Självmål hjälpte LdB FC Malmö till seger i Piteå

Det blev inget nytt målkalas för LdB FC Malmö på bortaplan mot Piteå IF. 2-0 är ett resultat som mera berättar om att Piteå IF håller bra klass än att förlusten i Vittsjö var pinsam mot en nykomling i Damallsvenskan.

Det litet pinsamma i söndagens match var att LdB FC i det längsta såg ut att vinna på ett självmål. Fem minuter före halvtid lyfte LdB FC-backen Lina Nilsson in en lyra framför mål där bollen olyckligt touchade hemmabacken Lena Blomkvist och ställde målvakt Maria Rönnbäck.
Piteå-försvaret höll de berömda LdB FC-anfallarna Anja Mittag och Ramona Bachmann på mattan. Den senare hade ett friläge redan efter 5 minuter som Maria räddade. Efter en halvtimme hade Ramona ytterligare en chans men sköt utanför efter att ha rundat Maria i Piteå-målet.
Ett par minuter tidigare tvingade Piteås Sofie Persson Thora Helgadottir att boxa hennes frispark över ribban.Hanna Pettersson tvingade Thora till en räddning när hon kom nästan fri från vänster och fick skjuta ur vinkel.

Elin Rubensson ser ut att bli den eviga inhopparen i LdB FC Malmö. Hon blev inbytt efter 68 minuter och liksom mot Umeå gjorde hon mål, sammanlaget fyra har det blivit på hennes korta speltider och därutöver tre assists.Det återstod bara en minut av ordinarie speltid när Anja Mittag försåg Elin med det målgivande inlägget till 2-0.
I en närkamp en kvart från slut nickade Anja Mittag och PIFs mittback Sara Eliasson ihop. Sara slog upp ena ögonbrynet och fick bäras från plan och sys med nio stygn.

- Jag såg så klart Piteås match i Vittsjö förra helgen och visste att de har ett kompakt försvarsspel och är starka i närkamperna, säger LdB FC Malmös tränare Peter Moberg.
- Vi var starkast i anfallsspelet den första kvarten, sedan kom Piteå och ännu vid ställningen 0-0 hade man ett friläge (Hanna Pettersson) som tvingade Thora till en räddning när hon kom nästan fri från vänster och fick skjuta ur vinkel.
Till bäst i laget utnämner Peter Moberg sin mittback Malin Levenstad.

- Vi gjorde åter en jättrebra prestation liksom mot Vittsjö men fick inte poängen med oss. Alla på plan presterar allt vad man kan begära,- Ser man till LdB FCs startelva och de spelare de byter in, är det seriens vassaste lag offensivt, säger PIFs tränare Stellan Carlsson
- Även om LdB FC är bra, tycker jag att vi förtjänar mer. Det är det bästa laget vi mött i år..
Hallbera Gisladottir som utsågs till hemmalagets bästa spelare:
- Det är aldrig kul att förlora, men ändå tycker jag att vi ska vara stolta över insatsen idag,

Jörgen LdB FC Fan 2012-05-06 17:08

Bra jobbat tjejer o Ledare!
Nu e det väl dags o låta Elin Rubensson spela ifrån start för hon levererar o bänka Ramona Bachmann. Man måste våga bänka stjärnor som inte levererar!

Johnte 2012-05-06 18:49

Skit bra där tjejer....Piteå är ingen dåligt lag...var lite orolig för den här matchen men det ordnade man bra det.Sedan är det inte så att Malmö kommer att utklassa varje motståndare som man tycks tro i den här artikeln. Hur rolig skulle den Damallsvenskan bli, Jag är nöjd med vinsten även om det skulle ha blivit bara genom ett självmål från Piteå. Det märkliga är att detta räknas också.Moberg säger att Rubensson kommer närmare och närmare en startelva plats och det kan hon vara värd.Möjligen ska man låta Bachmann vara lite inhoppare ett tag.Men kan samtidigt tycka att hon skall spela sig i form...så jag är lite splittrad där.Det var otur att hon fick sin fotskada så tidigt i försäsongen.Där missade hon en viktig period.Men att hon kommer tillbaka i topp form tvivlar jag inte en sekund på.Men under tiden kanske man ska ge Rubensson lite mer speltid än vad hon har nu.Det förtjänar hon definitivt.

Jörgen LdB FC Fan 2012-05-06 20:48

Undrar bara hur mycket E.Rubensson ska bevisa innan hon får starta o inte vara inhoppare......
Rubensson & Mittag i anfallet vilket radarpar o dra ner Sjögran på mittfältet.
i hemmamatchen så gjorde Elin 1 mål o spelade fram till 3 om jag inte minns fel.
Om jag hde varit coatch så hade hon varit startspelare för Elin har ju utvecklats enormt sedan förra säsongen både spel o fysik.

Johnte 2012-05-06 21:29

@Jörgen det är en tanke som jag kan stötta till hundra procent. Rubensson och Mittag i anfallet. de hittar varandra bra och, om jag inte är helt fel på det så har de gjort 11 mål tillsammans Men det blir problem på mittfältet då jag tycker att Gunnarsdottir och Schmitty, känns som det bästa mitt låset centralt.Gunnarsdottir ger mer stabilitet än vad Sjögran gör. (tycker jag i alla fall)Schmidt ska man inte röra.Gör ett utmärkt jobb där då får Sjögran gå ut på en kant.Då är det frågan om det är Veje eller Bachmann som får lämna plats.Vad jag har förstått är det inte en favorit position för Sjögran.Men vad gör man inte för lagets bästa.

Johnte 2012-05-06 22:00

@Jörgen vet inte vilken hemma match du menar. Men syftar du på Umeå matchen så passade E Rubensson till bara ett mål och det var 7-1 målet som Mittag gjorde. Det var ett tack för passningen Rubensson fick av Mittag när hon gjorde 5-0 målet.
Mot Kristianstad så passade Rubensson Anja Mittag när hon gjorde 4-2 målet och
5-2 målet gjorde Rubensson på pass av Mittag.Så uppenbarligen så hittar de varandra mycket bra. Ingen tvekan om det, och det borde herr Moberg utnyttja bättre. De är båda stekheta just nu.

Malmö-Fan 2012-05-06 22:58

Trevligt att lyssna på SR4 Norrbotten som i sin lugna stil hyllar LdB genom hela referatet och gillar resultatet. Heder till norrlänningarna, men den största respekten stannar hos vårt lag från IP.

Jörgen LdB FC Fan 2012-05-07 06:40

Ja all heder till P4 Norbotten som dessa två reportrar!

Jörgen LdB FC Fan 2012-05-07 06:46

Jag skrev fel 1 mål 1 assist! tack Johnte.
Ja jag tycker att man ska sätta Ramona på bänken o dra ned Sjögran på mittfältet.
För man ska ju ha dom spelare som e bäst på plan sen får ju Ramona träna sej i form för man har inte råd med poängtapp i någon match.

Johnte 2012-05-07 10:31

Javisst, skulle man kunna sätta Ramona på bänken och låta henne göra inhopp i andra. Man kan inte bara träna sig i form utan behöver också matchspel, få upp match termpot.
Men just nu är det Mittag som ska billda anfallspar med Rubensson Kan jag tycka. Men å andra sidan vet man inte hur Rubensson reagerar när det blir 90 minuter som ska spelas. Man vet inte hur mycket speldippar hon får under 90 minuter. Det är en helt anna sak att hoppa in och kan ge järnet under den period man är inne.
Men det bör hon nog klara av kan man tycka.
Nä, poängtapp har man definitivt inte råd med om man ska vara med i toppen.Nu ska här laddas för ett hett skånederby den 12/5. Har redan bokat den matchen mot sensationslaget Vittsjö.

Jörgen LdB FC Fan 2012-05-07 15:22

Det blir en spännande derbyfest!

Johnte 2012-05-08 21:04

Vad jag förstår så har Vittsjö supporter buss ner till Malmö....Vi får väl se vad Malmö gör när det ska spelas i Vittsjö och Kristianstad.

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.