från Västerbotten kunde åka hem med alla tre poäng efter att ha gjort matchens enda mål som kom i den 21:a minuten genom Jessica Rostedt. Slutresultatet därmed 0-1 (0-1).

Vasalund rapporteras ha stått för en bra fotboll fram till de avgörande situationerna där man antingen missade eller att sista passet slogs på ett stressat och/eller slarvigt sätt. Umeå Södra, som tagit en hel del poäng så här långt, spelade klokt försvarsspel och lyckades ju även göra ett mål redan i första trots att laget fram till dess inte haft något kommando alls. I takt med att Vasalund inte fick någon utdelning sjönk även tålamodet hos spelarna och hela tre varningar utdelades till Vasa-spelare. Nu innebär resultatet att Vasalund står kvar på tre poäng medan Umeå Södra klättrar till en delad tredjeplats i tabellen med häng på den absoluta toppen.

Nu gäller det för det namnkunniga Vasalund att få ordning i leden och framför allt att laget börjar göra mål i rimlig utsträckning sett till antalet avslut och chanser. I nästa utmaning väntar som sagt var Bollstanäs SK. Ett möte mellan två lag som troligen kan varandra utan och innan och i en match där resultatet kan bli minst sagt utslagsgivande.

För Umeå Södra har säsongen börjat bra och laget plockar de där nödvändiga poängen för att så här långt skapa ett visst avstånd nedåt i tabellen. Tryggt för laget att det gör en hel del mål (näst flest hittills) och att man inte verkar vara beroende av ett fåtal målskyttar utan flera har levererat. Nu delar Umeå Södra alltså tredjeplatsen i tabellen med Rågsveds IF där endast ett plusmål skiljer dem åt till Rågsveds fördel.

Lagen möts i nästa omgång i Umeå. Kittlande! En omgång där man på förhand kan misstänka en hel del jämna möten som kanske ger en del kryssresultat? För mig är det egentligen bara matchen Kvarnsveden-Assi som känns som en trolig etta i tipsraden. I övrigt känns det som att matcherna kan sluta precis hur som helst.

Aktuell tabell: http://svenskfotboll.se/cuper-och-serier/information/?scr=table&ftid=35357
Nästa omgång i sin helhet:

2012-05-12
Sundsvalls DFF – Sunnanå SK
Vasalunds IF – Bollstanäs SK
Västerås BK30 – Gustafs
Sirius – Hammarby
2012-05-13
Kvarnsvedens IK – Assi IF
Umeå Södra FF – Rågsveds IF

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.