Sunnanå vann toppmötet och rycker

Två tippade toppkandidater som skiktar mot Damallsvenskan 2013 möttes i ett blåsigt Sundsvall. Före avspark ledde Sunnanå SK Norrettan medan Sundsvalls DFF jagade precis bakom. Och det blev Sunnanå vann Norrlands-mötet och toppmatchen. Slutresultatet skrivs till 2-0
Sunnanå-måljubel. FOTO: David Spak.

Sundsvalls unga, talangfulla målvakt Lina Ringshamre, som hållit nollan i de tre senaste matcherna, fick släppa två bollar förbi sig.
- Jag är väldigt besviken på mig själv att jag släppte den sista bollen, hade jag tagit den så hade matchen varit vid liv, säger Ringshamre efter matchen.

När den blåstes igång var Sundsvall på tårna direkt och tog tag i taktpinnen från start. Sunnanå å andra sidan var en aning segstartat. Men Skellefteå-laget vaknade till allt eftersom. Däremot var det SDFF som spelade bäst under den första halvleken. När SDFF får igång sitt bolltrillande spelar man riktigt bra och passningsspelet håller stundom allsvensk klass. Däremot saknas skärpan framför mål och trots ett stort spelövertag lyckades laget inte skapa så många farliga chanser. Ställningen i halvtid var 0-0, där och då kändes Sundsvall som det bättre laget och undertecknad var övertygad om att SDFF skulle sätta några bollar i andra och gå vinnande ur matchen.

Men Sunnanå ville annat. Efter halvtidsvilan var det som att ett nytt SSK klev ut på planen. Spelarna var bestämda, hade en högre press och skapade fler chanser under de två första minuterna av andra halvlek än de gjort under de 45 första minuterarna av matchen. Och inte helt ologiskt letade sig en boll in i nät i den 50:e minuten. Sunnanås Carina Holmberg överlistade Lina Ringshamre i hemmamålet. lina.jpg

Sedan gjorde SDFF ett dubbelmöte och satsade allt framåt. Två anfallare blev till tre och nyförvärvet från Linköping, Ida Brännström, kom in på planen när laget jagade ett kvitteringsmål. Ute på planen pågick ett ställningskrig där Sunnanå backade hem medan Sundsvall fortsatte trycka på framåt utan att komma till de heta lägena.

I den 80:e minuten punkterade Sunnanå-inhopparen Nina Jakobsson matchen när hon ryckte sig loss och placerade in 2-0. Efter det hann Sundsvall med att bränna en riktigt farlig målchans men siffrorna stannade alltså vid 2-0.

Sundsvalls DFFs tränare Fredrik Carlström var besviken efter matchen:
– Jag tycker vi är bättre i första halvlek och styr matchen. Sen har vi en dålig period i början av andra där Sunnanå pressar och vi kommer inte upp med laget. Sen får de göra ett mål, jag tror de väggar sig igenom – det är ett fint mål av Sunnanå. Sen är det ett ställningskrig och vi jobbar för att få in en kvittering, men vi lyckas inte idag.

Andra tongångar var det, som sig bör, i Sunnanå. Huvudtränaren Martti Tikkanen var strålande glad när damfotboll.com fick en pratstund med honom.
- I halvtid sade jag till laget att vi är ett minst lika bra lag som de, så vi måste våga spela vårt eget spel. Och sen börjar vi direkt i andra halvlek med att spela vårt spel. Så som vi spelade i första halvlek brukar vi inte spela, jag tror det var nerverna. Vi fick ju stryk av Sundsvall här ifjol, idag ville vi inte misslyckas och därför var vi kanske lite nervösa i början.

Målvaktstalangen Lina Ringshamre, som spås en lysande framtid och är målvakt i F19-landslaget som spelar EM senare i sommar, var besviken efter matchen. Dels över förlusten mot toppkonkurenterna Sunnanå men också för att hon fick släppa 2 bollar förbi sig:
– Idag känns det extra surt. De fick inte så många chanser och de chanser de fick de sätter dom. Och det känns bara ”fan, det kunde fått kommit i förra matchen”. Jag är besviken på mig själv, jag vill också åka härifrån med en nolla som Sunnanås målvakt får göra, säger Lina efter matchen.

LILLA BILDEN: Sundsvalls DFFs duktiga målvakt Lina Ringshamre. FOTO: David Spak

BilagaStorlek
lina.jpg12.3 kB

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.