Susanne Mobergs första hat-trick

Trots att det var SM-final handbolls i Malmö mellan Kristianstad och Sävehof kom ändå 476 åskådare till Vilans IP för att se KDFFs match mot Kopparbergs/Göteborg. Den trogna publiken belönades med en målrik match där hemmalagets Susanne Moberg gjorde hat-trick.
Susanne Moberg. FOTO: anders h.nu (arkiv)

Trots att Kristianstad vann matchen med 4-1 var det gästerna som inledde bäst. Redan i matchens inledning fick Lisa Ek en fin möjlighet men Hedvig Lindahl i KDFF-måleträddade. Nästa Kopparbergs/Göteborgs-chans kom i matchens tolfte minut då Christen Press fick en klockren träff i ribbans underkant. Susanne Moberg fick på ett bra skott efter tjugo minuter som gick strax utanför. Kristianstads bästa målchans i första halvlek var den i 32:a minuten då Johanna Rasmussen fick på ett bra skott som Kristin Hammarström tippade till en resultatlös hörna. Tre minuter senare spelade Christen Press fram bollen till Beata Kollmats som fick på en bra träff som även Hedvig blev tvungen att tippa bollen till hörna.

I andra halvlek flyttade Kristianstad upp spelet och det resulterade i utdelning. 1-0 kom i 55:e minuten då Kosovare Asllani snurrade upp två försvarare innan hon spelade fram bollen till Susanne Moberg som satte bollen till höger om Kristin Hammarström.
2-0 målet kom i 75:e minuten då Johanna Rasmussen spelade fram Susanne Moberg som sköt bollen i Hammarströms vänstra hörn. I matchens 81:a minut reducerade Kopparbergs/Göteborg till 2-1 genom Sara Lindén framspelad av Anita Asante.
En minut senare ökade Kristianstad sin ledning till 3-1 genom Johanna Rasmussen framspelad av Kosovare Asslani och i 85:e minuten fullbordade Susanne Moberg sitt hat-trick med att slå bollen via höger stolpe och in i mål. Detta var Susannes första hattrick i Damallsvenskan.

Kopparbergs/Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson:
- Det är hemskt att behöva förlora med 4-1. Första kvarten började vi bra. I första delen av matchen förde vi matchen. Sedan jobbade sig Kristianstad in i matchen. De spelade tekniskt och bra. Vi har problem med naturgräs. Vi chansspelade lite på slutet.

Kristianstads DFF:s tränare Elisabet Gunnarsdottir
- Jag är väldigt nöjd med resultatet. Första halvlek var dålig kvalité från båda lagen. Kopparbergs/Göteborg hittade ytor bakom vår backlinje. Vi flyttade upp laget efter 20 minuter. Vi hittade en stor svaghet hos Göteborgs målvakt Kristin Hammarström som inte kunde sparka ut bollen p g a en knäskada. Vi spelade på vår styrka och utnyttjade deras svaghet och satte våra chanser.

Text: Anders Bystedt

Rainer Fussgänger 2012-05-12 23:57

Med detta resultat säger även Kopparberg/Göteborgs FC hejdå¨till SM-guld 2012. Endast Tyresö och Malmö (och Vittsjö) kvar. Anmärkningsvärt att Göteborg får 7 baklängesmål på en vecka.

nissehult 2012-05-13 00:55

3 offensiva byten för att minst rädda poäng, lyckas det inte så kan det rinna iväg. Det är nog snarare därför de släpper in 7 bollar.
Det hade kunnat stanna vid 2 insläppta mål idag....
Att inte våga satsa hade varit tjänstefel!

Mark 2012-05-13 01:36

" 'Men detta resultat säger[...]'.Det är ganska tråkigt att du säger det Rainier då du tror dig kunna förutspå säsongen."

Rainer Fussgänger 2012-05-13 10:09

Jag kan inte förutspå någonting, men jag ser väldigt många matcher och många lag och jag tycker att vi ser Tyresö och Malmö som damfotbollens svenska svar på Real och Barca i år. I går visade bägge lagen att de även vinner när de inte presterar 100%.Dessutom tror jag att det blir ytterst svårt för Djurgården och AIK att lämna bottenplatserna. Däremot är allting ganska öppet mellan platserna 3-10 vilket kommer att ge oss en hel del spännande matcher.

Evelina Johansson 2012-05-13 11:26

Vanligtvis så har topplagen råd att hamna på efterkälken och ändå vara med i guldkampen, det gjorde både Göteborg och Tyresö förra året. Men i år håller jag med Rainer. Både Tyresö och Malmö kommer vinna så oerhört många av sina matcher i år, att övriga lag knappt har råd att tappa poäng om dom ska vara med i toppstriden. Jag tror att kampen redan nu står mellan TFF och LDB.

Johnte 2012-05-13 11:46

Bra där Kristianstads DFF.Nu ligger ni där jag har tippat er i Damallsvenskan 2012.
Men herre gud 3dje platsen är inte ouppnåelig.Skulle nog vilja påstå att från 3dje och ner till 10e plats är det fullt öppet. Ser nu en delning, till en viss del av Damallsvenskan.
Malmö och Tyresö ser ut att ta ett grepp om de två första platserna.Det är nu i omgång 6 ligan börjar sätta sig.Linköping och Göteborg motsvarar inte förväntningarna så långt
och jag skulle tro att de får mycket svårt att haka på i toppen.Efter Linköpings alla oavgjorda matcher likaså Göteborgs poängtapp i olika matcher.Linköping skulle ju vara med och slåss om guldet.Mycket tyder på att de inte kommer att göra det.Det finns många knutar för Linköping att lösa upp.Varför får man så många skador.Är det något med deras träning som inte stämmer?Varför fungerar inte deras anfall..trotts kanon värvningar i form av Manon Melis och Lisa De Vanna.Speedkulor båda två.Men produktionen i form av mål uteblir.Det var ju därför de värvades.skulle jag tro.Vittsjö är årets överrasknings lag och kommer definitivt inte att vara ett avstigningslag.Jag var en av dem som trodde att de skulle vara det innan serien började...men har ändrat mig nu Här ligger Stockholm riktigt risigt på det.Med två lag på väg ut...Både Djurgården och AIK. Även om Jessica Landström ansluter sig till Djurgården så tror jag inte det hjälper.Det räcker inte.

GambitSWE 2012-05-13 14:44

Tycker det är roligt när man säger att Tyresö och Malmö liknar Real-Barca. Att Tyresö liknar Real kan jag hålla med om (ekonomi och stjärnor), men inte att Malmö är Barca. Barca är det bästa tekniska laget, med mycket fint kortpassningsspel, vilket jag inte tycker kännetecknar Malmö. Däremot kan jag hålla med om att Anja liknar lite Messi i att leverera mål, och även vara en god framspelare.

LdB är det klart bättre laget av dessa två i mina ögon, då de hittills har varit väldigt jämna. Tyresö's matcher, sett till både spel och resultat ser lite ut som en berg-och-dalbana. Att vinna med mot AIK med endast ett mål, och det ett självmål är inte mycket att hänga i granen. I de matcher där Tyresö vunnit med många mål, så tycker jag motståndarlagen har underpresterat, och gjort Tyresö bättre än de egentligen var. Fast det kan man väl säga är en sak som kännetecknar ett bra lag.

Tycker fortfarande att det är för tidigt att dra några slutsatser om vem som kommer att sluta var i tabellen. I början av förra året så spelade Kopparbergs inte heller speciellt bra, men kom upp sig rejält efter VM'et. Malmö däremot spelade bra i början, men tappade en del efter tysklands-vm:et. Det som är lite bekymmersamt i Gbg, är att från att vara ligans bästa lag defensivt, om man tittar på antalet insläppta mål, så har man tappat rejält, jämfört med året innan.

Jag tycker att vi kan kolla på den tyska ligan och jämföra, vem trodde att Wolfsburg skulle ligga där de gör efter så många matcher spelade. De var ju inte alls med inför uppehållet i vintras. Frankfurt med de "mesta, bästa" spelarna verkar klappa ihop totalt titt som tätt. Nej, jag tror inte vi kan dra några slutsatser om utgången av ligan. Alla experter i damfotbollen uttalade sig på bloggar/forum/twitter och tidningar att LInköping skulle vara den främsta kandidaten till guld efter Tyresö (Malmö skulle vara 3:a). Nästan alla trodde att Vittsjö tillsammans med Djurgården skulle ligga längst ned. I mina ögon så har de 1 av 3 rätt hittills (Djurgården), vilket i mina ögon inte verkar vara ett bra facit.

Alla får naturligtvis tycka vad de vill och tror, men att säga att kampen om guldet nästan är avgjord redan nu, verkar i mina ögon att ta sig vatten över huvudet...

Lenn 2012-05-13 16:23

Grattis Susanne till 3 mål och 3 poäng. Mycket bra gjort av hela laget. Super bra !!!

Mark 2012-05-14 20:42

"Nej tyvärr Rainier: Det hela avgörs när de möts inbördes."

Johnte 2012-05-14 23:53

@Mark...när vem möts inbördes?...Hela damallsvenskan möts inbördes.Så det pågår för fullt.så vem menar vi?...tänker du på några speciella lag???

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.