Omg 4

Skellefteås stolthet Sunnanå SK stoltserar i ensam serieledning med en ren och snygg rad i tabellen. Gustafs lämnades ensamma kvar på noll poäng på motsatt sida av densamma. Sundsvall gjorde halt för Rågsveds framfart medan Assi och Västerås tog säsongens första var sin pinne, Bollstanäs bröt sin förlusttrend, Hammarby vann återigen på hemmaplan och Umeå Södra smyger med mot toppen på Vasalunds bekostnad. Den fjärde omgången av Norrettan är avklarad med följande bataljer.

Att Sunnanåoch Kvarnsveden överhuvudtaget kom till spel var imponerande i sig. Vintervädret drog utan pardon över nästan hela Norrland med flertalet inställda matcher i de lägre serierna. På Norrvalla lyckades dock arrangörerna erbjuda en spelbar plan och mötet mellan Sunnanå SK-Kvarnsvedens IK genomfördes i bistra fotbollsförhållanden där hemmalaget visade sig vara starkast denna dag och gick segrande ur vinterkriget med trygga 3-1 (1-0). Framträdande i matchprotokollet blev Erika Nilsson-Waara som både passade på att bli tvåmålsskytt samt lägga en varning till meritlistan – allt inom loppet av tjugo minuter. Kvansvedens gameplan höll i nästan hela den första halvleken men precis före paus kunde Isabell Rönnmark ge sitt Sunnanå ledningen efter att laget hittat en öppning i Kvarnsvedens dittills kompakta försvarsspel. Efter paus utökade Nilsson-Waara ledningen innan Kvarnsvedens Michaela Hermansson kunde reducera. Hoppet för gästerna släcktes dock nästan per omgående när Nilsson-Waara återigen hittade rätt bakom Angelica Bengtsson och fastställde slutresultatet.
- Vi blir bara bättre och bättre. Kvarnsveden visste vi skulle vara det tuffaste motståndet för oss hittills och vi hade bestämt oss för att verkligen ge järnet idag vilket jag tyckte att vi gjorde på ett jättebra sätt, kommenterar Erika Nilsson-Waara som efter matchen går upp i skytteligaledning med sina fem gjorda mål totalt.

Kvarnsvedenspelarna var trots förlusten inte helt nedslagna och tyckte att man den här gången föll mot ett bättre lag. De ser dock redan fram emot returen i Borlänge och säger sig ha sett svagheter hos sina motståndare som man då ska utnyttja. Segern gav Sunnanå en tvåpoängsmarginal i tabellen till tvåorna Sundsvalls DFF.


Just Sundsvalls DFF blev, inte helt oväntat, laget som satte halt för Rågsveds IF's imponerande framfart i serien så här långt. I en blåsig historia på Hagsätra IP var det dock inte mycket som skiljde lagen åt vare sig i spel, målchanser eller gjorda mål. Slutresultatet 0-2 (0-1) blev en konsekvens av vasst målvaktsspel av Lina Ringshamre i SDFF-målet under den första halvleken när Rågsved skapade en del chanser samt ett alltmer tydligt tryck från SDFF under den andra halvleken. Laget utnyttjade sin ledning, vinden i ryggen och ett utökat självförtroende ju längre matchen led. Att SDFF tog ledningen precis före paus genom en frispelad och kylig Emma Jonsson blev psykologiskt tufft för Rågsved som aldrig riktigt kunde hota gästerna under den andra halvan. Istället blev det SDFF's inhoppare Frida Sjöberg som fastställde slutresultatet bara ett par minuter innan slutsignalen – en följd av flertalet hot mot Katarina Wicksell i Rågsveds mål.

Resultatet ger oss en härlig pärla att se fram emot till helgen när Sundsvalls DFF tar emot Sunnanå SK på Norrporten Arena.
- En jätteviktig match för oss och måste ses som en tidig seriefinal. Vi kan vara lite trögstartade i serien men i år har vi undvikit onödiga förluster så här långt vilket ger oss extra styrka, kommenterar Emma Jonsson i SDFF-lägret.


I motsatt del av tabellen möttes de båda dittills poänglösa nykomlingarna Assi IF och Västerås BK30 på Billerud Arena i Kalix. Även här ställde väderförhållandena extra stora krav på spelarna och matchen kom att bli ganska öppen med chanser åt båda håll, en del individuella misstag som renderade i mål samt, enligt hemmalaget, avgörande domarmisstag som också bidrog till utgången av matchen. Lagen delade slutligen på poängen efter 2-2 (1-1) och givetvis en lättnad för båda lagen att äntligen knipa säsongens första poäng. Assi inledde målskyttet redan efter tio minuter när Viktoria Kenning blev fint framspelad av Caroline Karlsson. Kvitteringen sedan genom Amanda Wegerman på ett distansskott som Assi-målvakten Elin Rutberg lite snöpligt tappade in, mycket på grund av en blöt och slirig bollyta. Detta var Västerås första mål för säsongen!

Den andra halvleken fortsatt jämn med en något bättre spelkvalitét. Båda lagen skapade fina lägen att ta ledningen men ingen lyckades förrän Västerås, vid en diskutabel situation efter hörna, kunde ta ledningen genom Marcia Rosa da Silva. Då stod matchuret på 73 minuter. Starkt av Assi att trots uppförsbacken och lite kvarvarande tid ändå kunna forcera och nå en kvittering innan slutsignalen. Med bara tre minuter kvar kunde nämligen Johanna Lindbäck ge sitt Assi den ena poängen när hon kvitterade till 2-2.


Utan poäng är dock fortsatt Gustafs GoIF som inte räckte till mot Hammarby IF DFF i en match som i mångt och mycket avgjordes redan under den första halvleken där Hammarby drog ifrån till en fyramålsledning före vilan. Resultatet till slut 4-2 (4-0). Inledande 1-0 kom tidigt genom en riktig kalasträff signerad Ellinor Lindbom som fick se sitt avslut borra in sig i Susanne Kolseths ena kryss. Då hade vi bara kommit tre minuter in i matchen. Därefter hyfsat jämnt spel en period innan Hammarby på bara tio minuter bombade in ytterligare tre mål och matchen i princip avgjordes. Målskyttar i tur och ordning Rosie Malone-Povolny, Cathrine Dahlström och Mathilda Hagman.

I den andra halvleken fortsatte Hammarby dominera tillställningen men tappade efterhand initiativet och tillät Gustafs få ny vind i seglen där laget kunde reducera två gånger om. Först gjorde Nicole Skoglund 1-4 och bara fem minuter senare svarade Marijana Rajcic för ytterligare ett Gustafs-mål. Närmare än så kom dock inte gästerna som får fortsätta vänta på säsongens första poäng. Idag kom laget som helhet inte upp i klass medan Hammarby alltså stod för en överlag stabil insats där matchen ett tag hade kunnat rinna iväg ännu mer. Viktigt för Gustafs att så inte blev fallet och nu blir det en hyperviktig nästa omgång för laget när man beger sig till Västerås och ska försöka ta sig upp från tabellens jumboplats.


Mötet Bollstanäs SK-IK Sirius kom att bli en match med två olika ansikten där lagen hade mer av kommandot i var sin halvlek. Den första rundan var det IK Sirius som stod för det mesta och bästa och kunde också gå till halvtidsvila i ledning 1-0 efter att Fanny Andersson förvaltat sitt öppna läge på bästa sätt i den 12:e minuten.

Efter paus blev dock gästerna lite ängsliga och för passiva, säkert en hel del beroende på den snabba kvitteringen från hemmalaget. Den kom nämligen redan efter tre minuter när en av planens bästa spelare, Kimberly Boulos, sköt stenhårt förbi en maktlös Emelie Almesjö i Sirius-målet. Därefter blev det mycket Bollstanäs en period och laget kunde också sätta 2-1 som blev slutresultat efter en fin frispark av Chelsea Davis efter 65 minuters spel. Sirius försökte därefter flytta fram positionerna men hade inte riktigt spetsen idag. Man vaskade bland annat fram ett flertal hörnor utan utdelning.

Matchen beskrivs ha bestått av mer kamp än skönspel där ett oavgjort resultat kanske hade varit det mest rättvisande. För Sirius blev detta säsongens första förlust och för Bollstanäs, som kom med två raka förluster i bagaget, en välbehövlig trepoängare för att inte tappa för mycket mark i tabellen.

Nästa omgång matchar båda lagen mot lag som befinner sig alldeles i närheten i tabellen vilket gör att poängfördelningen kan bli utslagsgivande. Störst press i dessa möten har dock ändå Vasalunds IF som ska ta emot Bollstanäs SK.


Just Vasalunds IF har nämligen en del problem med att erövra de där nödvändiga poängen. I helgen föll man på nytt och denna gång på hemmaplan mot Umeå Södra FF. Gästerna från Västerbotten kunde åka hem med alla tre poäng efter att ha gjort matchens enda mål som kom i den 21:a minuten genom Jessica Rostedt. Slutresultatet därmed 0-1 (0-1).

Vasalund rapporteras ha stått för en bra fotboll fram till de avgörande situationerna där man antingen missade eller att sista passet slogs på ett stressat och/eller slarvigt sätt. Umeå Södra, som tagit en hel del poäng så här långt, spelade klokt försvarsspel och lyckades ju även göra ett mål redan i första trots att laget fram till dess inte haft något kommando alls. I takt med att Vasalund inte fick någon utdelning sjönk även tålamodet hos spelarna och hela tre varningar utdelades till Vasa-spelare. Nu innebär resultatet att Vasalund står kvar på tre poäng medan Umeå Södra klättrar till en delad tredjeplats i tabellen med häng på den absoluta toppen.

Nu gäller det för det namnkunniga Vasalund att få ordning i leden och framför allt att laget börjar göra mål i rimlig utsträckning sett till antalet avslut och chanser. I nästa utmaning väntar som sagt var Bollstanäs SK. Ett möte mellan två lag som troligen kan varandra utan och innan och i en match där resultatet kan bli minst sagt utslagsgivande.

För Umeå Södra har säsongen börjat bra och laget plockar de där nödvändiga poängen för att så här långt skapa ett visst avstånd nedåt i tabellen. Tryggt för laget att det gör en hel del mål (näst flest hittills) och att man inte verkar vara beroende av ett fåtal målskyttar utan flera har levererat. Nu delar Umeå Södra alltså tredjeplatsen i tabellen med Rågsveds IF där endast ett plusmål skiljer dem åt till Rågsveds fördel.

Lagen möts i nästa omgång i Umeå. Kittlande! En omgång där man på förhand kan misstänka en hel del jämna möten som kanske ger en del kryssresultat? För mig är det egentligen bara matchen Kvarnsveden-Assi som känns som en trolig etta i tipsraden. I övrigt känns det som att matcherna kan sluta precis hur som helst.

Aktuell tabell: http://svenskfotboll.se/cuper-och-serier/information/?scr=table&ftid=35357
Nästa omgång i sin helhet:

2012-05-12
Sundsvalls DFF – Sunnanå SK
Vasalunds IF – Bollstanäs SK
Västerås BK30 – Gustafs
Sirius – Hammarby
2012-05-13
Kvarnsvedens IK – Assi IF
Umeå Södra FF – Rågsveds IF

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com

Idag den första juli är detta den enda och sista information som kommer ut på damfotboll.com. Vi lägger ner vår verksamhet och 17 år som en ständigt uppdaterad sida om svensk och internationell damfotboll går i graven.

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.